E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

5 «τρελές» εφευρέσεις του Νίκολα Τέσλα που ήταν πολύ μπροστά για την εποχή τους

Αυτές τον έχουν μετατρέψει σε λαϊκο ήρωα

5 «τρελές» εφευρέσεις του Νίκολα Τέσλα που ήταν πολύ μπροστά για την εποχή τους
@commons.wikimedia.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Ο Νίκολα Τέσλα έχει πολλούς φανατικούς οπαδούς. Ανθρώπους που ξέρουν τα πάντα γι’ αυτόν, διαβάζουν τις βιογραφίες τους και ξερού ν ακριβώς τι εφηύρε. Αυτοί οι άνθρωποι φυσικά τον θεωρούν πολύ ανώτερο εφευρέτη και επιστήμονα από τους σύγχρονούς του, όπως τον Γκράχαμ Μπελ και τον Τόμας Έντισον. Τα επιτεύγματα του είναι πολλές φορές ασυναγώνιστα με την άγρια φαντασία του να του δίνει περισσότερο τον τίτλο του λαϊκού ήρωα παρά του επιστήμονα.

Οι παρακάτω «τρελές» του εφευρέσεις ήταν πολύ μπροστά για την εποχή τους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακτίνες Χ

Η έρευνα του Tesla στον τομέα του ηλεκτρομαγνητισμού βοήθησε να δώσει στους ακτινολόγους τη δυνατότητα να εξετάσουν την ανατομία ενός ατόμου χωρίς να το ανοίξουν. Μια ιδέα που, στα τέλη του 1800, ακουγόταν υπερβολική. Αν και ο Γερμανός φυσικός Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν πιστώνεται την ανακάλυψη των ακτίνων Χ το 1895, τα πειράματα του Τέσλα οκτώ χρόνια νωρίτερα, έδειξαν ορισμένους από τους εγγενείς κινδύνους της χρήσης ακτινοβολίας στην ανθρώπινη σάρκα.

Ακτίνα Θανάτου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την δεκαετία του 1930, ο Τέσλα ανακάλυψε ένα όπλο με ακτινοβολία, που αρχικά κάποιοι την ονόμασαν ειρωνικά «ακτίνα ειρήνης». Η συσκευή ήταν θεωρητικά ικανή να εκτοξεύσει μια δέσμη ενέργειας η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον πολεμικών αεροσκαφών και στρατιωτών. Η λεγόμενη και «Ακτίνα Θανάτου» τελικά, δεν κατασκευάστηκε ποτέ, αν και το Τέσλα την παρουσίασε ως ιδέα σε διάφορα τμήματα του στρατού. Τα σχέδια της δεν βρέθηκαν μετά τον θάνατο του.

Ρομποτική

Ο Τέσλα είχε οραματιστεί πριν από κάθε άλλον πως στο μέλλον μια «φυλή» ρομπότ θα μπορούσε να εκετελεί τις περισσότερες εργασίες με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Το 1898 παρουσίασε ένα σκάφος που ήλεγχε με ραδιοκύματα, το οποίο πολλοί θεωρούν ότι ήταν η γέννηση της ρομποτικής. Οραματίστηκε έναν κόσμο γεμάτο «έξυπνα αυτοκίνητα, ρομποτικούς ανθρώπινους συντρόφους, αισθητήρες και αυτόνομα συστήματα». Καθόλου τυχαίο το όνομα στα αυτοκίνητα Tesla.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ασύρματη μεταφορά ενέργειας

To 1893, στην Παγκόσμια Έκθεση του Σικάγο, ο Τέσλα απέδειξε ότι μπορούσε να μεταφέρει ασύρματα ηλεκτρισμό πυροδοτώντας μια σειρά λαμπτήρων φωσφόρου, σε μια διαδικασία που ονόμασε ηλεκτροδυναμική επαγωγή. Είχε οραματιστεί πως κάποια ημέρα μια τέτοια τεχνολογία θα μας επέτρεπε να στέλνουμε ενέργεια σε μακρινές αποστάσεις, ώστε να έχουν όλοι την ενέργεια για να ζουν άνετα. Μετά από έναν αιώνα σχεδόν, εταιρείες τεχνολογίας κοιτούν να εφαρμόσουν την ασύρματη μεταφορά ενέργειας, ώστε να φορτίζουμε συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα, χωρίς τη χρήση καλωδίων.

Μηχανή σεισμών

Το 1898 ο Τέσλα ισχυρίστηκε πως είχε χτίσει μια ταλαντευόμενη συσκευή, η οποία όταν συνδεδεμένη με το γραφείο του και ήταν σε λειτουργία, παραλίγο να καταστρέψει ολόκληρο το κτίριο, το οποίο τραντάχτηκε συθέμελα. Η συσκευή ζύγιζε μόνο μερικά κιλά αλλά ο Τέσλα κατάφερε να την συντονίσει σε μια τέτοια συχνότητα έτσι ώστε κάθε μικρή δόνηση να προσθέτει ακόμα περισσότερη ενέργεια στην ταλάντωση του κτιρίου. Αλλά συνειδητοποιώντας τους κινδύνους που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή η συσκευή, ο Τέσλα πήρε ένα σφυρί και την έσπασε, δίνοντας ταυτόχρονα εντολή στους συνεργάτες του να πουν πως δεν γνώριζαν από που προήλθε αυτό το τρέμουλο στο κτίριο.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε γεννήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Πριν 11 ώρες

Σίγουρα δεν το ξέρετε

Σήμερα έμαθα: Ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε στο εξωτερικό

Πριν 11 ώρες

Μάλλον δεν είναι αυτός που είχατε στο μυαλό σας

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

Πριν 11 ώρες

Στις 19 Μαρτίου του 2019

4 ντόπιοι μας εξηγούν το παραδοσιακό καρναβάλι της περιοχής τους

Χτες

Τύρναβος, Ξάνθη, Σοχός και Νάουσα στο γλέντι.

Το αγόρι που μεγάλωσε μέσα σε μια φούσκα

Χτες

Ο Ντέιβιντ Βέτερ και η ιδιαίτερη ιστορία του

Μέσα στην πόλη ‑ φάντασμα της Centralia, που καίγεται εδώ και 60 χρόνια

Προχτές

Είναι απίστευτο αλλά το έδαφος φλέγεται ακόμα

Γιατί οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν είναι μόνοι τους

Πριν 3 μέρες

Μια νέα μελέτη εξετάζει την άνεσή μας να είμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους ως υποπροϊόν της εξέλιξης.

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.