E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Στη Λεμεσό τα πλοία «αιωρούνται»

Πρόκειται για το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα

Στη Λεμεσό τα πλοία «αιωρούνται»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 25/6/2021 | 09:39

Viral έγινε στην Κύπρο, φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα «Καιρόφιλοι Κύπρου», την οποία έβγαλε ο Μιχάλης Μιχαήλ και απεικονίζει τρία κρουαζιερόπλοια στα ανοικτά της Λεμεσού. Στην φωτογραφία παρουσιάζονται τα τρία πλοία σαν να βρίσκονται στον αέρα πάνω από την οριζόντια γραμμή της θάλασσας.

Πρόκειται για το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα, μια οφθαλμαπάτη που οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή εφαπτόμενων ατμοσφαιρικών στρωμάτων και ανήκει στα Μετεωρολογικά φαινόμενα. Πιο συγκεκριμένα, γράφει η el.wikipedia.org, τα αντικείμενα που βρίσκονται στον ορίζοντα, όπως νησιά, κρημνοί, πλοία ή παγόβουνα, εμφανίζονται σύνθετα, δηλαδή δύο είδωλα ίδιου αντικειμένου ενωμένα αντίστροφα κατά κορυφή. Αυτό συμβαίνει λόγω της αλληλεπίδρασης του ζεστού υπερκείμενου αέρα και του πυκνότερου ψυχρού αέρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, λειτουργώντας σαν διαθλαστικός φακός, δημιουργώντας ένα κατακόρυφα αντεστραμμένο είδωλο, επί του οποίου φαίνεται να αιωρείται το απομακρυσμένο ευθύ είδωλο.

Το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα παρατηρείται συνήθως τις πρωινές ώρες μετά από μια ψυχρή νύχτα που έχει ως αποτέλεσμα να φεύγει η θερμότητας δι’ ακτινοβολίας στο διάστημα. Η πρώτη αναφορά σε “Φάτα Μοργκάνα” στα αγγλικά, το 1818, αφορούσε έναν παρόμοιο αντικατοπτρισμό που παρατηρήθηκε στο Στενό της Μεσσίνας, ανάμεσα στην Καλαβρία και τη Σικελία. Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στις κοιλάδες των ψηλών βουνών, όπως η κοιλάδα Σαν Λούις του Κολοράντο όπου το φαινόμενο μεγεθύνεται εξαιτίας της καμπύλωσης του πυθμένα της κοιλάδας που αντισταθμίζει την καμπυλότητα της Γης. Είναι πιθανό να παρατηρηθεί στις Αρκτικές θάλασσες σε πολύ γαλήνια πρωινά, ή συχνά στις καλυμμένες με πάγο κρηπίδες της Ανταρκτικής.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νετανιάχου: «Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο Χαμενεΐ δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή»

Σήμερα

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι η σορός του ανώτατου ηγέτη του Ιράν βρέθηκε στα ερείπια κτηρίου στην Τεχεράνη που χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή.

Τρομερός Καραλής στην Παιανία: Πέταξε στα 6,17μ και «διέλυσε» το πανελλήνιο ρεκόρ, βίντεο

Σήμερα

Ο Εμμανουήλ Καραλής κατέρριψε δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ στην Παιανία - Πήδηξε στα 6,07μ και στη συνέχεια «πέταξε» στα 6,17μ που είναι η καλύτερη επίδοση στον κόσμο

Το Ντουμπάι δέχεται επίθεση: «Βροχή» πυραύλων και drones ‑ Εκρήξεις στο διάσημο νησί Palm

Σήμερα

Σκηνές από ταινίες καταστροφής στο Ντουμπάι που «πληρώνει» τα αντίποινα του Ιράν για την αμερικανο-ισραηλινή επίθεση

Κλείνει η βάση στη Σούδα

Σήμερα

Έκτακτα μέτρα συναγερμού και αεράμυνας

Φωτιά σε πολυτελές ξενοδοχείο του Ντουμπάι μετά από ιρανική πυραυλική επίθεση

Σήμερα

Οι φλόγες καίνε στο εσωτερικού του ξενοδοχείου και εξαπλώνονται

«Κάθε πιλότος είχε ένα όνομα»: Το παρασκήνιο της επίθεσης ΗΠΑ‑Ισραήλ στο Ιράν

Σήμερα

Η κοινή επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Roaring Lion», είχε ως βασικό αντικείμενο την προσβολή κρίσιμων στρατιωτικών και διοικητικών υποδομών του Ιράν

Καρυστιανού: Είχα έτοιμη την ομιλία μου, αλλά δεν ήθελαν να μιλήσω και αποχώρησα από τη συγκέντρωση

Σήμερα

Περίπου δύο ώρες μετά την άφιξή της, διαπίστωσε ότι η οργανωτική επιτροπή είχε ήδη πρόγραμμα ομιλιών

Κατάρ: Καρέ καρέ η πτώση βαλλιστικού πυραύλου του Ιράν σε κατοικημένη περιοχή

Σήμερα

Προκλήθηκαν απανωτές εκρήξεις και τεράστια φωτιά από τα αμάξια που χτυπήθηκαν από τα συντρίμμια του

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 2
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.