E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Λήμνος: Θαλάσσια βλέννα ‑ Τι κατέγραψαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος

Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων

Λήμνος: Θαλάσσια βλέννα ‑ Τι κατέγραψαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 26/6/2021 | 08:23

Ξεκίνησαν την Παρασκευή (25/6), στη Λήμνο οι δειγματοληψίες από το Κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της έκτακτης αυτοψίας για την εμφάνιση βλέννας σε θαλάσσιες περιοχές του νησιού.

Από τα μέχρι στιγμής ευρήματα της αυτοψίας σε παραλίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, προέκυψε ότι πρόκειται για μάζα βλέννας με υφή και μορφή παχύρευστης γέλης (τζελ), χρώματος κεραμίδι -φαιό, ανοικτό μπεζ, που επικάθεται σε επιφάνειες και είναι άοσμη. Επίσης δεν διαλύεται σε νερό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μάζα μετακινείται ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου και τα θαλάσσια ρεύματα και δεν παρατηρείται σε όλες τις ακτές. Στο βορειοανατολικό σημείο του νησιού, στην παραλία Πλάκα εντοπίστηκε στρώμα βλέννας στην επιφάνεια της θάλασσας σε περιορισμένη έκταση. Στο ανατολικό τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα στην παραλία Κέρος, εντοπίστηκε σε περιορισμένες ποσότητες κατά θέσεις. Στην παραλία Κοκκινόβραχος στον οικισμό Καμίνια, υπήρχε εκτεταμένο στρώμα βλέννας κατά μήκος της ακτής και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αυξομειώνεται η έκταση της. Από το συγκεκριμένο σημείο ελήφθησαν δείγματα βλέννας και θαλασσινού νερού, τα οποία μαζί με τα υπόλοιπα δείγματα που θα ληφθούν αύριο θα σταλούν στον Δημόκριτο, στο Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) καθώς και στην Εργαστηριακή Μονάδα Θαλάσσιων Τοξικών Μικροφυκών του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, για να γίνουν αναλύσεις για φυτοπλαγκτόν καθώς και για τοξίνες που ενδεχομένως αυτό παράγει.

Η αυτοψία θα συνεχιστεί σήμερα Σάββατο (26/6), στις βόρειες και ανατολικές ακτές του νησιού με τη συνδρομή και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να εξεταστεί τυχόν συσχέτιση του φαινομένου με αυτό που εμφανίστηκε στα παράλια της Τουρκίας.

Από νωρίς το πρωί βρίσκεται στη Λήμνο και η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επικεφαλής τον καθηγητή Θαλάσσιας Tηλεπισκόπησης, Κώστα Τοπουζέλη, όπου καταγράφει το φαινόμενο σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα στην επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και από αέρος με τη χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones). Οι ερευνητές συλλέγουν υλικό το οποίο θα αποσταλεί στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου στη Λέσβο για ανάλυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύτες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) θα πραγματοποιήσουν αυτοψία σε διάφορα σημεία του βυθού περιμετρικά της Λήμνου, ανάμεσα στα οποία είναι και το λιβάδι ποσειδωνίας που συναντάται ανατολικά του νησιού.

Στο νησί θα βρίσκεται ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, οι οποίοι θα ενημερωθούν αναλυτικά από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, τους ερευνητές του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις δειγματοληψίες και για την εικόνα που παρουσιάζει το φαινόμενο.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο το φαινόμενο ευτροφισμού που παρατηρείται στη θάλασσα της Λήμνου συνδέεται με την πλαγκτονική βλέννα που παρουσιάζεται στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Όπως ανακοινώθηκε, τέλος, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, συγκροτείται επιτροπή συντονισμού με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών, για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των ενεργειών αναφορικά με το φαινόμενο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

Σήμερα

Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Σήμερα

Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

Σήμερα

Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

Σήμερα

Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Σήμερα

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Σήμερα

Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

Σήμερα

Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

Σήμερα

Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

Σήμερα

Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

Σήμερα

Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

Σήμερα

Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

Σήμερα

Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.