E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Διευκολύνσεις» εμβολιασμένων: Οι χώροι που ανοίγουν, πώς θα ελέγχεται η είσοδος

Προ των πυλών οι ανακοινώσεις

«Διευκολύνσεις» εμβολιασμένων: Οι χώροι που ανοίγουν, πώς θα ελέγχεται η είσοδος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 27/6/2021 | 10:16

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες προκειμένου να διασφαλιστεί πως, με όποιο τρόπο κριθεί ορθότερο, θα ανοίξουν ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες όσο πιο σύντομα γίνεται.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργάζονται νυχθημερόν ενώ το «παρών» έδωσε και τις προηγούμενες ημέρες και η Επιτροπή Βιοηθικής. Ο στόχος ο εξής ένας: Να προχωρήσουμε άμεσα στην παροχή διευκολύνσεων σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξήγησε άλλωστε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, σκοπός είναι να ενθαρρυνθεί ο πληθυσμός να εμβολιαστεί, και όχι η επιβολή περιορισμών.

Στο πλαίσιο αυτό και όπως από χθες έγραφε το protothema.gr ήταν θέμα 24ώρων να μάθουμε πώς θα επιστρέψουν πλήρως στην κανονικότητα οι εμβολιασμένοι. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μάλιστα το πρωί του Σαββάτου μιλώντας στο MEGA ξεκαθάρισε το τοπίο, κάνοντας λόγο για σχετικές ανακοινώσεις οι οποίες θα γίνουν μάλιστα την ερχόμενη Δευτέρα.

«Θα υπάρξουν τη Δευτέρα σχετικές ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους. Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα. Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως στο κλειστό χωρό θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες», ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πέντε βασικές διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι τα εξής:

  • Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα
  • Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ
  • Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς
  • Εχει ήδη ανακοινωθεί ότι από τη Δευτέρα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μεταβαίνουν χωρίς self test σε εργασία και γυμναστήρια (15 μέρες μετά τη β’ δόση)
  • Ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου

Ποιοι χώροι ανοίγουν χωρίς μέτρα για εμβολιασμένους

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης και της εστίασης να επιλέγουν εάν επιθυμούν να εξυπηρετούν μόνον εμβολιασμένους ή όλους τους πολίτες. Σε περίπτωση που επιλέγουν το πρώτο δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά τα μέτρα ενάντια στην πανδημία και οι χώροι θα λειτουργούν κανονικά. Εάν ο επιχειρηματίας επιλέξει να μην διαχωρίσει τους πελάτες του, τότε θα μπορεί να τους εξυπηρετήσει στους εξωτερικούς χώρους και μόνο ενώ κάθε άλλο μέτρο που είναι σε ισχύ θα πρέπει να τηρηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυβερνητικές πηγές μετέδιδαν πως είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως οι όποιες διευκολύνσεις αφορούν σε δραστηριότητες δευτερεύουσας σημασίας και όχι καταστήματα που αφορούν σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνους κλπ. Οι επιχειρήσεις αυτές θα είναι υποχρεωμένες να εξυπηρετήσουν όλους τους πελάτες.

Πώς θα ελέγχεται η είσοδος των εμβολιασμένων

Τώρα, σε περίπτωση που μία επιχείρηση επιλέξει να εξυπηρετεί μόνον εμβολιασμένους, προκύπτει το ερώτημα, πώς θα γίνεται ο σχετικός έλεγχος. Αυτό θα είναι αποκλειστική ευθύνη της εκάστοτε επιχείρησης και εδώ έρχεται ο ρόλος του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η είσοδος των πελατών στους χώρους θα γίνεται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού (είτε του εθνικού ή του ευρωπαϊκού). Από την στιγμή που τα σχετικά αυτά έγγραφα διαθέτουν barcode, θα γίνει διαθέσιμη μία εφαρμογή (application) μέσω της οποίας θα ελέγχεται εάν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί.

Όσο για το πότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι παραπάνω διευκολύνσεις,, αυτό αναμένεται να γίνει άμεσα από τον Ιούλιο από την στιγμή που όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, όλος ο ενήλικος πληθυσμός μπορεί να εμβολιαστεί άμεσα εφόσον το επιθυμεί.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το μοντέλο αυτό θα διαρκέσει για όσο διαρκεί ο θερμός καιρός στην χώρα μας, δηλαδή το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όταν επέλθει η ανάγκη οι εν λόγω επιχειρήσεις να εξυπηρετούν πελάτες μόνο σε εσωτερικούς χώρους, τότε το πλαίσιο θα επανεξεταστεί και θα λάβει υπόψιν και την όποια αποδοτικότητα που επέδειξε η εφαρμογή του το καλοκαίρι αλλά και την πορεία της πανδημίας με δεδομένο πως η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί ήδη έντονη ανησυχία.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Χτες

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Χτες

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

Ίλιον: Κάλεσαν διασώστη σε κέντρο διασκέδασης και αυτός πήρε το μικρόφωνο και τραγουδούσε!

Χτες

Αδιανόητο περιστατικό στο Ίλιον ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.