E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Βράζει» ο πλανήτης: Λιώνει η άσφαλτος στο Όρεγκον ‑ Πάνω από 230 νεκροί στον Καναδά

Έφτασε 49,5°C στον Καναδά, 48°C στη Σιβηρία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/6/2021 | 19:43

Συνάντηση Μπάιντεν με τους κυβερνήτες των περιοχών που πλήττονται 

Πολλές περιοχές έχει πλήξει ο καύσωνας, που χτυπάει όλον τον πλανήτη, κι ενώ ήδη οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται επί ποδός, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καύσωνας που εκδηλώθηκε στον Καναδά, επεκτάθηκε και στις βόρειοανατολικές Πολιτείες. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τους κυβερνήτες των δυτικών Πολιτειών, που έχει πλήξει ο καύσωνας, προκειμένου να συζητήσουν τις πρωτοφανείς θερμοκρασίες και τη χειρότερη ξηρασία εδώ και δύο δεκαετίες.

Πόλεις που βρίσκονται νότια του Βανκούβερ, όπως το Πόρτλαντ στο Όρεγκον και το Σιατλ στην Ουάσινγκτον, γνωστές για το κρύο και υγρό κλίμα τους πλήττονται απο την υπερβολική ζέστη. Οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ από το 1940, οπότε και ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία. Σε πολλές περιοχές οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έλιωσαν την άσφαλτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 46,1 Βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ το απόγευμα της Δευτέρας και 41,6° Κελσίου σε αυτό του Σιάτλ, σύμφωνα με τις μετρήσεις της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS).

Μετά από τρεις ημέρες καύσωνα, οι υπεύθυνοι στο Όρεγκον φοβούνται για την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών. Μία μετά την άλλη, οι πόλεις απαγορεύουν τα πυροτεχνήματα, προσπαθώντας να εμποδίσουν τυχόν φωτιές στις 4 Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο «κόκκινο» ο Αρκτικός Κύκλος

Προβλήματα παρατηρούνται και στη Σιβηρία, όπου το θερμόμετρο έχει σκαρφαλώσει τις τελευταίες ημέρες στους 48 Βαθμούς Κελσίου με το κύμα καύσωνα να επιμένει προβληματίζοντας έντονα τους επιστήμονες.

Η βρετανική εφημερίδα «Independent» γράφει ότι η θερμοκρασία στον Αρκτικό Κύκλο έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας «Copernicus» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους «ξεπέρασε κατά πολύ» τους 35 Βαθμούς Κελσίου σε ολόκληρη την περιοχή αυτή της Ρωσίας, από την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάνω από 230 νεκροί στον Καναδά

Σχεδόν 50 Βαθμούς Κελσίου έδειξε χθες ο υδράργυρος στη Βρετανική Kολούμπια με το φονικό κύμα καύσωνα να συνεχίζει να πλήττει την επαρχία του Καναδά από την περασμένη Παρασκευή οδηγώντας στο θάνατο τουλάχιστον 233 ανθρώπων.

Η επικεφαλής των ιατροδικαστών της καναδικής επαρχίας τόνισε ότι ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του πρωτοφανούς καύσωνα είναι «χρονικά άνευ προηγουμένου». Η Λίζα Λαπόιντ επισήμανε στο CNN ότι οι καναδικές αρχές κατέγραψαν από την περασμένη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα τουλάχιστον 233 θανάτους επισημαίνοντας ότι «αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί καθώς τα δεδομένα συνεχίζουν να ενημερώνονται».

Οι ιατροδικαστές συλλέγουν τώρα πληροφορίες για να προσδιορίσουν τα αίτια θανάτου και αν ο καύσωνας, όπως επισημαίνουν, έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο.

Η έκθεση των ατόμων στον καύσωνα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα, βρέφη και μικρά παιδιά όπως και άτομα με χρόνια νοσήματα.

Αυξήθηκαν οι αιφνίδιοι θάνατοι στο Βανκούβερ

Επιπλέον, οι καναδικές αρχές έχουν παρατηρήσει μία αύξηση στους αιφνίδιους θανάτους στο Βανκούβερ, και το προάστιό του, Μπέρναμπι. «Δεν έχουμε βιώσει ποτέ κάτι τέτοιο στο Βανκούβερ», δήλωσε ο υπεύθυνος σχέσεων των μέσων ενημέρωσης «Sgt», Στιβ Άντισον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πού αποδίδεται το πρωτοφανές κύμα καύσωνα

Το κύμα καύσωνα, στο οποίο αποδόθηκαν δασικές πυρκαγιές εκατέρωθεν των αμερικανοκαναδικών συνόρων, εξηγείται από το φαινόμενο του «θόλου ζέστης», δηλαδή υψηλές πιέσεις που αιχμαλωτίζουν μάζες ζεστού αέρα στην περιοχή.

Αυτό το φαινόμενο «είναι ολοένα συχνότερο και εντονότερο καθώς οι συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου οδηγούν σε αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως», προειδοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Αρχίζει «νωρίτερα» και τελειώνει «αργότερα» και προοδευτικά έχει «αυξανόμενο κόστος στην ανθρώπινη υγεία και στα συστήματα υγείας» κάθε χώρας, πρόσθεσε.

Οι μετεωρολόγοι εξηγούν ότι, αυτό το καιρικό φαινόμενο «εξαιρετικά σπάνιο στατιστικά, σε βαθμό που μπορούμε να πούμε ότι το αναμένουμε μία φορά κάθε χίλια χρόνια κατά μέσο όρο. Όμως η κλιματική αλλαγή κατέστησε αυτού του είδους τα σπάνια φαινόμενα πιο πιθανά».

Σύμφωνα με τον Νικ Μποντ, κλιματολόγο στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας Ουάσινγκτον, η κλιματική αλλαγή σίγουρα είναι ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν τις ακραίες θερμοκρασίες, αλλά «δευτερεύων».

«Βασική αιτία είναι αυτό το πολύ ασυνήθιστο μετεωρολογικό μοντέλο» του «θόλου ζέστης», εξήγησε. Ωστόσο «η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα, οι θερμοκρασίες εδώ έχουν σημειώσει άνοδο», κάτι που «κατέστησε ακόμη πιο σοβαρό αυτό το επεισόδιο ζέστης».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιδιωτικό τζετ πραγματοποιεί αναγκαστική προσγείωση χωρίς μπροστινό τροχό στο Οχάιο – Βίντεο κόβει την ανάσα

Σήμερα

Μέχρι την τελευταία στιγμή ο πιλότος διατήρησε τη μύτη του αεροσκάφους ψηλά, αποτρέποντας τα χειρότερα

Πανηγύρι στο Αντίρριο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης: Καρέκλες και τραπέζια πετούσαν στον αέρα, δείτε βίντεο

Σήμερα

Το επεισόδιο ξέσπασε τη στιγμή που η ορχήστρα έπαιζε παραδοσιακά κλαρίνα

Σέριφος: Σε 90 δευτερόλεπτα διέρρηξαν τη Μονή Ταξιαρχών ‑ Αρπαξαν δεκάδες τάματα

Σήμερα

Τρεις διαρρήκτες χρειάστηκαν μόλις 90 δευτερόλεπτα για να εισβάλουν στην ιστορική Μονή Ταξιαρχών στη Σέριφο και να απομακρύνουν δεκάδες πολύτιμα τάματα.

IDF: Παραδέχθηκαν τη δολοφονία της 5χρονης Ρατζάμπ στη Γάζα ‑ Ανοίγει ποινική έρευνα

Σήμερα

Για πρώτη φορά, ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε την Τετάρτη (19/8) ότι άνοιξε πυρ εναντίον οχήματος που μετέφερε την πεντάχρονη Χιντ Ρατζάμπ, με ποινική έρευνα να ξεκινά πλέον.

Ελεύθερος αφέθηκε ο ταξιτζής που τραυμάτισε βαριά τον 39χρονο στη Βούλα: «Με αποπροσανατόλισε το GPS»

Σήμερα

Θεωρούσε πως η αναστροφή στο συγκεκριμένο σημείο επιτρεπόταν

Επιδόματα εορτών και αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους: «Όχι» από το ΣτΕ ‑ Τι αναφέρει η απόφαση

Σήμερα

Επρόκειτο για αγωγή δημοσίου υπαλλήλου ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, με τον ενάγοντα να διεκδικεί δύο επιπλέον βασικούς μισθούς ετησίως

Δήμαρχος Φούρνων Κορσεών: Το τελευταίο «αντίο» με καπνογόνα και κόρνες πλοίων

Σήμερα

Σε ηλικία 57 ετών «έσβησε» ο Δημήτρης Καρύδης το Σάββατο (15/8) στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου έπειτα από μάχη με τη νόσο - Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι των Φούρνων για να τον προπέμψουν στην εκκλησία

Καύσωνας: «Ό,τι δεν έκανε ο καιρός όλο το καλοκαίρι, θα το κάνει το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου»

Σήμερα

Θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου αναμένονται σε αρκετές περιοχές της χώρας

Τουρκία: Έτοιμη για εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Συρία

Σήμερα

Γεωτρήσεις εξερεύνησης πραγματοποιεί η Τουρκία και στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας

Φωτιά στον Γέρακα δίπλα στην Αττική Οδό: 112 για ετοιμότητα, σηκώθηκαν 4 εναέρια

Σήμερα

Έχουν κινητοποιηθεί με 46 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων, 9 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 23
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.