E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΟΟΣΑ: Ιστορική συμφωνία για ενιαίο παγκόσμιο φόρο σε πολυεθνικές

Επιπλέον έσοδα 250 δισ. ετησίως για 130 χώρες

ΟΟΣΑ: Ιστορική συμφωνία για ενιαίο παγκόσμιο φόρο σε πολυεθνικές
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/7/2021 | 20:28

Για ρηξικέλευθη απόφαση, που θα αποφέρει έσοδα δισεκατομμυρίων στις χώρες μέλη του, κάνει λόγο ο ΟΟΣΑ, που ανακοινώνει την μεταρρύθμιση του πλαισίου για την διεθνή φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων και τεχνολογικών κολοσσών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε κοινή τους δήλωση 130 χώρες του ΟΟΣΑ, που εκπροσωπούν το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, προσυπογράφουν το νέο πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση της διεθνούς φορολόγησης. Την ανάγκη ενός διεθνούς φόρου σε μεγάλες επιχειρήσεις είχε επισημάνει νωρίτερα και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νέο πλαίσιο αναβαθμίζει τα βασικά στοιχεία ενός διεθνούς φορολογικού συστήματος που συστάθηκε από εκατονταετίας και δεν απαντά πλέον στους σκοπούς της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιοποίησης της οικονομίας του 21ου αιώνα.

Τα γαλλικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την απόφαση του ΟΟΣΑ, καθώς θυμίζουν πως η ρύθμιση της φορολόγησης των τεχνολογικών κολοσσών ήταν μια πρωτοβουλία της Γαλλίας, που πίεζε σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι δυο πυλώνες της μεταρρύθμισης του ΟΟΣΑ

Η μεταρρύθμιση, αποτέλεσμα συντονισμένων διαπραγματεύσεων του ΟΟΣΑ εδώ και μια δεκαετία, διαρθρώνεται σε δύο βασικούς πυλώνες, έχει στόχο να διασφαλίσει πως μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους όπου κι αν επιχειρούν και ως εκ τούτου αποκομίζουν κέρδη, ενώ προσθέτει την απαραίτητη σταθερότητα στο διεθνές φορολογικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρώτος πυλώνας διασφαλίζει την δικαιότερη διανομή κερδών και φόρων μεταξύ των χωρών, με σεβασμό στις πολυεθνικές, περιλαμβανομένων και των τεχνολογικών κολοσσών. Σύμφωνα με αυτόν, μέρος της φορολογίας θα μετατοπίζεται από τις έδρες των πολυεθνικών σε αγορές όπου διαθέτουν εμπορικές δραστηριότητες και αποκομίζουν κέρδη, ανεξαρτήτως αν οι εταιρείες διαθέτουν φυσική παρουσία σε αυτές.

Στον δεύτερο πυλώνα γίνεται προσπάθεια εδραίωσης ενός πλαφόν επιχειρηματικών φορολογικών εσόδων, μέσω της εισαγωγής ενός παγκόσμιου φόρου που οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιούν με στόχο να προστατεύουν τη φορολογική τους βάση.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως οι δύο πυλώνες της μεταρρύθμισης αυτής θα προσφέρουν υποστήριξη σε κυβερνήσεις που αποζητούν αύξηση εσόδων ώστε να επανακάμψει ο προϋπολογισμός τους, στην προσπάθεια επενδύσεων σε κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, υποδομές και απαραίτητα μέτρα βελτιστοποίησης της ισχύς και της ποιότητας της μετά της πανδημίας ανάκαμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα έσοδα που υπολογίζονται από το νέο πλαίσιο

Στην ανακοίνωση, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως μόνο από τον πρώτο πυλώνα της μεταρρύθμισης αναμένονται φορολογικά δικαιώματα άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διανέμονται στις αγορές κάθε χρόνο. Αντίστοιχα, ο ελάχιστος διεθνής φόρος επιχειρήσεων -με ελάχιστο ποσοστό 15% - υπολογίζεται να παράγει περίπου 150 δισεκατομμύρια επιπλέον φορολογικά έσοδα ετησίως.

«Έπειτα από χρόνια εντατικών εργασιών και διαπραγματεύσεων, αυτό το ιστορικό πακέτο θα διασφαλίσει πως οι πολυεθνικές εταιρείες πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο φόρου παντού» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν. Το πακέτο θέτει αμοιβαία συμφωνηθέντα όρια στον φορολογικό ανταγωνισμό, σημειώνει ο Κόρμαν και συμπληρώνει πως είναι προς το συμφέρον όλων να καταλήξουμε σε ένα κοινό πλαίσιο για τα μέλη του ΟΟΣΑ ως το τέλος του χρόνου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισπανία: Αντιδράσεις για τον διπλασιασμό του τουριστικού φόρου ‑ Τα έσοδα θα πάνε για το στεγαστικό

Σήμερα

Οι επισκέπτες ξενοδοχείων πέντε αστέρων θα μπορούσαν να χρεωθούν έως και 15 ευρώ τη βραδιά και οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων θα συνεχίσουν να πληρώνουν περίπου 6 ευρώ

Καρυστιανού: Πριν από το καλοκαίρι η ανακοίνωση του κόμματος – «Μας ζορίζει η ονομασία»

Σήμερα

Τι αποκάλυψε η ίδια σε συνέντευξής της στην εκπομπή «Καθαρές Κουβέντες» στο OPEN

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντα από την επίθεση στον κτηνοτρόφο που του έκοψαν τη γλώσσα

Σήμερα

Ο κτηνοτρόφος, αιμόφυρτος και σε άθλια κατάσταση, κατάφερε να λυθεί και να ειδοποιήσει τον γιο του

Σκέψεις για ρύθμιση ‑ ανάσα με περισσότερες δόσεις για χρέη προς την εφορία

Σήμερα

Ποιοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και ποιοι θα την χάσουν

Αθώοι κρίθηκαν επτά κατηγορούμενοι στη Θεσσαλονίκη για τον άγριο ξυλοδαρμό 20χρονου οπαδού, που έπεσε σε κώμα

Σήμερα

«Η μνήμη μου σταματάει στην Καμάρα είπε στην κατάθεσή του το θύμα, που δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τους επτά κατηγορούμενους με αποτέλεσμα να αθωωθούν

Ρίο: Ξέφυγε τον κίνδυνο το μωρό με μηνιγγίτιδα από τη Ζάκυνθο

Σήμερα

Ενθαρρυντικό είναι ότι βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση

Ρώμη: Πεθερός επιτέθηκε με μπαλτά στη νύφη του στη μέση του δρόμου

Σήμερα

Ο 85χρονος, κρατώντας μπαλτά, της επιτέθηκε αιφνιδιαστικά, προκαλώντας της τραύματα στο κεφάλι και στα χέρια

Airbnb: Πώς θα αποφύγουν πρόστιμα για απόκρυψη εσόδων οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές

Σήμερα

Τα πρόστιμα για ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb ξεκινούν από 5.000 ευρώ

Μπιλ Γκέιτς: Παραδέχθηκε σχέσεις με Ρωσίδες – Από ποιους ζήτησε συγγνώμη για τον Επστάιν

Σήμερα

Δημοσίευμα της Wall Street Journal φέρνει στο φως όσα ειπώθηκαν σε εσωτερική συνάντηση του ιδρύματός του

Παραπέμπεται σε δίκη ο Βαρουφάκης μετά τις δηλώσεις του για τα ναρκωτικά

Σήμερα

Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί για τις 16 Δεκεμβρίου 2026 - Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

Η εξήγηση πίσω από τα βαμμένα κόκκινα πρόβατα στην Κρήτη

Σήμερα

Γιατί οι κτηνοτρόφοι βάφουν τα πρόβατά τους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.