E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΟΟΣΑ: Ιστορική συμφωνία για ενιαίο παγκόσμιο φόρο σε πολυεθνικές

Επιπλέον έσοδα 250 δισ. ετησίως για 130 χώρες

ΟΟΣΑ: Ιστορική συμφωνία για ενιαίο παγκόσμιο φόρο σε πολυεθνικές
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/7/2021 | 20:28

Για ρηξικέλευθη απόφαση, που θα αποφέρει έσοδα δισεκατομμυρίων στις χώρες μέλη του, κάνει λόγο ο ΟΟΣΑ, που ανακοινώνει την μεταρρύθμιση του πλαισίου για την διεθνή φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων και τεχνολογικών κολοσσών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε κοινή τους δήλωση 130 χώρες του ΟΟΣΑ, που εκπροσωπούν το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, προσυπογράφουν το νέο πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση της διεθνούς φορολόγησης. Την ανάγκη ενός διεθνούς φόρου σε μεγάλες επιχειρήσεις είχε επισημάνει νωρίτερα και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νέο πλαίσιο αναβαθμίζει τα βασικά στοιχεία ενός διεθνούς φορολογικού συστήματος που συστάθηκε από εκατονταετίας και δεν απαντά πλέον στους σκοπούς της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιοποίησης της οικονομίας του 21ου αιώνα.

Τα γαλλικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την απόφαση του ΟΟΣΑ, καθώς θυμίζουν πως η ρύθμιση της φορολόγησης των τεχνολογικών κολοσσών ήταν μια πρωτοβουλία της Γαλλίας, που πίεζε σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι δυο πυλώνες της μεταρρύθμισης του ΟΟΣΑ

Η μεταρρύθμιση, αποτέλεσμα συντονισμένων διαπραγματεύσεων του ΟΟΣΑ εδώ και μια δεκαετία, διαρθρώνεται σε δύο βασικούς πυλώνες, έχει στόχο να διασφαλίσει πως μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους όπου κι αν επιχειρούν και ως εκ τούτου αποκομίζουν κέρδη, ενώ προσθέτει την απαραίτητη σταθερότητα στο διεθνές φορολογικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρώτος πυλώνας διασφαλίζει την δικαιότερη διανομή κερδών και φόρων μεταξύ των χωρών, με σεβασμό στις πολυεθνικές, περιλαμβανομένων και των τεχνολογικών κολοσσών. Σύμφωνα με αυτόν, μέρος της φορολογίας θα μετατοπίζεται από τις έδρες των πολυεθνικών σε αγορές όπου διαθέτουν εμπορικές δραστηριότητες και αποκομίζουν κέρδη, ανεξαρτήτως αν οι εταιρείες διαθέτουν φυσική παρουσία σε αυτές.

Στον δεύτερο πυλώνα γίνεται προσπάθεια εδραίωσης ενός πλαφόν επιχειρηματικών φορολογικών εσόδων, μέσω της εισαγωγής ενός παγκόσμιου φόρου που οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιούν με στόχο να προστατεύουν τη φορολογική τους βάση.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως οι δύο πυλώνες της μεταρρύθμισης αυτής θα προσφέρουν υποστήριξη σε κυβερνήσεις που αποζητούν αύξηση εσόδων ώστε να επανακάμψει ο προϋπολογισμός τους, στην προσπάθεια επενδύσεων σε κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, υποδομές και απαραίτητα μέτρα βελτιστοποίησης της ισχύς και της ποιότητας της μετά της πανδημίας ανάκαμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα έσοδα που υπολογίζονται από το νέο πλαίσιο

Στην ανακοίνωση, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως μόνο από τον πρώτο πυλώνα της μεταρρύθμισης αναμένονται φορολογικά δικαιώματα άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διανέμονται στις αγορές κάθε χρόνο. Αντίστοιχα, ο ελάχιστος διεθνής φόρος επιχειρήσεων -με ελάχιστο ποσοστό 15% - υπολογίζεται να παράγει περίπου 150 δισεκατομμύρια επιπλέον φορολογικά έσοδα ετησίως.

«Έπειτα από χρόνια εντατικών εργασιών και διαπραγματεύσεων, αυτό το ιστορικό πακέτο θα διασφαλίσει πως οι πολυεθνικές εταιρείες πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο φόρου παντού» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν. Το πακέτο θέτει αμοιβαία συμφωνηθέντα όρια στον φορολογικό ανταγωνισμό, σημειώνει ο Κόρμαν και συμπληρώνει πως είναι προς το συμφέρον όλων να καταλήξουμε σε ένα κοινό πλαίσιο για τα μέλη του ΟΟΣΑ ως το τέλος του χρόνου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στην Ιόνια Οδό: Θανατηφόρο τροχαίο με νταλίκα – Ένας νεκρός και μία τραυματίας

Πριν 8 ώρες

Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή, με το ΙΧ να μετατρέπεται σε άμορφη μάζα σιδερικών

Ποια είναι η μικρή Ήρα που έκλεψε την παράσταση στην παρουσίαση του νέου κόμματος Τσίπρα

Πριν 8 ώρες

Η 10χρονη παρέδωσε την ιδρυτική διακήρυξη της «ΕΛ.Α.Σ.»

Καλοκαίρι με φρένο: Οι μισοί Έλληνες κόβουν τις διακοπές και οι υπόλοιποι τις μικραίνουν

Πριν 8 ώρες

Περιορισμένος προϋπολογισμός, κοντινοί προορισμοί και επιστροφή στη λιτότητα σημαδεύουν τις διακοπές των Ελλήνων φέτος το καλοκαίρι.

Οι μωβ μέδουσες επέστρεψαν στις ελληνικές παραλίες: Πού εμφανίστηκαν και τι λένε οι επιστήμονες

Πριν 8 ώρες

Με πλωτά φράγματα απαντούν οι αρχές στο φαινόμενο που αναμένεται και φέτος εκτεταμένο

Στον «αέρα» η εκεχειρία: Γιατί οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στο Ιράν και πώς αντιδρά η Τεχεράνη

Πριν 8 ώρες

Πριν από τις αμερικανικές επιθέσεις σε στόχους στο νότιο Ιράν, η Τεχεράνη δήλωσε ότι μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον δεν ήταν στον ορίζοντα

Εμφανίστηκε άνδρας που υποστηρίζει ότι είναι ο Μπεν Νίνταμ – Το συγκινητικό βίντεο με AI που δείχνει πώς θα ήταν σήμερα

Χτες

Η οικογένεια του Μπεν Νίνταμ δημοσίευσε βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη που δείχνει πώς θα μπορούσε να είναι σήμερα, 35 χρόνια μετά την εξαφάνισή του στην Κω

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

Χτες

Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

Χτες

Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Κόκκινος συναγερμός και παγκόσμιος τρόμος: Η Ρωσική Βουλή απειλεί να ισοπεδώσει το Κίεβο με όπλα μαζικής καταστροφής

Χτες

Ο Πρόεδρος της Δούμας προειδοποιεί με ακραία στρατιωτικά αντίποινα σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση άμαχοι πολίτες

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Χτες

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.