E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μύκονος: Βαθύς προβληματισμός για το lockdown

Έρχονται 2 νέα οριζόντια μέτρα για τον τουρισμό

Μύκονος: Βαθύς προβληματισμός για το lockdown
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/7/2021 | 13:01

Σοκαρισμένους βρίσκει η επομένη του ξαφνικού lockdown στην «ναυαρχίδα» ελληνικού τουρισμού, Μύκονο τόσο τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, όσο και τους μόνιμους κατοίκους κι ενώ η είδηση των περιοριστικών μέτρων στο πιο δημοφιλές ελληνικό νησί του πλανήτη κάνει -από την πρώτη κιόλας στιγμή χθες- τον γύρο του κόσμου.

Βαθύς προβληματισμός για τα νέα περιοριστικά μέτρα στο «νησί των ανέμων» καταγράφηκε και στους κόλπους της κυβέρνησης, καθώς ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη αποτιμούσαν το αιφνιδιαστικό lockdown ως «κίνηση υψηλού ρίσκου», η οποία ήταν γνωστή σε έναν μικρό κύκλο ατόμων, ώστε να πιάσει εξαπίνης τυχόν παραβάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον προβληματισμό, ωστόσο, για το αποτύπωμα του lockdown της Μυκόνου στην πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν εντείνουν και τα πρώτα μηνύματα που έφτασαν επί ελληνικού εδάφους από την αυστηρή προειδοποίηση που είχε απευθύνει την περασμένη Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς για ενδεχόμενα νέα περιοριστικά μέτρα σε Μύκονο, Πάρο, Ίο, Σαντορίνη, Ρέθυμνο και Ηράκλειο Κρήτης, προειδοποίηση η οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν το τελευταίο 48ωρο όλες οι κρατήσεις, με τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού να κρατούν έκτοτε στάση αναμονής προς τη χώρα.

Με την Μύκονο, ωστόσο, να περνά επισήμως από χθες σε τοπικό αποκλεισμό μέχρι και τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προεξοφλούν ήδη πως έρχεται «ντόμινο ακυρώσεων», σε μια στιγμή που είχε ξεκινήσει «μια σταθερή ροή τουριστών» προς τα μεγάλα ελληνικά νησιά. Πολύ περισσότερο, όταν στο πακέτο των έκτακτων μέτρων που αποφασίστηκαν, επιβάλλεται «γενικό σιωπητήριο», δηλαδή απαγόρευση της μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο και της κυκλοφορίας από τη μία το βράδυ, δείχνοντας στην πραγματικότητα το δρόμο για κάποιο άλλο νησί σε όσους τουρίστες βρισκόταν ήδη στην Μύκονο.

Για «αδικία» απέναντι στο νησί έκανε λόγο ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κούκας, μιλώντας στο protothema.gr, Όπως είπε, «μόλις χθες μετά από ενάμιση χρόνο που το ζητάμε καθιερώθηκε διοικητικό πρόστιμο από την κυβέρνηση για τα πάρτι με αντίτιμο. Σε κάθε περίπτωση η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων, έστω για 10 ημέρες, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί που είναι ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός είναι μια άστοχη ενέργεια η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ότι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, από χθες και για τις επόμενες 10 ημέρες έχουν ληφθεί ως «ειδικά μέτρα» για το νησί:

· Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

· Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα με τα μέτρα, «υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο» τόνισε με νόημα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «φωτογραφίζοντας» τα πριβέ πάρτι και καταλήγοντας πως «το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση».

Διεθνές ενδιαφέρον

Της ανακοίνωσης των νέων μέτρων ακολούθησε βροχή μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων από διπλωματικές Αρχές, αλλά και μεγάλους tour operators προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα, καθώς χώρες με μεγάλο τουριστικό όγκο προς την Ελλάδα ζητούσαν άμεση ενημέρωση για το τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι. Μολονότι η Αθήνα απέκρουε τα πρώτα -ευρωπαϊκά κυρίως- πυρά, περιγράφοντας την απόφαση ως άσκηση διατήρησης του ελέγχου της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, μεγάλο ζητούμενο για τους ανθρώπους του κλάδου αποτελεί η απαίτηση για επιπλέον δικλείδες ασφαλείας ακόμη και τα επόμενα εικοσιτετράωρα (κυρίως από χώρες του ευρωπαϊκού βορρά), αφαιρώντας σημαντικούς πόντους από την Ελλάδα στον ήδη υψηλό ανταγωνισμό για την περιορισμένη φετινή τουριστική αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεγονός μάλιστα ότι 46% των εργαζόμενων στην Μύκονο παραμένουν ανεμβολίαστοι -παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό σύνολο- αποτέλεσε τη βασική πηγή της επιδημιολογικής έξαρσης, οδηγώντας την κυβέρνηση στο να πατήσει το κουμπί του τοπικού lockdown. Με δεδομένο ακόμη ότι στον ίδιο «πορτοκαλί συναγερμό» είχαν τεθεί εκτός από την Μύκονο και άλλες πέντε τουριστικές περιοχές υψηλής προστιθέμενης αξίας για τη χώρα μόλις την περασμένη Πέμπτη, το κυβερνητικό επιτελείο ωθείται στη λήψη άμεσων, οριζόντιων μέτρων για τον τουρισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr τα δύο νέα οριζόντια μέτρα θα είναι:

1. Υποχρεωτικό έξτρα διαγνωστικό τεστ (εκτός από τα ήδη προβλεπόμενα) για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τουρισμό,

2. Δυνατότητα στον εργοδότη να αποσύρει όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από θέσεις εργασίας με στενή επαφή με το κοινό στα ξενοδοχεία (ρεσεψιόν, πρωινό κτλ) και μεταφορά τους σε άλλα πόστα.

Γέμισε η καραντίνα

Παράλληλα, τους φόβους των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρηματιών του κλάδου επιτείνει τις τελευταίες ώρες η πληρότητα που σε όλα τα ξενοδοχεία καραντίνας στις έξι «πορτοκαλί» περιοχές (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ίος, Ρέθυμνο, Ηράκλειο), την οποία οι τουριστικοί φορείς ερμηνεύουν ως κακό οιωνό για την περαιτέρω εξέλιξη της σεζόν, αλλά και τις επόμενες αποφάσεις των επιστημόνων ως προς την επέκταση του τοπικού lockdown και στις άλλες περιοχές, πέραν της Μυκόνου.

Μολονότι το πρόβλημα εύρεσης ξενοδοχείων καραντίνας έχει αντιμετωπιστεί δραστικά, καθώς ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τουριστικούς πράκτορες, επιστρατεύοντας και την ιδιωτική πρωτοβουλία στα πέντε, αυτά νησιά, η υψηλή ζήτηση στην πραγματικότητα καταδεικνύει την ραγδαία επιδημιολογική επιδείνωση που καταγράφεται ώρα με την ώρα στις περιοχές αυτές, ενώ ανοδική τάση εμφανίζει τις τελευταίες ώρες και η Κέρκυρα.

Τοπικό μίγμα

Την ίδια ώρα, τα απανωτά κρούσματα στην Μύκονο, σε συνδυασμό με την έλλειψη ισχυρών υγειονομικών υποδομών στο νησί, ικανών να αντέξουν την ανάγκη για μαζικά διαγνωστικά τεστ, αλλά και η αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να καταγράψουν κάθε τυχόν παραβάτη στα δεκάδες, καθημερινά πάρτι οδήγησαν μοιραία στον αποκλεισμό του νησιού, με αρκετούς από τους επιχειρηματίες του κλάδου να θεωρούν ως σχεδόν ειλημμένη την απόφαση γενίκευσης των νέων μέτρων σε όλη την «πορτοκαλί» ζώνη.

Στο κυβερνητικό τραπέζι, άλλωστε, της συζήτησης για τις «σημειακές παρεμβάσεις» (δηλαδή τα τοπικά lockdown) έχουν πέσει κιόλας πολλά μέτρα, όπως:

· Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

· Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

· Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

· Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο

· Απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα

· Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Δημήτρης Κόκοτας σε ηλικία 57 ετών

Σήμερα

Δυστυχώς ο γνωστός τραγουδιστής δεν τα κατάφερε μετά από γενναία μάχη δυο ετών

Ταξιτζής απέσπασε 600 ευρώ από τουρίστες απειλώντας τους με βία για διαδρομή αεροδρόμιο ‑ κέντρο Αθήνας ‑ Ερευνάται και 2η καταγγελία

Σήμερα

Ο 38χρονος παρέλαβε την οικογένεια τουριστών από το Ελ. Βενιζέλος με προορισμό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και, τρομοκρατώντας τους, τους απέσπασε 600 ευρώ

Ανατιμήσεις στη ζάχαρη έρχονται; Τι σημαίνει αυτό για την αγορά στην Ελλάδα

Σήμερα

Η ευρωπαϊκή παραγωγή σημειώνει πτώση - Ποια είναι η εικόνα στην εγχώρια αγορά

Πέθανε ο Παλαιστίνιος καλλιτέχνης Σλιμάν Μανσούρ σε ηλικία 79 ετών

Σήμερα

Ο καλλιτέχνης, τα έργα του οποίου αποπνέουν τις παλαστινιακές παραδόσεις και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού υπό την ισραηλινή κατοχή, πέθανε στο σπίτι του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ιαπωνία: 360 τόνων ιστορικό κάστρο μετακινήθηκε με σχοινιά ‑ Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

Σήμερα

Το κάστρο είχε μετακινηθεί από τη θέση του ώστε να γίνουν εργασίες αποκατάστασης σε τείχος που είχε πληγεί από ισχυρό σεισμό

Δικηγόρος γνωστής εταιρείας απολύεται επειδή τον «έπιασαν» να φιλιέται με συνάδελφό του – Ετοιμαζόταν για επαγγελματικό άλμα

Σήμερα

Μέσα σε μία νύχτα οι δύο εργαζόμενοι έγιναν γνωστοί, όταν βίντεο που τους κατέγραφε σε προσωπικές στιγμές αναρτήθηκε χωρίς τη συναίνεσή τους

Φοιτητικά ενοίκια στην Αθήνα: 550 ευρώ για 40 τ.μ. ‑ Πού είναι φθηνότερα

Σήμερα

Η ΠΟΜΙΔΑ δίνει οδηγίες για ασφαλή μίσθωση, ενώ η επιστροφή ενοικίου φοιτητικής κατοικίας μέσω ΑΑΔΕ μπορεί να φτάσει τα 800 ευρώ.

Πόρτο Γερμενό: Μετά τη φωτιά έχει αυξηθεί ως και 14 βαθμούς η θερμοκρασία του εδάφους

Σήμερα

Τεράστιες είναι οι συνέπειες από την φωτιά που ξέσπασε στις αρχές Αυγούστου στο Πόρτο Γερμενό και έκαψε χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης

Συνελήφθη ο σύζυγος της παρουσιάστριας για ενδοοικογενειακή βία

Σήμερα

Ο άνδρας οδηγήθηκε το πρωί της Τρίτης στην Ευελπίδων – Αρχικά η παρουσιάστρια δεν ήταν σε θέση να καταθέσει, στη συνέχεια έκανε μήνυση

Εύβοια: Καβγάς σε καφενείο κατέληξε σε εκδικητικό εμπρησμό

Σήμερα

Ο συλληφθείς κρατείται και αναμένεται να περάσει το κατώφλι του εισαγγελέα την ερχόμενη Πέμπτη

Βρέθηκαν κυλίδες αίματος στο ιστιοφόρο του Ισπανού επιχειρηματία ‑ Τα κενά στη μαρτυρία της συζύγου

Σήμερα

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον Ισπανό ενώ οι Αρχές εντοπίζουν διαρκώς κενά στα όσα ισχυρίζεται η σύζυγός του που ήταν μαζί του

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 25
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.