E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Νέα δημοσκόπηση MRB ‑ Μπροστά 1,5% η ΝΔ

Εκτίμηση ψήφου: Από 0,3% η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο 1,5%

Νέα δημοσκόπηση MRB ‑ Μπροστά 1,5% η ΝΔ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 28/6/2013 | 00:00

Σε ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας και διεύρυνση του προβαδίσματος της, στην πρόθεση ψήφου, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε ο σχηματισμός της νέας δικομματικής κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα «Τάσεις» της εταιρίας MRB.

Στην έρευνα καταγράφεται μεγάλο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου που φθάνει στο 21,7%, αλλά στην εκτίμηση ψήφου που κάνει η εταιρία υπολογίζει ότι μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων βρέθηκε στο 1,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ειδικότερα, η δύναμη της ΝΔ υπολογίζεται σε 28,1% και του ΣΥΡΙΖΑ σε 26,6%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 11,6%, το ΠΑΣΟΚ με 7,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, το ΚΚΕ με 6,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,7% και "Άλλο Κόμμα" με 5,9%.

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός ότι όταν ξεκίνησε η δημοσκόπηση της MRB και βρισκόταν σε εξέλιξη η κυβερνητική κρίση με αφορμή την ΕΡΤ, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου που προέκυπτε από τα ερωτηματολόγια τα οποία συλλέχθηκαν από τις 13 ως τις 21 Ιουνίου ήταν στο 0,3%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 21,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ 21,2%. Ωστόσο, μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για δημιουργία νέας κυβέρνησης από τα δύο κόμματα, η εικόνα άλλαξε και το προβάδισμα της ΝΔ έφθασε στο 1,5%.

Από τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με την εικόνα των πολιτικών αρχηγών και τις θετικές ή αρνητικές κρίσεις προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς προηγείται με ποσοστό 26,3%, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 24,6%. Ο Φώτης Κουβέλης συγκεντρώνει ποσοστό 15,8% και ο Ευάγγελος Βενιζέλος 14,6%.

Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται και στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με 41,3% ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 27,4% και «κανένας από τους δύο» απάντησε το 30,3% των ερωτηθέντων.
Στην ικανότητα διακυβέρνησης και στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου;», η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 35,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 27,7% και «κανένα κόμμα» απαντά το 29%.

Στο ερώτημα «ποιο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας;», το 38,5% απάντησε «μια κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά» και το 30,8% «μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Α. Τσίπρα».
Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 44,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 29,6%.
Αρνητική αξιολόγηση στην κυβέρνηση, αλλά να μείνει!

Στην αξιολόγηση, πάντως, της νέας κυβέρνησης συνεργασίας το 58,3% των ερωτηθέντων την κρίνει αρνητικά, ενώ το ποσοστό των θετικών κρίσεων περιορίζεται στο 31,7%.
Επίσης, στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η νέα κυβέρνηση συνεργασίας σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση συνεργασίας που είχε προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου 2012 θα είναι καλύτερη ή χειρότερη;», το 56,4% κρίνει την νέα κυβέρνηση αρνητικά και το 33% θετικά.

Στο ερώτημα αν «η κυβέρνηση συνεργασίας διαθέτει την απαιτούμενη σταθερότητα ώστε να λάβει αποφάσεις που έχει ανάγκη η χώρα σήμερα;» το 52%, συνολικά, απαντά "όχι" και το 38,5% «ναι».
Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας είναι ότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης, σε ποσοστό 53,6%, δηλώνουν ότι θέλουν η σημερινή κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, έναντι του 41,9% που απαντά αρνητικά. Ωστόσο, στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι η νέα συγκυβέρνηση θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία το 52,4% των ερωτηθέντων απαντούν αρνητικά και μόνον 36,9% έχουν την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρει να μείνει ως το 2016.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Χτες

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Χτες

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

Ίλιον: Κάλεσαν διασώστη σε κέντρο διασκέδασης και αυτός πήρε το μικρόφωνο και τραγουδούσε!

Χτες

Αδιανόητο περιστατικό στο Ίλιον ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 4
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.