E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Χτύπημα» σε τρία παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα από πολυεθνικές

Tρία από τα βασικότερα προϊόντα της χώρας μας

«Χτύπημα» σε τρία παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα από πολυεθνικές
Photo by Alesia Kozik from Pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/7/2021 | 12:22

Nέο χτύπημα κάτω από τη ζώνη σε βάρος των ελληνικών τροφίμων και της μεσογειακής διατροφής έρχεται από τις ισχυρές χώρες της ΕΕ και μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου.

Το ελαιόλαδο, τα τυριά και το μέλι, τρία από τα βασικότερα προϊόντα της χώρας μας, καθώς και άλλα παραδοσιακά εδέσματα μπαίνουν στο στόχαστρο ενός αλγορίθμου που τα εξομοιώνει ή ακόμη και τα υποβαθμίζει ως προς τα θρεπτικά τους συστατικά και την επιστημονικά αποδεδειγμένη συμβολή τους στην προαγωγή της υγείας με τρόφιμα τα οποία είναι λιγότερο υγιεινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για το σύστημα επισήμανσης τροφίμων Nutri-Score, το οποίο εφαρμόζει η Γαλλία σε εθελοντική βάση στην αγορά της. Η χώρα αυτή, έχοντας συνάψει άτυπη συμμαχία με το Βέλγιο, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Ισπανία, επιδιώκει το συγκεκριμένο μοντέλο να καθιερωθεί ως ενιαίο και υποχρεωτικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι χώρες αυτές, όπως και πολυεθνικές του κλάδου τροφίμων και ποτών (Nestle, Danone και Auchan), πατούν στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ξεκίνησε από τον Μάιο του 2020, για την καθιέρωση ενός ενιαίου και υποχρεωτικού ευρωπαϊκού συστήματος επισήμανσης στο εμπρόσθιο μέρος των συσκευασιών των τροφίμων που θα ωθεί τους καταναλωτές σε επιλογές υγιεινότερων τροφίμων και διατροφικών συνηθειών. Οι καταναλωτές, σύμφωνα με το σκεπτικό της Κομισιόν, θα επιλέγουν τρόφιμα με μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και σάκχαρα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) θα πρέπει να εκδώσει γνωμοδότηση στην Κομισιόν μέχρι τον Μάρτιο του 2022, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με κοινωνικούς, κρατικούς και επιστημονικούς φορείς και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στο τέλος της επόμενης χρονιάς.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, οι επτά προαναφερόμενες ισχυρές χώρες πιέζουν για την υιοθέτηση ως υποχρεωτικού συστήματος επισήμανσης το Nutri-Score. Οι προαναφερόμενες πολυεθνικές εταιρείες το εφαρμόζουν στις αγορές αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το πρόβλημα με αυτό το σύστημα είναι πως κατατάσσει π.χ. στην ίδια κατηγορία το ελαιόλαδο με την κέτσαπ και την τύπου κόλα light» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο χημικός τροφίμων και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Τζώρτζης Μπόσκου. «Λαμβάνει υπόψη τη διατροφική αξία ανά 100 γραμμάρια και όχι ανά μερίδα ή ποσοστό ημερήσιας κάλυψης αναγκών. Δεν λαμβάνει υπόψη ότι ορισμένα τρόφιμα χρησιμοποιούνται ως συστατικά για την παρασκευή άλλων τροφίμων».

Ο Μπόσκου υπογραμμίζει ακόμη πως «σημασία έχει ο καταναλωτής μέσα από μια επισήμανση να διαμορφώνει υγιεινή διατροφική συνήθεια». Επίσης, προσθέτει ο ίδιος, «με την κατηγορία των χρωμάτων οδηγούμαστε σε διατροφικό ρατσισμό… Εκείνος τρώει κόκκινα τρόφιμα, ο άλλος τρώει πράσινα».

Η Ελλάδα μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αντιταχθεί σε αυτό το μοντέλο των επτά χωρών. Εχει συνάψει συμμαχία με την Ιταλία, την Κύπρο, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Λετονία και τη Ρουμανία. Εχει πετύχει με τροπολογία στην Ευρωβουλή να εξαιρεθεί το ελαιόλαδο και τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.λπ. από τη βαθμολογία του Nutri-Score μέχρι την οριστική απόφαση της Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, μεγάλη κινητοποίηση κάνει και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, ενώ ήδη σύνδεσμοι όπως των Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, του Τυποποιημένου Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης έχουν παρέμβει δημόσια.

Ο γενικός γραμματέας του ΒΕΑ Γιάννης Μάνος μιλώντας στα «ΝΕΑ» κάνει λόγο για τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα μεσογειακής διατροφής: «Αν τα τρόφιμα αυτά καταταχθούν στο κόκκινο χρώμα, θα υπάρχει κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και της αγροτικής παραγωγής, ενώ οι καταναλωτές θα παραπλανώνται ως προς τη θρεπτική αξία των τροφίμων».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Πριν 10 ώρες

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Πριν 10 ώρες

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

Marfin: Οι φωτογραφίες από διακοπές που άνοιξαν τον δρόμο για συλλήψεις – Το προφίλ των κατηγορουμένων και ο φερόμενος ρόλος τους

Πριν 10 ώρες

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από το 2019 οι αστυνομικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους φωτογραφικό υλικό

Η Apple μηνύει γνωστή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ‑ τι κατηγορεί τους πρώην υπαλλήλους της

Πριν 10 ώρες

Η Apple κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή κατά της OpenAI και δύο πρώην στελεχών της για κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη προϊόντων.

Αγωγή κατά της Πλεύσης Ελευθερίας από την Όλγα Δάλλα – Υποστηρίζει ότι στερήθηκε τη βουλευτική έδρα λόγω… λίστας

Πριν 10 ώρες

Δικαστικά κινείται η Όλγα Δάλλα για την απώλεια της έδρας της μετά τις επαναληπτικές εκλογές του 2023 - Ζητά τη βασική βουλευτική αποζημίωση 4 ετών

Βίντεο‑σοκ από την Ινδία: Τι συνέβη μετά τον βιασμό και τη δολοφονία 11χρονης ‑ δεκάδες συλλήψεις

Πριν 10 ώρες

Εξαγριωμένο πλήθος λιντσάρισε άνδρα κατά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη Δυτική Βεγγάλη μετά την ανακάλυψη του πτώματος ενός 11χρονου κοριτσιού σε λίμνη.

Χάρι και Μέγκαν συναντούν τον βασιλιά Κάρολο σε «ιστορική» επανένωση ‑ τα παιδιά είδαν τον παππού τους για πρώτη φορά σε 4 χρόνια

Πριν 10 ώρες

Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα υποδέχτηκαν τον Χάρι με την οικογένειά του στο Χάιγκροουβ, σε αυστηρά ιδιωτική συνάντηση χωρίς φωτογραφίες

Ο Τεντόγλου «πέταξε» στα 8.61μ. με την κορυφαία επίδοση παγκοσμίως φέτος ‑ και απογοητεύτηκε που δεν έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ των 8.66μ.

Πριν 10 ώρες

Στη 2η προσπάθειά του ο Έλληνας πρωταθλητής είχε ήδη κάνει 8.52μ., ενώ το προσωπικό του ρεκόρ αγγίζει τα 8.65μ.

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

Χτες

Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

Χτες

Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

Χτες

Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.