E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Καλλιάνος: Ο καύσωνας αυτός θα μείνει στην ιστορία

Ποιες μέρες είναι οι επικίνδυνες

Καλλιάνος: Ο καύσωνας αυτός θα μείνει στην ιστορία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/7/2021 | 08:36

«Ο καύσωνας αυτός πιθανότατα θα μείνει στην ιστορία» αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος σημειώνοντας ότι είναι ένας από τους ισχυρότερους των τελευταίων 40 ετών.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Καλλιάνου στο Facebook:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Χωρίς αμφιβολία, ο καύσωνας που διανύουμε εδώ και ήδη 3 ημέρες (ξεκινώντας από τα δυτικά) φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε την Τρίτη 27 Ιουλίου (αρχικά επηρεάζοντας με 40-41°C τις δυτικές περιοχές της χώρας) και φαίνεται ότι θα μας απασχολεί έως και τουλάχιστον τις 8 Αυγούστου, πιθανότατα και παραπάνω. Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν, μιλάμε για έναν πιθανό 12ήμερο καύσωνα ο οποίος θα μείνει λογικά στην ιστορία.

Το κυρίως μενού έρχεται την άλλη εβδομάδα

Μπορεί να είναι πολλές οι περιοχές της χώρας που τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν θερμοκρασίες άνω των 40°C, όμως τα ακόμη δυσκολότερα θα έρθουν από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου θα γενικευτούν πια οι ακραίες θερμοκρασίες και τα θερμόμετρα θα αγγίξουν τους 43-44°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας. Πιθανότατα να δούμε σε πολύ τοπικό επίπεδο ακόμη και 45-46°C.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μεσημέρια ο αέρας θα είναι καυτός

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 34-35°C και βγάλετε το χέρι σας έξω από το παράθυρο ενός κινούμενου αυτοκινήτου, ο αέρας αρχίζει και ζεσταίνει. Και όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο πιο ζεστός είναι ο αέρας. Στους 40°C ο αέρας είναι πια πολύ ζεστός. Φανταστείτε λοιπόν ποια θα είναι η αίσθηση της ζέστης στο χέρι σας όταν η θερμοκρασία υπό σκιά πλησιάζει τους 43-44°C. Άρα στον ήλιο και όχι σε μετεωρολογικό κλωβό, η θερμοκρασία θα αγγίζει τουλάχιστον τους 50°C και επομένως ο αέρας πραγματικά θα καίει.

Η Αττική θα δοκιμαστεί με πάνω από 41°C

Η επόμενη εβδομάδα, αν δεν αλλάξει κάτι, θα είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της Αττικής και φυσικά όχι μόνο. θα σας δώσω ενδεικτικά (με ίσως μια μικρή απόκλιση) τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στην Αττική τις επόμενες ημέρες :

Παρασκευή : 41-42°C
Σάββατο : 41-42°C
Κυριακή : 40-41°C
Δευτέρα : 43-44°C
Τρίτη : 42-43°C
Τετάρτη : 42-43°C

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

και ίσως έπεται και συνέχεια με τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες...

Ποιες περιοχές είναι το "Death Valley" της Ελλάδας

Οι περιοχές της Ελλάδας όπου συνήθως ο υδράργυρος "χτυπάει κόκκινο" είναι οι ακόλουθες :

- Κλειστές πεδιάδες Κεντρικής Μακεδονίας
- Θεσσαλικός κάμπος
- Πεδινή Φθιώτιδα - Ευρύτερη περιοχή Λαμίας
- Νότιο τμήμα Ηπείρου - Πεδινή Άρτα και Πρέβεζα
- Δυτική Στερεά (Αιτ/νία) - Πέριξ του Αγρινίου
- Κωπαΐδα Βοιωτίας - Ευρύτερη περιοχή Θήβας
- Κεντρική Εύβοια - Ευρύτερη περιοχή Χαλκίδας
- Πεδιάδα Ηλείας - Ευρύτερη περιοχή Πύργου
- Πεδινή Μεσσηνία (βορείως της Καλαμάτας)
- Λακωνικός κάμπος - Ευρύτερη περιοχή Σπάρτης
- Αργολικός κάμπος - Άργος, Ναύπλιο
- Δυτική Αττική
- ΒΑ Κορινθία - Ευρύτερη περιοχή Ισθμού Κορίνθου
- Ανατολική Ρόδος
- Νότια Κρήτη (Μεσσαρά)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτές τις περιοχές, πιθανότατα σε αυτόν τον καύσωνα, θα σημειωθούν πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες».

Όπως σημειώνει ο κ. Καλλιάνος: «Όλες οι παραπάνω θερμοκρασίες αποτελούν εκτιμήσεις με τα υπάρχοντα στοιχεία. Κάποιες φορές είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές ειδικά όταν αναφερόμαστε μετά την 3η-4η μέρα στις προγνώσεις μας».


Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα, και τους καλεί «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών».

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να προσέχουν ιδιαίτερα κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τον δικτυακό τόπο του υπουργείου Υγείας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά τη Βενεζουέλα, η Κολομβία; «Καλή ιδέα» μια νέα επιχείρηση, λέει ο Τραμπ – Τι είπε για Κούβα και Γροιλανδία

Πριν 7 ώρες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απειλεί να διατάξει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Κολομβίας

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Χτες

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Χτες

Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Χτες

Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Χτες

Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Χτες

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Χτες

«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Χτες

Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες

Παράλυση στα ελληνικά αεροδρόμια ‑ Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις των επιβατών

Χτες

Πολλοί επιβάτες να ταλαιπωρούνται και να αναζητούν διευκρινίσεις για τα δικαιώματά τους

Απίστευτο: Πόνταρε 30.000 δολάρια στην πτώση του Μαδούρο και έγινε πλούσιος

Χτες

Το «χρυσό» ποντάρισμα για την πτώση του καθεστώς Μαδούρο

Ο «Αϊνστάιν της Wall Street» αποκαλύπτει το μυστικό για να γίνετε πλούσιοι

Χτες

Η συμβουλή του ανθρώπου που ζει τη Wall Street εδώ και 40 χρόνια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.