E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κτηματολόγιο: Τι προβλέπει για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα ‑ Όλες οι αλλαγές

Επιτάχυνση κτηματογράφησης και ψηφιοποίηση υπηρεσιών φέρνει ο νέος νόμος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κτηματολόγιο: Τι προβλέπει για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα ‑ Όλες οι αλλαγές
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/8/2021 | 11:22

Επιτάχυνση κτηματογράφησης κατά δυο χρόνια, ψηφιοποίηση διαδικασιών κι υπηρεσιών, ενίσχυση ασφάλειας των συναλλαγών

Ουσιαστικά, όπως τονίστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον νέο νόμο επιταχύνεται η κτηματογράφηση, απλοποιούνται και ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες που παρέχει το Ελληνικό Κτηματολόγιο στους πολίτες, ενώ ο φορέας αναδιοργανώνεται με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι προβλέπει:

  • Επιταχύνεται η μετάβαση σε λειτουργούν Κτηματολόγιο, με την νέα διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων. Υπολογίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα έως την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου επιταχύνεται κατά δύο έτη.
  • Οι περιοχές με λειτουργούν Κτηματολόγιο εντάσσονται και σε όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου. Ενισχύεται η ασφάλεια των συναλλαγών, καθώς όλη η πληροφορία είναι συγκεντρωμένη σε ένα σημείο, είναι δημόσια και προσβάσιμη σε όποιον έχει συμφέρον να την αναζητήσει. Διευκολύνεται η διόρθωση για ακίνητα που έχουν εσφαλμένα χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».
  • Ενθαρρύνονται οι εξωδικαστικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών.
  • Καθιερώνονται οι διαπιστευμένοι μηχανικοί και οι κτηματολογικοί δικαστές, ενώ προωθείται η συνεργασία με το ΤΕΕ και τους δικηγορικούς συλλόγους. Νομοθετήθηκε ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου, ένα πάγιο αίτημα όσων επαγγελματικών κλάδων εμπλέκονται στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
  • Δίνεται η δυνατότητα να επανέλθουν στους δήμους, με την έκδοση μίας Διαπιστωτικής Πράξης από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τη σύμφωνη γνώμη της κατά τόπο αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, τα κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα που είχαν χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη και περιήλθαν εξαιτίας της οριστικοποίησης τους στο ελληνικό δημόσιο.
  • Παράταση για διορθώσεις για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 Να σημειωθεί ότι η μετάβαση στην οριστική δομή περιλαμβάνει το κλείσιμο των 390 υποθηκοφυλακείων και το άνοιγμα 17 κτηματολογικών γραφείων και 75 υποκαταστημάτων. Σήμερα, 53 από τα 390 υποθηκοφυλακεία έχουν κλείσει, έχουν ανοίξει 8 από τα 17 κτηματολογικά γραφεία και 26 από τα 75 υποκαταστήματα, ενώ ανοίγουν 3 γραφεία το μήνα. Όπως εκτιμάται, η οριστική δομή θα έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τι συμβαίνει με τα «Αγνώστου Ιδιοκτήτη»;

Μέχρι τώρα, έπρεπε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου, για να μπορέσει να δηλώσει κάποιος ένα ακίνητο, το οποίο εμφανίζεται ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη». Σε πολλές περιπτώσεις, το Δημόσιο, δεν ανταποκρινόταν όμως, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σε χρόνο και χρήμα ο πολίτης και να προσφεύγει στα δικαστήρια. Με την πρόταση του υπουργείου, καθορίζεται ότι εάν το Δημόσιο δεν απαντήσει εντός 60 ημερών τότε θα θεωρείται πως συμφωνεί. Η διόρθωση για τα «αγνώστου» θα γίνεται στα κτηματολογικά γραφεία. Να σημειώσουμε ότι η παράταση που δίνεται για διόρθωση για ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Να επισημάνουμε ότι στο νόμο περιλαμβάνονται διατάξεις για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «myAuto», «Audit-Car», «myPhoto», για την ψηφιοποιημένη ιδιόχειρη υπογραφή καθώς και διατάξεις που αφορούν τον ΕΚΟΜΕ.

«Έχοντας εντοπίσει εκείνα τα σημεία που προκαλούν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις, παρεμβαίνουμε στοχευμένα ώστε να επιταχύνουμε τη διαδικασία μετάβασης σε λειτουργούν Κτηματολόγιο. Και το κάνουμε απλοποιώντας τις περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες και ενισχύοντας εκείνες που θωρακίζουν τόσο τα συμφέροντα του Δημοσίου, όσο και των πολιτών» υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα του Κτηματολογίου, Γιώργος Στύλιος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «με τον νέο νόμο για το Κτηματολόγιο που ψηφίσθηκε την Πέμπτη από τη Βουλή, παύει το Κτηματολόγιο να είναι συνώνυμο της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας για πολίτες και επαγγελματίες. Με όπλο τον ψηφιακό μετασχηματισμό περνάμε στο νέο ψηφιακό Κτηματολόγιο που θα παρέχει υπηρεσίες και πληροφορία στους ενδιαφερόμενους δωρεάν με ένα κλικ από το γραφείο ή το σπίτι τους, 24 ώρες το 24ωρο. Μέσω προγραμματικών συμβάσεων με το ΤΕΕ και τους δικηγορικούς συλλόγους στελεχώνουμε τον Φορέα με εξειδικευμένο προσωπικό για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Επιταχύνουμε την κτηματογράφηση της χώρας, με στόχο από το 35% που είναι σήμερα να φτάσουμε στο 90% μέχρι το τέλος του 2022, δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό μας σχεδιασμό. Δημιουργούμε επίσης τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτου, έτσι ώστε όλη η διαδικασία αγοραπωλησίας να ξεκινά και να ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Με το νέο Ψηφιακό Κτηματολόγιο βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη, ενισχύουμε με κανόνες διαφάνειας την κτηματαγορά, δημιουργούμε ένα νέο αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε αναστολή η παιδίατρος για την υπόθεση του βρέφους που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα στο Ρίο

Σήμερα

Διατάχθηκε ΕΔΕ για την εφημερία στο Νοσοκομείο Ζακύνθου – Σταθερή η κατάσταση του 5μηνου στη ΜΕΘ Πατρών

Πόρισμα ΕΜΠ για τη φονική έκρηξη στα Τρίκαλα: Διαβρωμένος σωλήνας χωρίς αντιδιαβρωτική προστασία

Σήμερα

Το πόρισμα του ΕΜΠ παραδόθηκε στις δικαστικές Αρχές και θα χρησιμοποιηθεί στην ποινική διερεύνηση της υπόθεσης στα Τρίκαλα

Αντριου Μαουντμπάντεν Ουίνδσορ: Το Παλάτι του απαγόρευσε να κάνει ιππασία στα βασιλικά κτήματα

Σήμερα

Το βρετανικό Παλάτι έχει έρθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μετά τη σύλληψη και την έρευνα σε βάρος του αδελφού του βασιλιά Καρόλου

Πάτρα: Καθαρή η μαγνητική του 5 μηνών βρέφους που διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα

Σήμερα

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την πορεία υγείας του 5 μηνών βρέφους που έχει προσβληθεί από μηνιγγίτιδα

Ισπανία: Αντιδράσεις για τον διπλασιασμό του τουριστικού φόρου ‑ Τα έσοδα θα πάνε για το στεγαστικό

Σήμερα

Οι επισκέπτες ξενοδοχείων πέντε αστέρων θα μπορούσαν να χρεωθούν έως και 15 ευρώ τη βραδιά και οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων θα συνεχίσουν να πληρώνουν περίπου 6 ευρώ

Καρυστιανού: Πριν από το καλοκαίρι η ανακοίνωση του κόμματος – «Μας ζορίζει η ονομασία»

Σήμερα

Τι αποκάλυψε η ίδια σε συνέντευξής της στην εκπομπή «Καθαρές Κουβέντες» στο OPEN

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας: Διασωληνωμένος στο Τζάνειο 22χρονος

Σήμερα

Ο 22χρονος πήγε αρχικά το βράδυ της τρίτης στο νοσοκομείο Πύργου οπού και διασωληνώθηκε, ωστόσο κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο Τζάνειο Νοσοκομείο

Σκέψεις για ρύθμιση ‑ ανάσα με περισσότερες δόσεις για χρέη προς την εφορία

Σήμερα

Ποιοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και ποιοι θα την χάσουν

Αθώοι κρίθηκαν επτά κατηγορούμενοι στη Θεσσαλονίκη για τον άγριο ξυλοδαρμό 20χρονου οπαδού, που έπεσε σε κώμα

Σήμερα

«Η μνήμη μου σταματάει στην Καμάρα είπε στην κατάθεσή του το θύμα, που δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τους επτά κατηγορούμενους με αποτέλεσμα να αθωωθούν

Ρίο: Ξέφυγε τον κίνδυνο το μωρό με μηνιγγίτιδα από τη Ζάκυνθο

Σήμερα

Ενθαρρυντικό είναι ότι βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση

Ρώμη: Πεθερός επιτέθηκε με μπαλτά στη νύφη του στη μέση του δρόμου

Σήμερα

Ο 85χρονος, κρατώντας μπαλτά, της επιτέθηκε αιφνιδιαστικά, προκαλώντας της τραύματα στο κεφάλι και στα χέρια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.