ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Αφορμή στάθηκε το κλείσιμο 12 μειονοτικών σχολείων στη Θράκη λόγω έλλειψης μαθητών

Με τον αιχμηρό τίτλο «Τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης: Το μόνο έγκλημα είναι πως πρόκειται για Τούρκους που ζουν στην Ελλάδα» η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Άγκυρας Yeni Safak παρουσιάζει τον πληθυσμό που ζει στα βορειοανατολικά σύνορά μας ως «διωκόμενο από τις αρχές», σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για θρησκευτική μειονότητα αλλά για εθνική.
Στην ηλεκτρονική της έκδοση η Yeni Safak αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με τους κανονισμούς που έχει θεσπίσει η Ελλάδα στο εκπαιδευτικό σύστημα στη Δυτική Θράκη, μειώνει την ποιότητα εκπαίδευσης των Τούρκων μαθητών. Κλείνει σχολεία και ενώσεις, δημιουργεί ανισότητα στην πολιτική εκπροσώπηση και τη δημόσια απασχόληση, θέτει διάφορα εμπόδια για να αποτρέψει τους ανθρώπους να γίνουν οικονομικά ισχυρότεροι και το πιο σημαντικό, αναγκάζει τη μειονότητα να αρνηθεί την εθνική της ταυτότητα. Είναι αδύνατο να είσαι Τούρκος στην Ελλάδα».
Την ίδια ώρα, κάνει εκτενή αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, διαστρεβλώνοντας ωστόσο το γεγονός ότι η ίδια η Συνθήκη αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και όχι σε τουρκική.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η μη αποδοχή του δικαιώματος της μειονότητας να ορίσει την εθνική της ταυτότητα, χρησιμοποιώντας τα κενά της Συνθήκης της Λωζάνης, έχει ως αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται οι ομογενείς ως τουρκόφωνοι Έλληνες μουσουλμάνοι».
Επίσης, υπογραμμίζει ότι από το 2011 η Ελλάδα έκλεισε 65 μειονοτικά («τουρκικά» όπως αναφέρει) σχολεία στη Θράκη, «αν και αυτά είναι κανονικά αυτοδιοίκητα και δεν ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Το ελληνικό κράτος προσπαθεί να αφομοιώσει βίαια τα παιδιά της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».
Όλες οι ειδήσεις της ημέρας από Ελλάδα και κόσμο. Πολιτική, κοινωνία, οικονομία και επικαιρότητα 24/7, με έγκυρη ενημέρωση από το e-radio.gr.
Τα θέματα που ξεχώρισε σήμερα η ομάδα του E-Daily.
STORIES
STORIES
STORIES
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
TV ΣΕΙΡΕΣ
STORIES
STORIES
STORIES