E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Φωτιά στην Αττική: Η παραμονή έξω ισοδυναμεί με κάπνισμα 10 τσιγάρων

Ο καθηγητής Τζανάκης ανέλυσε το παράδοξο φαινόμενο της Ατμοσφαιρικής αναστροφής που παρατηρείται στην Αττική

Φωτιά στην Αττική: Η παραμονή έξω ισοδυναμεί με κάπνισμα 10 τσιγάρων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/8/2021 | 09:31

Στην επιβαρυμένη κατάσταση της ατμόσφαιρας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Αττική σε συνδυασμό με τον καύσωνα αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζάνακης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους για 1-2 ώρες υπό αυτές τις συνθήκες ισοδυναμεί με το κάπνισμα δέκα τσιγάρων.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (6/8) στο ΣΚΑΪ, ανέλυσε το παράδοξο φαινόμενο της Ατμοσφαιρικής αναστροφής που παρατηρείται στην Αττική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, ενώ κανονικά υπάρχει ένα πρανές θερμοκρασίας, δηλαδή διαφορά θερμοκρασίας, η οποία διευκολύνει την κίνηση του αέρα από το έδαφος προς τα πάνω, κι έτσι αραιώνει τους ρύπους, όταν υπάρξει αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, αναστρέφεται αυτή η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας, με συνέπεια οι ρύποι να παγιδεύονται σαν να έχουν ένα αόρατο κουβούκλιο, πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Επίσης, όπως εξήγησε ο καθηγητής, τα σωματίδια του καπνού είναι επικίνδυνα για πάρα πολλούς λόγους, ο ένας είναι ότι ειδικά τα μικρότερα σε μέγεθος, εισερχόμενα βαθιά στον πνεύμονα ερεθίζουν. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να ξεκινάει μια κατάσταση τύπου φλεγμονής – βρογχίτιδας η οποία ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους βρόγχους των σε ασθενείς με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα και δευτερευόντως από άλλα χρόνια νοσήματα, όπως άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια, ηλικιωμένοι και όλοι οι υπόλοιποι. Παράλληλα συμπτώματα, όπως βήχας ή πτύελα, αποτελούν συμπτώματα τα οποία παρατηρούνται και σε άτομα χωρίς αναπνευστικά προβλήματα.

Θα πρέπει οπωσδήποτε συνεπώς, αυτές τις ημέρες, οι άνθρωποι να αποφύγουν τόσο την σωματική εργασία εκτός κι εντός σπιτιού όσο και τις αθλητικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάσκα

«Ευτυχώς έχουμε τη μάσκα» επεσήμανε ο κ. Τζανάκης, τονίζοντας πως εν προκειμένω καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται χειρουργικές, διπλές ή υφασμάτινες αλλά να προτιμούμε τις N95. Ταυτόχρονα καλό είναι αυτές τις ημέρες να αποφεύγουμε τις περιττές μετακινήσεις, παραμένοντας σε χώρους με κλειστά παράθυρα.

Σε ότι αφορά τα κλιματιστικά, ο καθηγητής τόνισε πως τα σωματίδια είναι δυνατόν να εισέλθουν μέσα από αυτά εάν είναι παλαιού τύπου και μη συντηρημένα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τεχνητή Νοημοσύνη σε χειρουργείο: Για πρώτη φορά αφαιρέθηκε όγκος από τον εγκέφαλο 48χρονου

Σήμερα

Ο Ρις Χίμπερτ (Rhys Hibbert) από το Μπέντφορντσαϊρ ήταν ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που υποβλήθηκε στην πρωτοποριακή μέθοδο στο University College London Hospitals.

Νότια Κορέα: Η AI έφτασε τον προϋπολογισμό της χώρας σε πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια

Σήμερα

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Samsung και η SK Hynix οδήγησε στη μεγαλύτερη αύξηση δαπανών από το 2009

Μαρινάκης για Σαμαρά: Θλίβομαι για την ανάρτησή του, τα φύλα είναι δύο και δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό με κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σήμερα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στην κριτική περί «woke ατζέντας» με αφορμή την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ και αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Σύρος: Συγκλονίζει ο πατέρας της 42χρονης που δολοφονήθηκε – «Μου έσφαξε το παιδί, το έχασα»

Σήμερα

«Ήθελε εκτός από το να κλείσει το στόμα της κόρης μου, ήθελε να βγάλει όλο το μίσος, το μένος πάνω της» λέει ο πατέρας της δολοφονημένης Ευαγγελίας

Ταϊβάν: Έπιασε τη σύζυγό του να τον απατά μέσω της σκούπας... ρομπότ ‑ Κατέληξε στη φυλακή

Σήμερα

Η «παγίδα» με τη σκούπα-ρομπότ δεν βγήκε σε καλό για τον απατημένο σύζυγο στη μακρινή Ταϊβάν

ΕΕ: Οι διανυκτερεύσεις τουριστών αυξήθηκαν 1,2% σε 1,32 δισ. το α΄ εξάμηνο – Στο «βάθρο» η Ελλάδα

Σήμερα

Η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 1,7% στις διανυκτερεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2026

Πάτρα: Ελεύθερος με όρους ο καθηγητής για την ασέλγεια σε βάρος 14χρονης

Σήμερα

Ο καθηγητής κατηγορείται για ασέλγεια και παιδική πορνογραφία

Στην εντατική 24χρονη από την Ηγουμενίτσα, την παρέσυρε με το αυτοκίνητο ο σύντροφός της μετά από καβγά

Σήμερα

Ο 29χρονος  οδηγός συνέχισε να οδηγεί ενώ η 24χρονη ήταν πάνω στο καπό - Συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Αχιλλέας Μπέος: Βαρύ πένθος για τον δήμαρχο Βόλου

Σήμερα

Στο πένθος βυθίστηκε η οικογένεια του Αχιλλέα Μπέου

Η Ινδία «έσπασε» ρεκόρ ζέστης από το 1901 – Ο θερμότερος Αύγουστος στη σύγχρονη εποχή

Σήμερα

Κατά 16% μειωμένες οι βροχοπτώσεις των μουσώνων στη χώρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.