E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ποιο είναι το παρακλάδι του ISIS που σπέρνει τον τρόμο και τον θάνατο στο Αφγανιστάν

Αιμοδιψείς τζιχαντιστές

Ποιο είναι το παρακλάδι του ISIS που σπέρνει τον τρόμο και τον θάνατο στο Αφγανιστάν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/8/2021 | 15:51

Ο τρόμος του ISIS πλανάται πάνω από το Αφγανιστάν και το μέγεθος της απειλής του είναι τέτοιο που χρησιμοποιείται ως δικαιολογία από τις ΗΠΑ για την άρνηση τους να καθυστερήσουν την εκκένωση μετά τις 31 Αυγούστου.

Επικαλούμενος τη «μεγεθυνόμενη» απειλή τρομοκρατικής ενέργειας του βραχίονα του ΙSIS στο Αφγανιστάν ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι «κάθε ημέρα επιχειρήσεων αυξάνει τον κίνδυνο για τους στρατιώτες μας. Κάθε μέρα που βρισκόμαστε εκεί είναι άλλη μια μέρα που γνωρίζουμε ότι το ISIS-Κ επιδιώκει να χτυπήσει το αεροδρόμιο και να επιτεθεί τόσο κατά αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων, όσο και κατά αθώων πολιτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Λευκός Οίκος, αλλά και άλλες δυτικές κυβερνήσεις, φαίνεται ότι θεωρούν πως το ISIS-Κ ετοιμάζεται να οργανώσει ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων προκειμένου να αποσταθεροποιήσει τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνηση στο Αφγανιστάν.

Ποιο είναι το παρακλάδι του ISIS που σπέρνει τρόμο και θάνατο στο Αφγανιστάν
Το ISIS-K (Ισλαμικό Κράτος Χορασάν), παρακλάδι της διαβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης, που έχει απλώσει τα βρόχια της σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ιδρύθηκε το 2015 με στόχο την εγκαθίδρυση ισλαμικού χαλιφάτου στο Χορασάν (εξ’ ου και το Χ στα αρχικά του), μιας ιστορικής περιοχής που περιλαμβάνει το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και περιοχές της κεντρικής Ασίας.

ΟΙ τζιχαντιστές του έχουν ήδη εξαπολύσει περίπου 100 επιθέσεις εναντίων αμάχων και κάπου 250 κατά αμερικανικών, αφγανικών και πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας και μάλιστα τις απαθανάτισαν σε ανατριχιαστικά βίντεο, που ανήρτησαν κομπάζοντας στο Διαδίκτυο. Σ΄ ένα απ’ αυτά, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2017, έπλεκαν το εγκώμιο μιας ομάδας παιδιών που είχε στρατολογήσει το ISIS και βάφτισε «σκύμνους του χαλιφάτου». Στις εικόνες δύο από τα παιδιά αυτά, ντυμένα στα μαύρα και ηλικίας κάτω των 12 ετών, ανάγκασαν τρομοκρατημένους αιχμαλώτους – κατηγορούμενους ως «κατασκόπους» - να γονατίσουν προτού τους εκτελέσουν με μια σφαίρα στο κεφάλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον περασμένο Μάιο τζιχαντιστές του ISIS του Χορασάν σκότωσαν τουλάχιστον 68 Αφγανούς και τραυμάτισαν άλλους 165, όταν ανατίναξαν τρία παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα έξω από σχολείο θηλέων στην Καμπούλ. Τα περισσότερα θύματα ήταν νεαρές μαθήτριες που οι εξτρεμιστές χαρακτήρισαν νόμιμους στόχους επειδή «τόλμησαν» να πάνε σχολείο. Η επίθεση που σημειώθηκε μετά από μια περίοδο κατά την οποία συμμαχικά αεροσκάφη σκότωσαν χιλιάδες τζιχαντιστές και τουλάχιστον τρία ηγετικά στελέχη τους, θύμισε με τον πιο εφιαλτικό τρόπο πόσο ικανό είναι το ISIS να προκαλέσει λουτρά αίματος στους δρόμους του Αφγανιστάν.

«Λερναία Ύδρα» της ισλαμιστικής τρομοκρατίας

Και μόνον το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος παραδέχεται ότι οι αποφάσεις του για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν υπαγορεύονται από την απειλή του ISIS συνιστά σημαντική νίκη στο πεδίο των εντυπώσεων για τους τζιχαντιστές. Η πρώτη φορά που απασχόλησαν έντονα τα διεθνή ΜΜΕ ήταν τον Ιανουάριο του 2016, όταν το Πεντάγωνο χαρακτήρισε Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, επιτρέποντας έτσι στους Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν να κυνηγούν ενεργά τα μέλη του.

Ο πρώτος ηγέτης του βραχίονα του ISIS στο Αφγανιστάν ήταν ο Χαφίζ Σαϊντ Χαν (στο κέντρο), πρώην διοικητής των Ταλιμπάν στο Πακιστάν
Ο πρώτος «εμίρης» του ΙSIS-K ήταν ο Χαφίζ Σαϊντ Χαν, ένας πρώην διοικητής των Ταλιμπάν στο Πακιστάν. Πρώην μέλη των Ταλιμπάν που αυτομόλησαν ήταν και τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης όπως και ο Σεϊχ Μακμπούλ, που φρόντιζε να κάνουν το γύρο του κόσμου οι φονικές επιθέσεις των τζιχαντιστών. Το παρακλάδι στήθηκε κατ’ εντολή του τότε αρχηγού του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, που βλέποντας να πέφτουν το ένα μετά το άλλο τα προπύργια της οργάνωσής του στη Συρία και το Ιράκ, άρχισε να στέλνει χρήματα στον Χαν για να δημιουργήσει νέο «χαλιφάτο» στα ανατολικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά οι επιθέσεις του ΙΚΧ περιορίζονταν σε μικρής κλίμακας επιθέσεις αυτοκτονίας, χτυπήματα κατά αμάχων και απαγωγές, που όμως ανάγκασαν τις ΗΠΑ να κυνηγήσουν τους τζιχαντιστές και να σκοτώσουν με drone τον Χαν τον Ιούλιο του 2016. Ο διάδοχός του, Αμπντούλ Χασίμπ, ενέτεινε την εκστρατεία του τρόμου, διατάζοντας τους εξτρεμιστές του να αποκεφαλίζουν ντόπιους φυλάρχους μπροστά στις οικογένειές τους και να απαγάγουν γυναίκες και κορίτσια για να τις μετατρέψουν σε σκλάβες του σeξ. Αλλά και αυτός βρήκε το θάνατο λίγο αργότερα, τον Απρίλιο του 2017, κατά την επιδρομή κομάντος στο κρησφύγετό του.

Τον ίδιο μήνα οι ΗΠΑ έριξαν τη μεγαλύτερη συμβατική βόμβα που διαθέτει το οπλοστάσιό τους, την GBU-43 MOAB (γνωστή και ως «Μητέρα Όλων των Βομβών») σε σύμπλεγμα σπηλαίων και τούνελ του ISIS στην επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 100 τζιχαντιστές. Μια σειρά από επιθέσεις drones στη συνέχεια εξόντωσαν και τους δύο διαδόχους του Χασίμπ, τον Αμπού Σαγιέντ και τον Αμπού Σαάντ Ορακζάι καθώς και περίπου το 80% των δυνάμεων της τρομοκρατικής οργάνωσης, που διέθετε πλέον λιγότερους από 800 μαχητές περί τα τέλη του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά τα πλήγματα δεν κατάφεραν να εξαλείψουν το IKX, αφού την ηγεσία του αντικατέστησαν πολύ σύντομα έμπειρα στελέχη που κατέφθασαν από άλλα προπύργια του ISIS, ενώ στρατολογήθηκαν νέα μέλη μέσω προπαγανδιστικών βίντεο, που μιλούσαν για το όραμα ενός ισλαμικού χαλιφάτου στην Ασία, που θα κυβερνάται με το νόμο της Σαρίς και θα υψώσει κάποια μέρα το μπαϊράκι του στην Ιερουσαλήμ και το Λευκό Οίκο.

Μέλος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας κρατά το μπαϊράκι του ISIS στην Τζαλαμπάντ τον Αύγουστο του 2020, όταν οι τζιχαντιστές είχαν εξαπολύσει επίθεση σε αεροδρόμιο και φυλακή για να απελευθερώσουν μαχητές τους / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo

Ο νυν ηγέτης του ΙSIS στο Χορασάν πιστεύεται ότι είναι ο Σαμπάμπ αλ Μουχατζίρ, γνωστός και ως Σαναουλάχ, που ανέλαβε τα ηνία τον Ιούνιο του 2020, όπως ανέφερε έκθεση του ΟΗΕ τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της τρομοκρατικής οργάνωσης, ο αλ Μουχατζίρ είναι «έμπειρος στρατιωτικός ηγέτης», ένα από τα «λιοντάρια» του ΙΚΧ στην Καμπούλ, που «ενεπλάκη σε αντάρτικες επιχειρήσεις και τον σχεδιασμό περίπλοκων επιθέσεων αυτοκτονίας». Ο ίδιος, ωστόσο, πιστεύεται ότι έχει περιορισμένες δυνατότητες να εξαπολύσει τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση εστιάζοντας κυρίως στην εκδίωξη των ξένων «σταυροφόρων» από το Αφγανιστάν και τον «προσηλυτισμό μουσουμάνων και αποστατών», πράγμα που εξηγεί τη σπουδή του Μπάιντεν να ολοκληρωθεί τάχιστα η εκκένωση από την Καμπούλ, αφού τα αμερικανικά στρατεύματα θα πάψουν έτσι να βρίσκονται στη γραμμή πυρός του παρακλαδιού του ΙSIS στο Αφγανιστάν

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με ήρωα τον Μοναστηρλή στα πέναλτι, ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στους 8 του Κυπέλλου, 5‑4 τον Ατρόμητο

Χτες

Ο 21χρονος Δημήτρης Μοναστηρλής απέκρουσε στην τελευταία εκτέλεση του Καραμάνη

Συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Γαλλία και Βρετανία θα αναπτύξουν δικά τους στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης

Χτες

Ο Μακρόν ανακοίνωσε συμφωνία Ουκρανίας και συμμάχων για ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, στο πλαίσιο της Διακήρυξης του Παρισιού, μετά τη συνεδρίαση της Συμμαχίας των Προθύμων

Πέθανε η Τόνια Καζιάνη – Η αγαπημένη ηθοποιός ήταν 80 ετών

Χτες

Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Μαθητής Γυμνασίου έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από την Υψηλή Γέφυρα

Χτες

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε το νεαρό στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Φρένο στα ενοίκια από το 2026: Πάγωμα μισθωμάτων, επιδότηση ανακαινίσεων και νέοι κανόνες στην αγορά κατοικίας

Χτες

Δέσμη παρεμβάσεων με «κλειδωμένα» ενοίκια έως 5 χρόνια, επιδότηση έως 300 €/τ.μ. για κλειστά ακίνητα και διοικητικό καθορισμό τιμών στις νέες οικοδομές

Ο Αρης 2‑0 τον Παναιτωλικό και παίζει με Παναθηναϊκό στους 8 του Κυπέλλου

Χτες

Με δύο γκολ των Μορόν, Ράσιτς από το πρώτο ημίχρονο ο Αρης κέρδισε εύκολα τον Παναιτωλικό στη Θεσσαλονίκη και προκρίθηκε στο μονό προημιτελικό Κυπέλλου

Νεκρός 17χρονος στις Σέρρες μετά από καβγά για μια κοπέλα, συνελήφθη 16χρονος

Χτες

Ένα χτύπημα με αγκώνα στο κεφάλι του 17χρονου φέρεται να ήταν το μοιραίο

«Τίμιο ξύλο» στη Φλώρινα: Βούτηξαν να πιάσουν τον Σταυρό και πλακώθηκαν

Χτες

Τις σκηνές ντροπής παρακολούθησαν και αρκετά παιδιά που παρεβρίσκονταν στην τελετή

Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Χτες

Τα ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται πιθανώς από τοπικές χαλαζοπτώσεις

Πώς το ταξίδι στον Παναμά κατέληξε σε τραγωδία για ζευγάρι Ελλήνων

Χτες

Μια Ελληνίδα συμβολαιογράφος πέθανε κατά τη διάρκεια διακοπών στον Παναμά, ενώ ο δικηγόρος σύζυγός της νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

«Αιχμάλωτος πολέμου», «ηγέτης της Βενεζουέλας» και «αθώος» δήλωσε στο δικαστήριο ο Μαδούρο – Όσα έγιναν στα 40 λεπτά της ακρόασης

Χτες

Ο Τραμπ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές στη Βενεζουέλα μέσα τις επόμενες τριάντα ημέρες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.