E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τρίτη δόση: Πόσοι την έλαβαν το πρώτο 48ωρο

Τι ακολουθεί

Τρίτη δόση: Πόσοι την έλαβαν το πρώτο 48ωρο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 16/9/2021 | 08:06

Εν μέσω της γενικευμένης, παγκοσμίως και στη χώρα μας, συζήτησης για τη χορήγηση της επαναληπτικής (τρίτης) δόσης εμβολίου για τον κορωνοιό και στον γενικό πληθυσμό, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί της "Ελευθερίας" με την αναμνηστική δόση στους ανοσοκατασταλμένους. Πρόκειται για την πρώτη ειδική ομάδα πληθυσμού που έλαβε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το "πράσινο φως" να θωρακιστεί έναντι του κορωνοιού με επιπλέον δόση εμβολίου λόγω της χαμηλής ανοσιακής αντίδρασης που έδειξαν στη συγκεκριμένη ομάδα οι σχετικές έρευνες.

Περισσότεροι από 4.000 πολίτες της συγκεκριμένης κατηγορίας προγραμμάτισαν το ραντεβού τους κι εμβολιάστηκαν το τελευταίο 48ωρο που ενεργοποιήθηκε η διαδικασία, και με σταθερό ρυθμό κλείνονται τα ραντεβού για τις επόμενες ημέρες. Οι περίπου 285.000 πολίτες που έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία (μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε θεραπεία, νεφροπαθείς, ασθενεις με ανοσοανεπάρκεια κα.) έλαβαν το υπενθυμιστικό μήνυμα την περασμένη Δευτέρα και μια ημέρα αργότερα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ερχόμενη εβδομάδα δρομολογούνται οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί στους περίπου 20.000 ανθρώπους που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), από τα κλιμάκια των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που είχαν διενεργήσει τους εμβολιασμούς της πρώτης δόσης στις Μονάδες και στην αρχή της "Ελευθερίας" από τον περασμένο Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση των πληθυσμιακών ομάδων από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σειρά για τη χορήγηση της τρίτης δόσης θα έχουν οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων και οι υγειονομικοί. Βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού οι δύο ειδικές ομάδες θεωρείται ότι μπορούν να ενταχθούν με μικρή χρονική διαφορά ή και ταυτόχρονα στην πλατφόρμα για εμβολιασμο. Σε αυτές τις ομάδες η Επιτροπή εισηγήθηκε να γίνεται ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση έξι έως οκτώ μήνες μετά τη διενέργεια της δεύτερης δόσης.

Ειδικά για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας θεωρείται κρίσιμο να προχωρήσει άμεσα ο επαναληπτικός εμβολιασμός τουςκαθώς είναι σημαντικα εκτεθειμένοι σε σύγκριση με άλλες ομάδες πληθυσμού στο φορτίο του κορωνοϊού αλλά και γιατί για μεγάλο αριθμό υγειονομικών έχει συμπληρωθεί το διάστημα των 6-8 μηνών από τον εμβολιασμό και συνεπώς η υψηλή προστασία που είχαν έναντι του κορωνοιού υποχωρεί πια. Επιπλέον, η αναμνηστική δόση στους υγειονομικούς θα ενισχύσει το τείχος ανοσίας και ενόψει της δύσκολης χειμερινής περιόδου που αναμένεται να υψωθεί και πάλι ένα ακόμη κύμα κορωνοιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διχογνωμία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών για τον κορωνοιό, αν δηλαδή πρέπει να χορηγείται τώρα αναμνηστική δόση στους πολίτες των αναπτυγμένων χωρών ή να ενταθούν οι προσπάθειες για τη χορήγηση πρώτης δόσης στον πληθυσμό των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, χαρακτηρίζει και τις επιστημονικές συζητήσεις στη χώρα μας.

Στην ατζέντα των συνεδριάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού παραμένει -αλλά σε δεύτερο πλάνο- ο αναμνηστικός εμβολιασμός των πολιτών ηλικίας κάτω των 60 χρόνων, με τα μέλη της να αναμένουν την οριστική έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής. Υπενθυμίζεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προ δύο εβδομάδων με ανακοινωση του είχε συστήσει να δίδεται έμφαση στα εμβολιαστικά προγράμματα για τη χορήγηση πρώτης δόσης και κατ´ εξαίρεση να προχωρά η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης για τους ανοσοκατασταλμένους, τους διαμένοντες σε γηροκομεία και τους ηλικιωμένους. Στο μεταξύ η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή του αμερικανικού ρυθμιστικού φορέα, FDA, αναμένεται να συνεδριάσει αύριο για να εξετάσει το αίτημα της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer να τής δοθεί έγκριση για επαναληπτική δόση στον γενικό πληθυσμό. Ανάλογο αίτημα έχει υποβάλλει και η έτερη εταιρία, Moderna, η οποία έχει αναπτύξει mRΝΑ εμβόλια.

Το ζήτημα κρατά σε εγρήγορση και την κυβέρνηση της χώρας μας όπως είναι αναμενόμενο, καθώς ζητούμενο παραμένει η οικοδόμηση στέρεου τείχους ανοσίας με τη χορήγηση της τρίτης δόσης να θεωρείται ως ένα ιδιαίτερο ενισχυτικό υλικό στο τείχος αυτό. Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης μιλώντας χθες στον Αντέννα ανέφερε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμονή της σχετικής εισήγησης από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μέλη της Επιτροπής παρακολουθούν τις εξελίξεις σε διεθνές επιστημονικό και ρυθμιστικό επίπεδο και ανταλλάσσουν τις απόψεις τους για την ενίσχυση του γενικού πληθυσμού, ενώ εμβολιάζονται οι ειδικές ομάδες. Για παράδειγμα, οι γιατροί ζητούν να γίνει επαναληπτικός εμβολιασμός και στον γενικό πληθυσμό θέλοντας να αποτραπούν ή να περιοριστούν φαινόμενα μεγάλης πίεσης που έζησαν στο σύστημα υγείας όπως αυτά που χαρακτήρισαν προηγούμενα επιδημικό κύματα. Στάση αναμονής, αντίθετα, τηρούν ειδικοί της Επιτροπής που βρίσκονται σε άλλο επιστημονικό μετερίζι, και όχι στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Θεωρείται σημαντικό πάντως από όλους πως στην παρούσα φάση η Ελλάδα έχει απόθεμα περί των 4 εκατομμυρίων εμβολίων συνολικά, με περισσότερα από τα μισά να είναι σκευάσματα mRΝΑ και να είναι σε θέση να υλοποιήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού και με την τρίτη δόση. Μάλιστα, ο προκαταρκτικός σχεδιασμός περιλαμβάνει στην ταχεία εφαρμογή των αναμνηστικών δόσεων και τη δυναμική συμμετοχής των ιδιωτών της υγείας. Εκτός από τους ιδιώτες γιατρούς, παιδιάτρους, παθολόγους, γενικούς γιατρους, πνευμονολόγους κα. που θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό στα ιατρεία τους στο τέλος του μήνα, στην εμβολιαστική εκστρατεία για την τρίτη δόση ζητούν να συμβάλλουν και οι ιδιωτικές κλινικές, πολυϊατρεία και κέντρα. Ο εμβολιασμός των πολιτών θα είναι δωρεάν και οι γιατροί που θα εμβολιάζουν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρός 17χρονος στις Σέρρες μετά από καβγά για μια κοπέλα, συνελήφθη 16χρονος

Σήμερα

Ένα χτύπημα με αγκώνα στο κεφάλι του 17χρονου φέρεται να ήταν το μοιραίο

«Τίμιο ξύλο» στη Φλώρινα: Βούτηξαν να πιάσουν τον Σταυρό και πλακώθηκαν

Σήμερα

Τις σκηνές ντροπής παρακολούθησαν και αρκετά παιδιά που παρεβρίσκονταν στην τελετή

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα Θεοφάνια σε Αθήνα και Πειραιά

Σήμερα

Πλήθος πιστών παρακολούθησε τον αγιασμό των υδάτων

Πώς το ταξίδι στον Παναμά κατέληξε σε τραγωδία για ζευγάρι Ελλήνων

Σήμερα

Μια Ελληνίδα συμβολαιογράφος πέθανε κατά τη διάρκεια διακοπών στον Παναμά, ενώ ο δικηγόρος σύζυγός της νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Καρυστιανού για νέο κόμμα: Οι διεργασίες, αν θα είναι η ίδια πρόεδρος και η αιχμιρή κριτική στον Τσίπρα

Σήμερα

Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών μίλησε για τα χαρακτηριστικά του νέου σχηματισμού και απάντησε στο ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τα τρακτέρ ‑ Στο τραπέζι επικαιροποιημένος αστυνομικός σχεδιασμός

Σήμερα

Το πρωί της Τετάρτης θα παρουσιαστεί το θετικό πακέτο παρεμβάσεων για αγρότες και κτηνοτρόφους

Σέρρες: Από την πρώτη ημέρα της εξαφάνισής του ήταν νεκρός ο πυροσβέστης – Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Χτες

Η κηδεία του 45χρονου πυροσβέστη θα γίνει αύριο το μεσημέρι - Έκκληση της οικογένειας μέσω δικηγόρου να σταματήσουν οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί και οι εικασίες για τα αίτια θανάτου

Ο πρόεδρος της Κολομβίας έτοιμος να «πάρει τα όπλα» μετά τις απειλές Τραμπ

Χτες

O Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον κολομβιανό πρόεδρο «άρρωστο άνθρωπο», κατηγορώντας τον ότι «φτιάχνει κοκαΐνη και την πουλά στις Ηνωμένες Πολιτείες»

Μαδούρο: «Είμαι αθώος» – Στις 17 Μαρτίου θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία στη Νέα Υόρκη

Χτες

Αθώοι δήλωσαν ο Νικολάς Μαδούρο και η Σίλια Φλόρες. Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε και θα παρουσιαστούν ξανά στο δικαστήριο στις 17 Μαρτίου. Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα

Την Πέμπτη η κηδεία του Γιώργου Παπαδάκη στη Ριτσώνα

Χτες

Αντί στεφάνων, η οικογένεια παρακαλεί όσους το επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του με δωρεά σε οργανισμούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.