E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γερμανία: «Θρίλερ» με τα πρώτα αποτελέσματα

Τα πρώτα exit poll για τις γερμανικές εκλογές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «θρίλερ» των γερμανικών εκλογών επιβεβαιώνουν τα exit poll και τα πρώτα αποτελέσματα, που δίνουν ισχνό προβάδισμα στο SPD, έναντι της Χριστιανικής Ένωσης.

Στο πρώτο exit poll, του ARD τα CDU/ CSU συγκεντρώνουν 25%, όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 15% των ψήφων και το ακροδεξιό AfD το 11%. Το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνουν οι Φιλελεύθεροι (FDP), ενώ το Die Linke είναι στο 5%.

Στα πρώτα αποτελέσματα που μετέδωσε το ARD, το SPD έχει ισχνό προβάδισμα με 24,9%, έναντι 24,7% της Χριστιανικής Ένωσης. Οι Πράσινοι παίρνουν το 14,8%, το AfD συγκεντρώνει 11,3% και οι Φιλελεύθεροι 11,2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλο exit poll, για το ZDF, δίνει ισχνό προβάδισμα στο SPD. Σύμφωνα με αυτό, οι Σοσιαλδημοκράτες  συγκεντρώνουν το 26% των ψήφων, ενώ η Χριστιανική Ένωση το 24%. 

Στην τρίτη θέση είναι οι Πράσινοι με 14,5%, οι Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν το 12% και το AfD το 10%, ενώ το Die Linke είναι στο 5%. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οριακό προβάδισμα για το SPD του Ολαφ Σολτς δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις αποτελέσματος στις γερμανικές εκλογές.

Σύμφωνα με το πρώτο δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης, ΑRD, το SPD εξασφαλίζει 25,2%, μόλις 0,6% πάνω από το CDU/CSU (24,6%), οι Πράσινοι έρχονται τρίτοι με 14,3%, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο 10,8%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) πιάνουν 11,6% και το Αριστερό Κόμμα στο 5%, όριο εισόδου στη Μπούντεσταγκ.

Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα των εκλογών μοιάζει αβέβαιο, καθώς περίπου το 40% των 60,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στη Γερμανία παραμένει αναποφάσιστο. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του νυν υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς φέρονται να έχουν μικρό προβάδισμα, με τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν το 25% των προθέσεων ψήφου. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Άρμιν Λάσετ συγκεντρώνουν το 22% με 23%, ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Όμως η διαφορά είναι πολύ μικρή για να μπορεί κανείς να προβλέψει με βεβαιότητα το αποτέλεσμα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Πράσινοι έχουν υποψήφιο για την καγκελαρία στις φετινές εκλογές, όμως η Αναλένα Μπέρμποκ είδε τη δημοτικότητά της να μειώνεται και το κόμμα αναμένεται να βρεθεί στην τρίτη θέση, με ποσοστό περίπου 17%. Πρόκειται για ιστορικό ποσοστό για τους Πράσινους, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν ξεπεράσει το όριο του 10% παρά μόνο το 2009. Όμως ενδέχεται να υπάρξει απογοήτευση στο κόμμα, καθώς τον Απρίλιο εμφανιζόταν πρώτο στις προθέσεις ψήφου.

Όπως υπενθυμίζει πάντως η Deutsche Welle, στις γερμανικές εκλογές πριν τέσσερα χρόνια το CDU και το βαυαρικό CSU είχαν συγκεντρώσει 32,9%, το SPD 20,5%, το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 12,6%, οι Φιλελεύθεροι 10,7%, το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) 9,2% και οι Πράσινοι 8,9%.«Ενώπιον μια πολιτικής μετάβασης.

Οι διαβουλεύσεις για την επόμενη μέρα

Πρώτα προγνωστικά θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις επτά το απόγευμα. Η έκβαση των εκλογών όμως είναι ανοιχτή και δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς πολλοί ψηφοφόροι, ανάμεσά τους η ίδια η Μέρκελ, επέλεξαν φέτος την επιστολική ψήφο. Αυτές οι ψήφοι δεν θα υπολογιστούν στην αρχική εκτίμηση. Κατά συνέπεια, το όνομα του νέου καγκελαρίου πιθανόν να μην γίνει γνωστό το βράδυ.

Εξάλλου θα χρειαστούν μακρές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές μάλλον θα χρειάζεται να περιλαμβάνει τρία κόμματα, κάτι που δεν έχει συμβεί στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1950. Η 67χρονη Μέρκελ ίσως χρειαστεί να παραμείνει επικεφαλής της Γερμανίας ως το τέλος του έτους.

Γερμανία: Τα σενάρια για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό

Τα πιο πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θέλουν όποιο κερδίσει την πρώτη θέση μεταξύ του SPD και του CDU να σχηματίζει κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP). Οι Πράσινοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό, κατά προτίμηση με το SPD.

Η Αριστερά (Die Linke) φαίνεται επίσης έτοιμη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά μάλλον πρέπει πρώτα να αλλάξει θέση όσον αφορά το ΝΑΤΟ.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που εισήλθε για πρώτη φορά στη Μπούντεσταγκ πριν τέσσερα χρόνια, αναμένεται να εδραιωθεί στο πολιτικό τοπίο, συγκεντρώνοντας περίπου το 10%, πάντως κανένα κόμμα δεν προτίθεται να το συμπεριλάβει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τις διαπραγματεύσεις για το νέο κυβερνητικό συνασπισμό ξεκινά ο υποψήφιος του κόμματος που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές κι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτός ενδέχεται να είναι ο Όλαφ Σολτς, που είχε στα χέρια του το τιμόνι της γερμανικής οικονομίας στη διάρκεια της πανδημίας ως υπουργός Οικονομικών, ενώ οι επιθυμητοί εταίροι του SPD, οι Πράσινοι ενδέχεται να διπλασιάσουν τον αριθμό των εδρών τους στη Βουλή.

SPD και Πράσινοι δεν αποκλείεται να συμπράξουν με τους Φιλελεύθερους και να επιχειρήσουν –παρά τα φρένα που θα θελήσουν να βάλουν οι τελευταίοι - μια στροφή της οικονομικής ατζέντας της Γερμανίας προς τα αριστερά σε θέματα αύξησης των κοινωνικών δαπανών και της φορολόγησης των πλουσιότερων καθώς οι πολιτικοί ηγέτες επιμένουν στην ψηφιοποίηση και σε φιλικές προς το κλίμα πολιτικές και η αγωνία για τυχόν σώρευση κρατικού χρέους δείχνει κάπως να υποχωρεί. Σύμφωνα με τον Κάρστεν Μπερζέσκι, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας της ING, «η συμμετοχή Πρασίνων και Φιλελευθέρων σε κυβερνητικό συνασπισμό θα φέρει τις πιο φρέσκιες, καινοτόμες δυνάμεις που είχε εδώ και καιρό κυβέρνηση στη Γερμανία».

Προς μια αύξηση των κρατικών δαπανών;

Τραπεζικοί κολοσσοί επισημαίνουν ότι κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι η έκβαση των μετεκλογικών διαβουλεύσεων των κομμάτων για τη συγκρότηση της νέας κυβερνητικής συμμαχίας στη Γερμανία, καλώντας τους επενδυτές να προετοιμάζονται για δύο πιθανά σενάρια: έναν συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, ή μια οριακή νίκη των CDU/CSU υπό τον Λάσετ, που θα χρειαστούν να συμπράξουν επίσης με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Το πρώτο σενάριο θα συνιστούσε μια στροφή προς τα αριστερά, αλλά όχι τόσο δραματική όσο αν στη συμμαχία μετείχε στη θέση των Φιλελευθέρων το αριστερό Die Linke, εξέλιξη που θα αιφνιδίαζε πιθανώς αγορές και επενδυτές. Όποιο σχήμα κι αν προκύψει από τις διαβουλεύσεις, θα επιφορτιστεί με τη διαχείριση της ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας από την πανδημία, που σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία δείχνει να χάνει κάπως ατμό, εξέλιξη που ίσως ασκήσει πίεση στη νέα ηγεσία της χώρας να χαλαρώσει τους σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες για να προχωρήσει σε δαπάνες στην εγχώρια οικονομία. Η Γερμανία είχε υιοθετήσει στο Σύνταγμα του 2009 το λεγόμενο «φρένο του χρέους», που περιόριζε τον κρατικό δανεισμό μετά την οικονομική κρίση, αλλά λόγω της πανδημίας οι κανόνες αυτοί μπήκαν στον πάγο μέχρι το 2023 επιτρέποντας την αύξηση του χρέους της χώρας – το ποσοστό του οποίου έναντι του ΑΕΠ έφθασε το 70% την περασμένη χρονιά. Οι Φιλελεύθεροι αποζητούν επαναφορά των αυστηρών μέτρων, ενώ οι Πράσινοι επιδιώκουν μια μονιμότερη χαλάρωση των κανόνων για το χρέος και προμηνύεται σκληρό μπρα-ντε-φερ, πόσω μάλλον που ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ εποφθαλμιά το υπουργείο Οικονομικών.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eρντογάν σε Τούρκους στρατιώτες: Αν είχαμε πιέσει προς το νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας

Χτες

«Eίμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, ένα ακόμη μεγαλύτερο»

Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Lufthansa στη Ρόδο

Χτες

Υπήρξαν πληροφορίες ότι υπήρχαν καπνοί στο εσωτερικό του

Βίντεο με την φρεγάτα «Ύδρα» να περιπολεί στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ της Ερυθράς Θάλασσας

Χτες

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο παρέχει προστασία σε εμπορικά πλοία

«Ανοιξε» η γη στην παλαιά Κορίνθου ‑ Πατρών: Κινδυνεύουν υποδομές και περιουσίες από τη διάβρωση

Χτες

Διάβρωση η οποία οδηγεί και σε σημαντική καθίζηση του οδοστρώματος σημειώνεται σε μήκος 35 ολόκληρων χιλιομέτρων στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών

Κίνηση τώρα: Καθυστερήσεις στην Αθηνών‑Κορίνθου ‑ Επιστρέφουν οι εκδρομείς του τριημέρου

Χτες

Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας

Πάτρα: Τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν οι χιλιάδες επισκέπτες του καρναβαλιού – Το αδιαχώρητο στα ΚΤΕΛ

Χτες

Τα λεωφορεία αναχωρούν ανά δεκάλεπτο για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού

Εύβοια: 21χρονος έπεσε από την υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας

Χτες

Ο νεαρός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου παραμένει για νοσηλεία

«Στην Ελλάδα των Τεμπών»: Το συγκλονιστικό τραγούδι για τα 57 θύματα της τραγωδίας

Χτες

Το τραγούδι για το δυστύχημα στα Τέμπη αποτελεί σύμπραξη δέκα καλλιτεχνών

Στο Αυτόφωρο οι 49 συλληφθέντες στο ΑΠΘ – Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν

Χτες

Σε εξέλιξη ξεχωριστή έρευνα για τα «πολεμοφόδια» που βρέθηκαν κατά τη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σάλος στη Γερμανία από τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας: Οι μαθητές να προετοιμάζονται και για πόλεμο

Χτες

Οι ασκήσεις για καταστροφές είναι κομμάτι της καθημερινής ζωής, υποστηρίζει η Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ που υποστηρίζει ότι οι νέοι πρέπει να έχουν επίγνωση των απειλών

Πώς γίνεται το πέταγμα του χαρταετού ‑ Αναλυτικές οδηγίες

Χτες

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: 300.000 προφυλακτικά θα διατεθούν στο Ολυμπιακό Χωριό

Χτες

Περίπου δύο την ημέρα για κάθε έναν και κάθε μία από τους 9.000 αθλητές και αθλήτριες που θα φιλοξενηθούν στη γαλλική πρωτεύουσα – Από… χαρτόνι τα κρεβάτια

par: 22
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.