Κορωνοϊός: Τα μέτρα που σχεδιάζονται εν όψει της κορύφωσης του τέταρτου κύματος
Στο «μικροσκόπιο κάθε γιορτή μέχρι τα Χριστούγεννα»
Δημοσίευση 27/9/2021 | 08:22
Πλέον, πέρα από τη Βόρεια Ελλάδα, άσχημα προδιαγράφονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και για την Αττική, καθώς τα λύματα στο λεκανοπέδιο δείχνουν αύξηση στο ιικό φορτίο, κοντά στο 30%, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί σε αριθμούς κρουσμάτων κορονοϊού το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το σχέδιο για την Αττική
Πηγές της κυβέρνησης δηλώνουν πως η Αθήνα μπορεί να είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι ανέμεναν – μετά και τις διακοπές του Αυγούστου και την έναρξη των σχολείων – ωστόσο το καμπανάκι κινδύνου «ηχεί», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.
Η προσοχή τους επικεντρώνεται στο Σύστημα Υγείας για το ενδεχόμενο να δεχτεί νέα ασφυκτική πίεση.
Σήμερα τα νοσοκομεία στην Αττική έχουν ικανοποιητική διαθεσιμότητα και σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ, όπως υποστηρίζεται.
Η στρατηγική είναι να μην μετατραπούν νοσοκομεία σε «μονοθεματικά» νοσοκομεία, δηλαδή covid, παρά μόνο αν υπάρξουν έκτακτες συνθήκες και καταστεί αναγκαίο.
«Θα ανοίγουν και θα κλείνουν κλίνες όπου χρειάζεται» δηλώνουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας με έμφαση ότι «το 4ο κύμα θα συνδυαστεί και με παιδιατρικά περιστατικά, άρα πρέπει να έχουμε κλίνες και για παιδιά».
Υπενθυμίζεται ότι για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μεγάλες πόλεις, αν στα παιδιατρικά νοσοκομεία υπάρξει πληρότητα κλινών, σχεδιάζεται συνεργασία και με ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία αλλά και ιδιωτικά μαιευτήρια, που επίσης διαθέτουν ΜΕΘ παίδων.
Για την υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπεται παραχώρηση απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ αποκλειστικά για τις ανάγκες νοσηλείας παιδιών.
«Αγκάθι» η Βόρεια Ελλάδα
Προς στιγμήν το νούμερο ένα «αγκάθι» είναι η Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως η Θεσσαλονίκη, όπου παρατηρείται αυξητική τάση των κρουσμάτων.
Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η τυχόν πίεση στο σύστημα Υγείας. Ήδη η διαθεσιμότητα κλινών στις Μ.Ε.Θ. μειώνεται επικίνδυνα και εφόσον χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το “plan b” τότε προβλέπεται ακόμη και μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία άλλων περιοχών αλλά και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ στο 100% είναι η πληρότητα στις εντατικές και στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, Πτολεμαΐδας.
Δεδομένου ότι προς τα τέλη Οκτωβρίου γιορτάζει ο Πολιούχος της πόλης, ο Άγιος Δημήτριος, και παράλληλα ακολουθούν και οι εορτασμοί για την απελευθέρωση της πόλης, στο κυβερνητικό επιτελείο ο προβληματισμός είναι έντονος.
Το αν θα γίνουν κανονικά όλες οι εκδηλώσεις και με ποια μέτρα, θα αποφασιστεί προς τα τέλη της τρίτης εβδομάδας του Οκτώβρη με βάση την τότε επιδημιολογική εικόνα.
Σαν “εφιάλτης” μοιάζει ακόμη και η σκέψη η Θεσσαλονίκη, όπως έγινε και πέρυσι, να γίνει το «φυτίλι» που θα οδηγήσει σε νέα έκρηξη της πανδημίας.
Στο «μικροσκόπιο» κάθε εκδήλωση και γιορτή από τώρα ως την Πρωτοχρονιά
«Από τώρα ως και τις γιορτές των Χριστουγέννων για κάθε εκδήλωση και γιορτή, τα μέτρα θα αποφασίζονται λίγες ημέρες πριν, ανάλογα και με το ιικό φορτίο σε κάθε περιοχή» ξεκαθαρίζουν πηγές της κυβέρνησης.
Μέτρα γενικού lockdown, τα οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα, δεν υπάρχουν στον σχεδιασμό, μόνο μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπου κρίνεται αναγκαίο, ως ύστατη λύση, προκειμένου η διασπορά να μην πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Οι νέοι στο επίκεντρο της νέας καμπάνιας – Ο ρόλος της Εκκλησίας.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες δράσεις για την επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr μέσω της εκκλησίας θα γίνει μία ακόμη προσπάθεια προσέγγισης των πιστών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Το παράδειγμα της Λάρισας είναι «οδηγός» για τον τρόπο που θα ζητηθεί από τους ιεράρχες να αντιμετωπίσουν τους αντιεμβολιαστές. Η κάθετη στάση του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου κατά των αρνητών – τους οποίους «τράταρε» μάλιστα και με σοκολατάκια για να τους «γλυκάνει», όπως είπε – πιστώθηκε ως μια πολύ σημαντική και ξεκάθαρη στήριξη στο πρόγραμμα «Ελευθερία» από την πλευρά της Εκκλησίας. Παράλληλα θα συνεχιστεί η αποστολή κινητών μονάδων εμβολιασμού έξω από τους ναούς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πιστοί στο να κάνουν το εμβόλιο.
Την ίδια ώρα σχεδιάζεται επικοινωνιακό “άνοιγμα” στη νέα γενιά. ‘Άμεσα θα ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των γονιών και των νέων μέσα από τα σχολεία και πολύ περισσότερο μέσα από τα social media.