E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Αυτό που θα γίνει στην Ελλάδα δεν έχει ξανασυμβεί»

Κύμα επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

«Αυτό που θα γίνει στην Ελλάδα δεν έχει ξανασυμβεί»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 4/10/2021 | 11:13

«Θα εκπλαγείτε από αυτό που θα συμβεί στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια. Η επενδυτική κοινότητα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι έτοιμη να ποντάρει στο ελληνικό στοίχημα».

Με τη φράση αυτή εξέφρασε ο Πρεμ Γουάτσα, μεγαλομέτοχος της Fairfax, την απόλυτη αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας. Ο δραστήριος Καναδός, με επενδύσεις σε όλο τον κόσμο, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και είχε σειρά επαφών τόσο με τις διοικήσεις των εταιρειών που ελέγχει ο όμιλός του, όσο και με κυβερνητικά στελέχη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», λίγο πριν από την αναχώρησή του από την ελληνική πρωτεύουσα, μας ενημερώνει πως πρόκειται για το πρώτο του ταξίδι εκτός Αμερικής μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. «Δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα από το πρόγραμμά μου». Ο ενθουσιασμός του για την εντυπωσιακή βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών είναι μεγάλος. Οπως λέει «μέσα σε μόλις μία διετία, η χώρα σας συζητείται παντού σε όλο τον κόσμο. Τόσο οι έλληνες ομογενείς στις ΗΠΑ και στον Καναδά, όσο και μεγάλου βεληνεκούς θεσμικοί επενδυτές σκανάρουν αυτή τη στιγμή την τοπική αγορά προς αναζήτηση ευκαιριών».

Για εφέτος εκτιμά ότι οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ θα φτάσουν το 8%, ενώ δεν θεωρεί έκπληξη αν και το 2022 η ανάπτυξη κινηθεί σε αντίστοιχα επίπεδα, κόντρα στις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 3% - 4%. Ποιο είναι το κλειδί όμως για την απογείωση, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, της οικονομίας; «Αναμφίβολα τον σημαντικότερο ρόλο έχει παίξει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, που έχει καταστήσει μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα την Ελλάδα έναν εκ των πιο δημοφιλών επενδυτικών προορισμών σε όλο τον κόσμο» τονίζει χαρακτηριστικά.

Οπως εξηγεί, «το θεσμικό πλαίσιο έχει καταστεί εξαιρετικά φιλικό για το επιχειρείν, ενώ έχουν μειωθεί οι φορολογικοί συντελεστές. Οι βελτιώσεις αυτές, σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση του κινδύνου χώρας, όπως αυτή αποτυπώνεται στην πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, αναμένεται να οδηγήσουν σε κύμα επενδύσεων τα επόμενα χρόνια. Αυτό που θα δείτε δεν έχει ξαναγίνει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολα αυτά όμως, υπογραμμίζει, δεν θα ήταν εφικτά χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος Πρωθυπουργός στην Ευρώπη» λέει ο κ. Γουάτσα. Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν ήταν πάντα ρόδινη για τον ίδιο. Αποφάσισε να επενδύσει στη χώρα μας επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο πολύ σύντομα ήρθε το σοκ του 2015.

Το ραντεβού με Τσίπρα. «Εκείνη τη χρονιά, αφού πείστηκα ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ, επισκέφτηκα τον Αλέξη Τσίπρα και τον ρώτησα ξεκάθαρα: Θέλετε να μείνουμε στην Ελλάδα;». Η απάντηση του πρώην πρωθυπουργού ξεδιάλυνε τις όποιες αμφιβολίες. «Φυσικά και σας θέλουμε εδώ» του είπε στο πρώτο τους ραντεβού. Στη συνέχεια, όπως περιγράφει ο κ. Γουάτσα, είχε στενή συνεργασία με τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Είναι ένας άνθρωπος που δεν μιλούσε πολύ, αλλά στο τέλος η δουλειά γινόταν όπως είχε υποσχεθεί» λέει.

Επενδύσεις στην Ελλάδα

Σε σχέση με την παρουσία του ομίλου στην Ελλάδα, υπογραμμίζει πως δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή. «Είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα επενδύσω περισσότερα χρήματα στη χώρα». Ερωτηθείς για το ποιοι κλάδοι τον ενδιαφέρουν, σημειώνει ότι «δεν είναι το θέμα οι κλάδοι, αλλά οι άνθρωποι. Σε αυτούς επενδύω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως λέει, οι επιλογές του στην ελληνική αγορά στηρίχθηκαν κατά κύριο λόγο σε αυτήν την παράμετρο. «Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι ο Φωκίων Καραβίας στη Eurobank, ο Γιώργος Χρυσικός στην Grivallia και Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στην Eurolife είναι από τους καλύτερους managers, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο» υποστηρίζει ο κ. Γουάτσα.

Σημειώνεται ότι η Fairfax έχει επενδύσει συνολικά και στις τρεις εταιρείες περί το 1,5 δισ. ευρώ από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας μέχρι σήμερα. Βρέθηκε να χάνει αρκετά εκατ. ευρώ, μετά το 2015. Σήμερα όμως η αξία των συμμετοχών του βρίσκεται περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ, έχοντας καταγράψει σημαντική ανάκαμψη, ειδικά μέσα στην τελευταία διετία.

Κρίσιμα ραντεβού. Ο κ. Γουάτσα την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου και του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη. Επαφές είχε επίσης με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Εξάλλου, είχε την ευκαιρία να μιλήσει με αρκετούς επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων του ΣΕΒ και ΣΕΤΕ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και Ιωάννη Ρέτσο, αντίστοιχα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Συναγερμός για την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας

Σήμερα

Η Λόρα Λ έχει ύψος 1,60 μ., είναι 50 κιλά, έχει ξανθοκόκκινα μαλλιά και γαλάζια μάτια

Νικ Ράινερ: Πιστεύει ότι είναι «θύμα συνωμοσίας» για τη διπλή δολοφονία ‑ Έχει παραισθήσεις

Σήμερα

Ένα ντοκιμαντέρ του ΤΜΖ αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την ψυχική υγεία του κρατούμενου Νικ Ράινερ και ποια θα είναι η υπερασπιστική γραμμή του

Ρούτσι κατά Καρυστιανού: «Πρέπει να παραιτηθεί από τον σύλλογο για τα Τέμπη»

Σήμερα

Ο Πάνος Ρούτσι δήλωσε πως όσα έκανε ο ίδιος, ήταν «για το παιδί μου, για να βρω την αλήθεια»

«Η Τσέλσι προηγείται στη μάχη για τον Καρέτσα»

Σήμερα

Ο 18χρονος μεσοεπιθετικός είναι εδώ και αρκετούς μήνες ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Τι προκάλεσε αυτόν τον «διαρκή θόρυβο» στις συχνότητες

Σήμερα

Ο διοικητής της ΥΠΑ εξηγεί τι συνέβη στα ελληνικά αεροδρόμια πριν πέντε ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η Υπηρεσία, επισημαίνοντας πως δεν υπήρξε ζήτημα ασφάλειας πτήσεων

Ο Τραμπ ακύρωσε δεύτερη επίθεση στη Βενεζουέλα

Σήμερα

Δήλωσε ότι ΗΠΑ και Βενεζουέλα συνεργάζονται καλά, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια θα επενδυθούν από τις «μεγάλες πετρελαϊκές» εταιρείες στη χώρα της Νότιας Αμερικής

Οι Ρώσοι χτύπησαν με Ορέσνικ στόχο στην πόλη Λβιβ ως «απάντηση» στην ουκρανική επίθεση στην κατοικία του Πούτιν

Σήμερα

Ρωσική επίθεση με 242 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 36 πυραύλους σε ουκρανικές υποδομές - 500.000 Ρώσοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό εξαιτίας ουκρανικής επίθεσης

Δημοσκόπηση GPO: Τι λένε για το κόμμα Καρυστιανού

Σήμερα

Από Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, και Ελληνική Λύση οι μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων για το κόμμα Καρυστιανού

Ο καιρός αγριεύει και οι μετεωρολόγοι… διαφωνούν για το αν θα χιονίσει

Σήμερα

«Κάποιοι χαλάνε τη μετεωρολογική πιάτσα»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.