E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πόσο παραπάνω θα πληρώσουν τα νοικοκυριά φέτος για θέρμανση

Κρίση στην ενέργεια: Όλες οι αυξήσεις

Πόσο παραπάνω θα πληρώσουν τα νοικοκυριά φέτος για θέρμανση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/10/2021 | 19:28

Διπλάσιο το κόστος του φυσικού αερίου - Με +40% θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης - 50% πάνω και το ρεύμα - Αυξήσεις και στα καυσόξυλα

Ενώπιον ενός «τσουχτερού» για τις τσέπες τους χειμώνα αναμένεται να βρεθούν τα νοικοκυριά. Το κόστος θέρμανσης προμηνύεται αυξημένο σε σχέση με πέρυσι από 40% ως και 100%, ανάλογα το μέσο που χρησιμοποιεί κάθε σπίτι, βάζοντας «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τελευταίοι δε έχουν να αντιμετωπίσουν και το κύμα των ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, το οποίο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα συνεχίσει την κλιμάκωση του τους επόμενους μήνες.

Διπλάσιο το κόστος του φυσικού αερίου

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για τη θέρμανση τους φυσικό αέριο μιας και οι τιμές είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι. Κάτι που όπως φαίνεται αναγκάζει την κυβέρνηση να σκεφτεί επέκταση του μέτρου της επιδότησης της κατανάλωσης και στο φυσικό αέριο, πέραν του ηλεκτρικού ρεύματος που έχει εξαγγελθεί.

Η τιμή διάθεσης του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, διαμορφώνεται σε περίπου 8 λεπτά η κιλοβατώρα, από 4,5 λεπτά πέρυσι με παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν πως η συγκεκριμένη τιμή έχει υπολογιστεί με βάση τη μεσοσταθμική αύξηση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου φέτος, και όχι απ’ αυτή του τελευταίου μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα ακάθεκτο συνεχίζεται το ράλι των ενεργειακών τιμών στην Ευρώπη. Σήμερα η ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), εκτινάχθηκε το πρωί πάνω απ’ τα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για να επιστρέψει αργότερα στα επίπεδα των 145 ευρώ περίπου, έχοντας καταγράψει ένα +60% μέσα σε δύο μέρες!

Με +40% θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Όσα νοικοκυριά χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, θα κληθούν από 15 Οκτωβρίου, όταν και ξεκινά η διάθεση του με τον μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, να πληρώσουν περίπου 40% περισσότερο απ’ ότι είχαν πληρώσει πέρυσι τέτοια εποχή.

Κι αυτό διότι όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς στο protothema.gr η τιμή διάθεσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν πρόκειται να είναι κάτω απ’ τα 1,10 ευρώ το λίτρο όταν η τιμή εκκίνησης πέρυσι ήταν μόλις στα 0,80 ευρώ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάτι που οφείλεται στο ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου, το οποίο δεν λέει να σταματήσει. Ενδεικτικά η τιμή του πετρελαίου Brent κινείται περι τα 83 δολ. το βαρέλι όταν πέρυσι ήταν στα 42 δολάρια! Σημειωτέον πως στο τέλος του περασμένου Απριλίου όταν και σταμάτησε η διάθεση η τιμή ήταν στα 0,96 ευρώ το λίτρο με τη διεθνή τιμή του μπρεντ να κυμαίνεται στα 67 δολ. το βαρέλι.

Η επαρχία θα κληθεί να πληρώσει ακόμα πιο ακριβά το πετρέλαιο θέρμανσης με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν πως η τιμή διάθεσης φέτος θα ξεκινήσει απ’ τα 1,20 ευρώ το λίτρο στην ηπειρωτική χώρα και απ’ τα 1,30 ευρώ στα νησιά.

50% πάνω το ρεύμα - Νέο ρεκόρ στη χονδρική

Τσουχτερά όμως θα είναι και τα εναλλακτικά μέσα θέρμανσης που χρησιμοποιούν ρεύμα. Με δεδομένο ότι οι τιμές του ρεύματος ήδη βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, ο μέσος καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει μία μεγάλη διαφορά, ακόμα και μετά την επιδότηση των 9 ευρώ ως τις 300 πρώτες κιλοβατώρες κατανάλωσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη χονδρική πάλι οι τιμές συνεχίζουν να σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή στη χώρα μας διαμορφώνεται αύριο Πέμπτη στα 204,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα (για πρώτη φορά πάνω από τα 200 ευρώ) ενώ η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 280,89 ευρώ.

Μικρές αυξήσεις στα καυσόξυλα

Προς το παρόν το μοναδικό μέσο θέρμανσης που εμφανίζει λογική διακύμανση είναι τα καυσόξυλα. Παράγοντες της αγοράς έλεγαν στο protothema.gr ότι οι τιμές είναι ελαφρώς τσιμπημένες σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους (σσ καύσιμα) με την τιμή της οξιάς να διαμορφώνεται πέριξ των 65 με 70 ευρώ το κυβικό.

Αν και η κίνηση στις μάντρες με καυσόξυλα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι επαγγελματίες εμφανιζονται ικανοποιημένοι απ’ την μέχρι τώρα πορεία της αγοράς μαρτυρώντας αύξηση στην ζήτηση.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

Χτες

Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

Χτες

Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

Χτες

Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Χτες

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

Χτες

Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής ο Γιάκομπ Νίστρουπ

Χτες

Ο 38χρονος Δανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο

PosoKanei: Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σούπερ μάρκετ

Χτες

Η πλατφόρμα PosoKanei έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ψηφιακός σύμμαχος για τους καταναλωτές

Mango: Παραιτήθηκε από την εταιρεία ο κατηγορούμενος για την δoλoφovία του πατέρα του Ισάκ Αντιτς

Χτες

Ο γιος του ιδρυτή του ισπανικού κολοσσού μόδας, Ισάκ Αντίκ, αφήνει τη θέση του αντιπροέδρου προκειμένου να αφοσιωθεί στην υπεράσπισή του, μετά τη σύλληψή του για την δολοφονία του πατέρα του

Πανελλήνιες 2026: Οδηγός για το Μηχανογραφικό Δελτίο ‑ Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Χτες

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί «κλειδί» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.