Αλλαγή ώρας 2021: Τι θα γίνει φέτος με τη χειμερινή ώρα
Πως επηρέασε ο κορωνοϊός τα σχέδιαγια αλλαγές
Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 9/10/2021 | 19:50
Έχουμε συνηθίσει κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου να αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή. Και πιθανότατα θα αναρωτιέστε κι εσείς. Τι θα γίνει φέτος με την αλλαγή της ώρας; Δεν είχε γίνει τόση συζήτηση για κατάργηση της θερινής ώρας;
Η πανδημία κορωνοϊού έβαλε στον «πάγο» την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να καταργηθεί η αλλαγή ώρας μέσα στο 2021 και τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν τη χειμερινή ώρα ή τη θερινή.
Επειδή λοιπόν εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, θεωρείται δεδομένο πως και το 2021 στις 31 Οκτωβρίου τα ρολόγια μας θα γυρίσουν μία ώρα πίσω.
Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με την επόμενη αλλαγή ώρας το Μάρτιο του 2022, καθώς υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των κρατών για το ποια από τις δύο επιλογές (χειμερινή ή θερινή ώρα) θα υιοθετήσουν.
Η απόφαση που είχε λάβει το Ευρωκοινοβούλιο
«Η πρόταση (να καταργηθεί η αλλαγή ώρας) δεν προχωρά προς το παρόν και έχει "φρενάρει". Εάν οι χώρες επέλεγαν το θερινό ωράριο, θα είχαμε πιο φωτεινά βράδια όλο τον χρόνο. Αλλά τον χειμώνα, τα πρωινά θα ήταν πιο σκοτεινά από τα γνωστά σε όλους μας χειμερινά πρωινά» ανέφερε σε δήλωσή της στην ιρλανδική εφημερίδα η Ντέιρντρε Κλουν. Η ευρωβουλευτής από την Ιρλανδία έχει ταχθεί ανοικτά οι χώρες να παραμένουν στη θερινή ώρα όλο τον χρόνο.
«Το Κοινοβούλιο συμφώνησε με την πρόταση και την ψηφίσαμε, αλλά τα κράτη-μέλη έπρεπε να συμφωνήσουν και υπήρξε διχασμός» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας από το 2021, με τις εθνικές κυβερνήσεις να καλούνται να επιλέξουν αν θέλουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα. Ωστόσο, η πανδημία κορωνοϊού πήγε πίσω τον όλο σχεδιασμό. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 τα κράτη - μέλη θα «πείραζαν» για τελευταία φορά τα ρολόγια τους.
«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Προηγήθηκε σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 84% όσων συμμετείχαν, είχε ζητήσει να αλλάζει η ώρα και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μπροστά - πίσω.