Βρετανία: Αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ
Ένας στους έξι ψωνίζει για τα Χριστούγεννα
Δημοσίευση 10/10/2021 | 15:50
Η Βρετανία εδώ και καιρό είναι αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή κρίση για τα δεδομένα της, καθώς η έλλειψη εργατικού δυναμικού έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Εκατομμύρια πολίτες σε όλη τη χώρα όμως εντείνουν το πρόβλημα και μέσα στον πανικό τους σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ και αδειάζουν τα ράφια.
Ο πανικός πολλών καταναλωτών, όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ, έχει αυξηθεί ενόψει των Χριστουγέννων και αυτό αποτυπώνεται και στα σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που προπαραγγέλνουν όσα χρειάζονται, ενώ άλλοι εκφράζουν την ανησυχία τους αν θα προλάβουν να αγοράσουν όσα χρειάζονται. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες στην Βρετανία, όπως αναφέρει η Daily Mail, ένας στους έξι πολίτες δεν έχει αγοράσει τρόφιμα, λόγω των ελλείψεων και ένας στους τρεις αγοράζει ήδη όσα χρειάζεται… για το δείπνο των Χριστουγέννων!
Σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.000 άνθρωποι, τα 2/3 των καταναλωτών δηλώνουν είτε ανήσυχοι, είτε πολύ ανήσυχοι για το ενδεχόμενο ελλείψεων σε τρόφιμα και ποτά τις ημέρες των εορτών. Πάντως πολλοί Βρετανοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους φέτος να γιορτάσουν κανονικά τα Χριστούγεννα, όπως πριν την πανδημία του κορονοϊού.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Βρετανία αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις και σε καύσιμα, αλλά και σε οδηγούς βυτιοφόρων για τον ανεφοδιασμό των ειδών πρώτης ανάγκης. Τόσο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, όσο και κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα και να φανούν καθησυχαστικοί. Ωστόσο, οι εικόνες από τα κλειστά βενζινάδικα και τις ατελείωτες ουρές, ή αυτές που πολίτες πιάνονται στα χέρια για την προμήθεια καυσίμων, μιλούν από μόνες τους…
Αξίζει να σημειωθεί ότι εταιρίες καυσίμων και σούπερ μάρκετ έχουν προειδοποιήσει για πλήγμα στις παραδόσεις προϊόντων λόγω της έλλειψης οδηγών και η κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αλλάξει προσωρινά τους κανόνες της για την μετανάστευση και θα χορηγήσει 5.000 βίζες σε Ευρωπαίους οδηγούς για να εργαστούν στη Βρετανία.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιχειρεί να εμφυσήσει μια πνοή αισιοδοξίας προβλέποντας ότι η οικονομία θα ανθίσει, παρά τις τρέχουσες κρίσεις. Αυτό τουλάχιστον προσπάθησε να υποστηρίξει στην τελευταία του ομιλία στο συνέδριο των Συντηρητικών. Καυχήθηκε μάλιστα ότι ανέλαβε να διαχειριστεί «προβλήματα γα οποία καμία κυβέρνηση δεν είχε τα κότσια να αντιμετωπίσει στο παρελθόν», μολονότι οι Συντηρητικοί είναι στην κυβέρνηση εδώ και πάνω από μια δεκαετία.