E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έπιασαν ψάρι «γίγαντα» δύο τόνων

Το εντυπωσιακό πλάσμα είχε 3,2 μέτρα μήκος και 2,9 μέτρα πλάτος

Έπιασαν ψάρι «γίγαντα» δύο τόνων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/10/2021 | 10:27

Τα μάτια του δεν μπορούσε να πιστέψει ο θαλάσσιος βιολόγος Ενρίκε Οστάλε, όταν αντίκρυσε ένα ψάρι «γίγαντα» μπλεγμένο στα δίχτυα ενός αλιευτικού σκάφους που ψάρευε τόννους ανοιχτά της Θέουτα.

Το πελώριο ψάρι ήταν πιθανότατα, σύμφωνα με το Reuters, ένα mola alexandrini, υποείδος του φεγγαρόψαρου της οικογένειας των μολιδών, που διαθέτει χαρακτηριστικό πτερύγιο στην πλάτη, θεωρείται ευάλωτο και δεν καταναλώνεται στην Ευρώπη. Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε ο Οστάλε εχθές, Πέμπτη, το εντυπωσιακό πλάσμα είχε 3,2 μέτρα μήκος και 2,9 μέτρα πλάτος και ήταν το μεγαλύτερο ψάρι αυτού του είδους που έχει εντοπιστεί ποτέ στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Προσπαθήσαμε να το βάλουμε στη ζυγαριά των 1.000 κιλών αλλά ήταν υπερβολικά βαρύ. Θα την έσπαγε», είπε ο Οστάλε, επικεφαλής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα στη βόρεια ακτή της Αφρικής, που κλήθηκε στο σημείο για να αξιολογήσει το εύρημα.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το βάρος του ψαριού «μαμούθ» πρέπει να ήταν γύρω στους 2 τόνους.

Το ψάρι απομονώθηκε αρχικά σε έναν «υποβρύχιο θάλαμο» συνδεδεμένο με το σκάφος. Στη συνέχεια, ένας γερανός το σήκωσε ψηλά προκειμένου ο Οστάλε και οι συνάδελφοί του να το μετρήσουν, να το φωτογραφήσουν και να λάβουν δείγματα από το DNA του.

«Έμεινα άφωνος. Είχα διαβάσει για αυτά τα πλάσματα αλλά δεν περίμενα ποτέ ότι θα είχα την ευκαιρία να αγγίξω ένα» είπε ο επιστήμονας, συμπληρώνοντας πάντως ότι επρόκειτο για μία αγχωτική διαδικασία. «Είναι σε ένα σκάφος στη μέση της θάλασσας, με έναν γερανό να μετακινεί ένα τεράστιο ζωντανό πλάσμα. Δεν έπρεπε να χάσουμε λεπτό και χρειαζόταν μεγάλη προσοχή για να μη συμβεί κάποιο ατύχημα».

Τόσο η ακούσια αιχμαλωσία του ψαριού όσο και η απελευθέρωσή του συνέβησαν στις 4 Οκτώβρη, και ο «γίγαντας» της θάλασσας επέστρεψε στα σκοτεινά βάθη του απέραντου σπιτιού του αλώβητος, προς μεγάλη ανακούφιση των επιστημόνων και των ψαράδων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ταϊλάνδη: Πυροβολισμοί σε πολυτελές εμπορικό κέντρο στην Μπανγκόκ

Σήμερα

Ανθρωποι άρχισαν να τρέχουν έξω από το εμπορικό

«Κόλαφος» η Αγαπηδάκη: «Δεν θα με κάμψει ο κανιβαλισμός, οι απειλές, ο αισχρός σeξισμός και οι συκοφαντίες»

Σήμερα

Με έχουν αποκαλέσει από «υπάλληλο του Σόρος» έως «βαλτή από τη Novartis»

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πού ψηφίζω – Πώς θα βρείτε το εκλογικό σας τμήμα

Σήμερα

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ψηφίζετε στο σχολείο, όπου είχατε ασκήσει το εκλογικό σας δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και Ιουλίου

Η συγγνώμη δημοσιογράφου που ρώτησε παραολυμπιονίκη με προβλήματα όρασης αν είδε τον Κασσελάκη

Σήμερα

Η Βελίκα Καραβάλτσιου, κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ στο Spetses Mini Marathon ρώτησε τον Έλληνα Παραολυμπιονίκη Γεράσιμο Λιγνό αν... είδε τον Στέφανο Κασσελάκη να τρέχει

Το πόρισμα για το στέγαστρο Καλατράβα

Σήμερα

«Ούτε στο ελάχιστο επιτρεπόμενο η στατική επάρκεια»

«Συνέχεια με χτυπάει, παίρνει τα λεφτά μου…» – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της 34χρονης για τον αστυνομικό

Σήμερα

Η 34χρονη γυναίκα από το Καμερούν αποκάλυψε όσα ζούσε δίπλα στον 40χρονο υπαρχιφύλακα που την βίαζε και την ανάγκαζε να εκδίδεται.

Σαφάρι με 5 μέτρα για τους φοροφυγάδες

Σήμερα

Τι σημαίνει για τον προϋπολογισμό και την τσέπη μας οι απώλειες στις εισπράξεις ΦΠΑ

Διακεκριμένος ιστορικός ζητά να κλείσει η Αγία Σοφία: «Υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει»

Χτες

Ακόμη και 20.000 επισκέπτες το χρόνο θεωρούνται υπερβολή

Μητσοτάκης: Μου είναι συμπαθής ο Κασσελάκης

Χτες

«Πόσο νέος είναι όταν έχει υπαρχηγούς τους κυρίους Πολάκη και Παππά»

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.