E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τέλος εποχής μετά από 72 χρόνια για την Alitalia

Από σήμερα πετάει η Ita - 7.000 εργαζόμενοι χωρίς δουλειά

Τέλος εποχής μετά από 72 χρόνια για την Alitalia
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/10/2021 | 19:29

Πάνω από 7.000 εργαζόμενοι χωρίς δουλειά - Οσοι απορροφήθηκαν στη νέα εταιρεία θα έχουν έως και 50% χαμηλότερο μισθό

Μετά από εβδομήντα χρόνια ιστορίας πέφτει η αυλαία. Χθες η Alitalia πραγματοποίησε την τελευταία πτήση της από την Ρώμη στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέφτει η αυλαία για τη γνωστή ιταλική αεροπορική εταιρεία και αιτία της κατάληξης αυτής είναι τα χρέη, αναποτελεσματικό μάντζμεντ και η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Ιταλία λέει «αντίο» στον εθνικό της αερομεταφορέα, που ταυτίσθηκε με την κομψότητα των αεροσυνοδών, τα ζεστά μακαρόνια, τις σταρ που ερχόντουσαν στην Τσινετσιτά για να γυρίσουν εκατοντάδες έργα, αλλά και όλα τα ταξίδια του Πάπα.

Παρά το λαμπρό της παρελθόν, η Alitalia είναι ζημιογόνα από το 2008 και βρέθηκε σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης για πολλά χρόνια, σημειώνει το ιταλικό πρακτορείο Ειδήσεων ANSA. Tα χρέη, το αναποτελεσματικό μάνατζμεντ και η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οδήγησαν την Alitalia στην κατάρρευση.

Προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την κρατική κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1,35 δισ. ευρώ προκειμένου να δημιουργηθεί η ΙΤΑ, η Κομισιόν απαίτησε τον διαχωρισμό της νέας εταιρείας από την Alitalia. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η νέα εταιρεία να ανακτήσει την εμβληματική της ονομασία στο μέλλον, εφόσον υπάρξει συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν υπήρξε η αναγκαία βούληση για να σωθεί. Μας παρουσίασαν ως προνομιούχους, ενώ κάναμε πάρα πολλές θυσίες» δηλώνει, πικραμένη, μια αεροσυνοδός στον ιταλικό Τύπο. Χθες, η εταιρία κατέβαλε στους υπαλλήλους τα τελευταία χρήματα, δηλαδή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

7.000 εργαζόμενοι χωρίς δουλειά

Από ασήμερα, την Alitalia θα αντικαταστήσει μια νέα εταιρία, η Ita, η οποία θα ελέγχεται, πάντα, από το ιταλικό δημόσιο. Αλλά με εντελώς διαφορετικές προδιαγραφές: οι μισθοί θα περικοπούν μέχρι και σχεδόν κατά 50%. Ένας κυβερνήτης της Alitalia έπαιρνε, μεικτά, περίπου 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, στην νέα εταιρία, περιορίζεται στις 6.200 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αεροσυνοδοί και ιπτάμενοι, κατά μέσο όρο, θα περάσουν από 2.600 ευρώ, στα 1.680. Tα συνδικάτα αμφισβητούν την όλη διαδικασία, διότι μεγάλο μέρος του προσωπικού της Alitalia, δεν πρόκειται να επαναπροσληφθεί. Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, συνολικά, 7.000 εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά. Για τον λόγο αυτό, τις περασμένες ημέρες, οι εργαζόμενοι μπλόκαραν και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την ιταλική πρωτεύουσα με το αεροδρόμιο του Φιουμιτσίνο- Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Η Ιta, προς το παρόν, περιορίζεται σε 52 αεροσκάφη και 2.800 εργαζόμενους. Πολλοί φοβούνται ότι μεσοπρόθεσμα, η νέα αυτή εταιρία δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί κολοσσούς όπως είναι η Air France και η Lufthansa και ότι θα τεθεί στο περιθώριο και από τις εταιρίες χαμηλού κόστους. Αυτό όμως είναι κάτι που θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Προς το παρόν οι Ιταλοί θα αναπολούν τις ένδοξες ημέρες του εθνικού του αερομεταφορέα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελεύθερος 22χρονος Έλληνας στρατιώτης στην Ουκρανία μετά από 11 μήνες αιχμαλωσίας

Σήμερα

Πολέμησε για το ρωσικό στρατό - «Φρίκη χωρίς νόημα», χαρακτήρισε τον πόλεμο

Φοινικούντα: Η εμπλοκή τρίτου προσώπου και το τηλεφώνημα λίγο πριν τη δολοφονία του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ

Σήμερα

Ένα επίμαχο τηλεφώνημα που έγινε λίγα λεπτά πριν τη διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα έχει μπει στο κάδρο των αρχών

Νέο μπλόκο του Ισραήλ στη Ράφα: Με 4 σορούς ομήρων απαντά η Χαμάς

Σήμερα

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι το πέρασμα της Ράφα θα παραμείνει κλειστό μέχρι την Τετάρτη

e‑EΦΚΑ: Kάτω από 1000 ευρώ ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα

Σήμερα

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του e-ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ο μέσος μισθός είναι μόλις 1176 ευρώ μικτά, ή 980 καθαρά

«Σφοδρές μάχες» μεταξύ της Χαμάς και ένοπλων φατριών στην Πόλη της Γάζας, που υποστηρίζονται από το Ισραήλ

Σήμερα

«Σήμερα το πρωί, επί πολλές ώρες, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Χαμάς και μελών της οικογένειας Χίλες»

Μαδαγασκάρη: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι «ανέλαβε την εξουσία» και διέλυσε τη Γερουσία

Σήμερα

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο κάλεσε τον συνταγματάρχη Ραντριανιρίνα να αναλάβει την προεδρία, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόστιμο €157 εκατ. σε πασίγνωστες μάρκες ρούχων

Σήμερα

Η έρευνα της Επιτροπής αποκάλυψε ότι οι τρεις εταιρείες περιόρισαν τη δυνατότητα των ανεξάρτητων μεταπωλητών τους

Εγκεφαλικά νεκρό το 3χρονο κορίτσι που βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πισίνα στη Ρόδο

Σήμερα

Το παιδί υποβλήθηκε σε αξονική και διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλος έχει οίδημα και υπάρχει εγκεφαλικός θάνατος, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου Μιχάλης Σοκορέλος

ΗΠΑ: Ο Τζορτζ Στεφανόπουλος διέκοψε απότομα τη συνέντευξη με τον Τζέι Ντι Βανς μετά από καβγά στο αέρα της εκπομπής

Σήμερα

Ο παρουσιαστής Τζορτζ Στεφανόπουλος διέκοψε τη συνέντευξη με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέι Ντι Βανς, μετά από έντονη λογομαχία σε σχέση με την απόπειρα δωροδοκίας του πρώην αξιωματούχου της κυβέρνησης Τραμπ, Τομ Χόμαν

Ένοχοι για κακοποίηση δύο παιδιών μητέρα και πατριός ‑ Συγκλόνισε η κόρη στο Εφετείο Χανίων

Σήμερα

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν η 15χρονη τότε κοπέλα είχε πάει σχολείο με μώλωπες και φορώντας κουκούλα για να κρύψει το πώς την είχε κουρέψει η μητέρα της

Ποινική δίωξη για τέσσερα αδικήματα στον πλαστικό χειρουργό που ξυλοκόπησε γυναίκα στη μέση του δρόμου

Σήμερα

Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη βία, εξύβριση και απειλή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.