E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ερχεται «μποναμάς» για χιλιάδες πολίτες

Από τι εξαρτάται το έκτακτο μέρισμα

Ερχεται «μποναμάς» για χιλιάδες πολίτες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/10/2021 | 08:14

Παράθυρο για τη διανομή μερίσματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες τον Δεκέμβριο ανοίγει η πορεία των φορολογικών εσόδων του 9μηνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, τα οποία ήταν αυξημένα κατά 943 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2022 – 2025.

Η εικόνα που εμφανίζουν οι φορολογικές εισπράξεις στέλνει σημάδια ταχύτερης ανάκαμψης φέτος, πάνω από 6,1% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και εφόσον διαπιστωθεί ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων έχει μόνιμα χαρακτηριστικά τότε δημιουργείται ένα μαξιλάρι για τη χρηματοδότηση και νέων μέτρων στήριξης ακόμη και μέσα στο 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το οικονομικό επιτελείο δίνει προτεραιότητα στην περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και ανάλογα με τα περιθώρια που υπάρχουν θα ληφθούν αποφάσεις για πρόσθετες ελαφρύνσεις και τη χορήγηση κάποιας έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.

Μετά την απόφαση για καταβολή διπλάσιου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τα Χριστούγεννα σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά, την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και καταβολή αυξημένου έως και 68% επιδόματος θέρμανσης, η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια για χορήγηση κοινωνικού μερίσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έλαβαν αναδρομικά και την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους υγειονομικούς που παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας. Αντίθετα, στον πάγο έχουν μπει τα σχέδια για επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους το 2022, μέτρο που παραπέμπεται στο 2023, στον βαθμό που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος.

Οι αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Νοέμβριο, αφού το οικονομικό επιτελείο πάρει στα χέρια του και τα στοιχεία του Οκτωβρίου για την πορεία των εσόδων με τις ανακοινώσεις να αναμένονται με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2022 στη Βουλή, στις 19 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2022 οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση στόχος είναι η εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών και η ελάφρυνση των ιδιοκτητών με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. Με τον επανασχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ και την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στην κλίμακα υπολογισμού του κύριου φόρου εκτιμάται ότι θα προκύψουν ελαφρύνσεις για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων ενώ η οριζόντια μεσοσταθμική μείωση 8% του φόρου ακινήτων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση φαίνεται να αναβάλλεται για το 2023.

Το μέρισμα ανάπτυξης που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί προσωρινό μέτρο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τη στήριξη των εισοδημάτων από το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη διατροφής. Τα πρόσθετα μέτρα θα είναι απολύτως κοστολογημένα, θα συζητηθούν με τους θεσμούς και θα είναι εντός των ορίων που παρέχει η μεγαλύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς

Οσον αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) που καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά (482.335 ευάλωτους πολίτες). Τα Χριστούγεννα οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν έως και 900 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίδομα θέρμανσης

Πριν από τα Χριστούγεννα θα έχει καταβληθεί και το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο φέτος είναι αυξημένο έως και 68% (οικογένεια με τρία παιδιά). Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα ορίζονται τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα νοικοκυριά, το χρονοδιάγραμμα καταβολής του στους δικαιούχους και οι λεπτομέρειες για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις, εκτιμάται ότι θα ανοίξει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου για να τρέξουν πιο γρήγορα φέτος οι πληρωμές στα νοικοκυριά. Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατ. νοικοκυρά θα λάβουν επίδομα για τη σεζόν 2021 – 2022, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει το ενδεχόμενο να πληρώσει πρώτα τους δικαιούχους που έλαβαν και πέρυσι επίδομα με βάση τα στοιχεία που είχαν δηλώσει στις περσινές αιτήσεις.

Εισφορά αλληλεγγύης

Για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταργηθεί το μέτρο στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους το 2022 και παραπέμπουν στο 2023, στον βαθμό που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μονιμοποίηση και την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα το 2023.

Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης θα ισχύσει και το 2022 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα διατηρήσουν την αύξηση στο καθαρό εισόδημα, η οποία κυμαίνεται από 22 έως και 676 ευρώ τον χρόνο ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά στην Ανοιξη: Το βίντεο ντοκουμέντο που αποκαλύπτει τον εμπρησμό του 50χρονου

Σήμερα

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή που ο δράστης ανάβει τη φωτιά και απομακρύνεται ατάραχος, ενώ οι πρώτες φλόγες ξεπηδούν δευτερόλεπτα αργότερα.

Θερινές εκπτώσεις 2025: Ανοικτά αύριο τα καταστήματα – Τι πρέπει να ξέρετε πριν βγείτε για ψώνια

Σήμερα

Την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων τα καταστήματα λειτουργούν προαιρετικά με ωράριο 11:00–20:00, ενώ οι έμποροι εκτιμούν συνολικό τζίρο έως 7,4 δισ. ευρώ για φέτος.

Σε γυναίκα ανήκει η σορός που βρέθηκε σε βαλίτσα στην Κυψέλη: Τι αποκάλυψαν οι πρώτες έρευνες

Σήμερα

Την ανατριχιαστική ανακάλυψη έκανε άστεγος σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Ευελπίδων - την υπόθεση ανέλαβε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Κυψέλη: Πτώμα εντοπίστηκε μέσα σε βαλίτσα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο

Σήμερα

Τη βαλίτσα ανακάλυψε άστεγος στην οδό Ευελπίδων

Λορέντζο Καριέρε: Θλίψη στο τελευταίο αντίο – Συντετριμμένη η Έλενα Κατραβά με ένα λευκό τριαντάφυλλο στα χέρια

Σήμερα

Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιείται στον Ιερό Καθολικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Παλαιό Ψυχικό

Τροχαίο στη Σταυρούπολη: Σοκαριστικό βίντεο από τον θάνατο του 23χρονου μοτοσικλετιστή

Σήμερα

Ο 25χρονος οδηγός του ΙΧ και ο νεαρός μοτοσικλετιστής κινούνταν και οι δύο με πράσινο φανάρι στη διασταύρωση της Λεωφόρου Μίκη Θεοδωράκη.

Απόκοσμη Μόσχα: Χάθηκε ο ήλιος από τον μαύρο καπνό μετά τις ουκρανικές επιθέσεις με drones

Σήμερα

Επτά νεκροί και 24 τραυματίες μετά την ουκρανική επίθεση με drones που έπληξε κέντρο logistics και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια της Μόσχας.

Ο 20χρονος Μέσι κρατούσε αγκαλιά τον βρεφούλη Γιαμάλ το 2007 σε καμπάνια ‑ και αύριο οι δύο τους θα αντιμετωπιστούν στον τελικό του Μουντιάλ 2026.

Σήμερα

Ποιος μαθηματικός υπολόγισε τι κρύβει η ιστορική φωτογραφία Μέσι-Γιαμάλ πριν από 19 χρόνια;

Πρόωρη συνταξιοδότηση: Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα «παράθυρα» του 2025

Σήμερα

Από την «δεκαετία του ΟΓΑ» έως την κάλυψη εισφορών για ανέργους από τη ΔΥΠΑ - όλες οι διαθέσιμες επιλογές για όσους θέλουν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Voucher για παιδικούς σταθμούς: Ποιοι δικαιούχοι εξαιρούνται από τα εισοδηματικά κριτήρια

Σήμερα

Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση αναπροσαρμόζει τα όρια εισοδήματος και διευρύνει τον κύκλο των δικαιούχων από το σχολικό έτος 2026-2027.

Καύσωνας: Ποιες περιοχές θα «καούν» τις επόμενες μέρες και πότε θα χτυπήσει κόκκινο το θερμόμετρο

Σήμερα

Η Δευτέρα αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ημέρα του καλοκαιριού, με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές.

Τι ανακαλύφθηκε στη Λιβύη και αλλάζει όσα ξέραμε για τον αρχαίο μεσογειακό κόσμο

Σήμερα

Η Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή έφερε στο φως θέατρο, ιερά συγκροτήματα και έναν ελληνικό ιππόδρομο χωρίς αντίστοιχο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.