Ζάκ Κωστόπουλος: «Γιατί τόσο μίσος για το παιδί μου;» είπε με δάκρυα στα μάτια η μητέρα του
«Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει»
Δημοσίευση 20/10/2021 | 15:54
Με δάκρυα στα μάτια και μιλώντας για τον γιο της, τον 33χρονο Ζακ, που ήταν «ήρεμος, πράος και δεν είχε πειράξει στη ζωή του ούτε μυρμήγκι», η μητέρα του νεαρού ακτιβιστή, ανέβηκε σήμερα στο βήμα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που δικάζεται την υπόθεση θανάτου του γιου της για να καταθέσει. «Γιατί τόσο μίσος για το παιδί μου;» αναρωτήθηκε η Ελένη Κωστοπούλου, σημειώνοντας πως «τίποτα δεν δικαιολογεί το φόνο ενός ανθρώπου, ούτε η περιουσία μας».
Η μητέρα του θύματος, εμφανώς συγκινημένη, ζήτησε από δικαστές και ενόρκους να απονείμουν Δικαιοσύνη για τον χαμό του παιδιού της. Αναφερόμενη στους κατηγορούμενους, τόνισε: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να τον συλλάβουν. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε ένα υγρό τάφο, και να μαθαίναμε και εμείς γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί. Σας παρακαλώ κάνετέ το για την οικογένειά σας…».
«Οι δικαιολογίες δεν στέκουν»
Μιλώντας για την ημέρα που ο γιος της λιντσαρίστηκε βάναυσα έξω από το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια, την 21η Σεπτεμβρίου του 2018, η μάρτυρας είπε στην κατάθεσή της: «Έφτασε η μέρα που κυνηγημένος φτάνει στο καταραμένο μαγαζί και δέχεται μίσος του τέρατος. Δεν ξέρουμε γιατί ήρθε αυτό το μίσος; Τι κρύβεται πίσω; Θα του έπαιρνε κοσμήματα του και τα χρυσαφικά του; Αφού δεν έγινε αυτό. Θέλω να τους ρωτήσετε, γιατί; Οι δικαιολογίες δεν στέκουν. Έχουν πει ψέματα για να στηρίξουν αυτές τις απάνθρωπες και βίαιες πράξεις του που δεν έχω λόγια να τις περιγράψω. Η αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί. Την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Και τώρα είναι στα δικά σας χέρια και παρακαλώ μην αφήσετε κοινωνία να γίνει έτσι που ένας να σκοτώνει έναν άλλο άνθρωπο και να λέει οποιαδήποτε δικαιολογία».
Περιγράφοντας στο δικαστήριο το χαρακτήρα του γιου της, η κυρία Κωστοπούλου έκανε λόγο για «ένα έξυπνο παιδί, ήσυχο και πράο» που «αγαπούσε τους συμμαθητές του». Όπως ανέφερε ο Ζακ μεγαλώνοντας «είχε ασταθή εφηβεία και έψαχνε την ταυτότητα του αλλά είχε μεγάλη ευαισθησία για το συνάνθρωπο και για τα ζώα». Είπε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή της: «Ο γιος μου άκουγε τους ανθρώπους, ήταν ευαίσθητος. Προσπαθούσε να βελτιώσει τον εαυτό του, σπούδαζε και παράλληλα δούλευε. Ο Ζαχαρίας ήταν πολύ αγαπητός». Ακόμη, η ίδια κατέθεσε πως ο γιος της ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσε βία για να ληστέψει: «Ήταν ένα παιδί τρομοκρατημένο, φοβισμένο. Δεν μάθαμε ποτέ γιατί ήταν σε αυτή την κατάσταση, δεν το ερεύνησαν ποτέ», επισήμανε.
«Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει»
Νωρίτερα, στο δικαστήριο είχε καταθέσει ο αδελφός του Ζακ, Νίκος ο οποίος με εμφανή συγκίνηση σε αρκετές στιγμές, αναφέρθηκε στα όσα βίωσε ο ίδιος και η οικογένειά του μετά τον θάνατο του. Μεταξύ άλλων, ο αδελφός του 33χρονου ανέφερε στην κατάθεσή του: «Χρειάστηκε να γίνω εγώ ερευνητής ή οι φίλοι μας και να πηγαίνουμε σε μαγαζιά να ζητάμε το βιντεοληπτικό υλικό. Υπήρχε ολιγωρία. Σε μένα είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να βρεθεί υλικό. Προσπαθούσα να βρω τα περισσότερα στοιχεία… Είναι ξεκάθαρο ότι θέλησαν να τον δολοφονήσουν».
Ο ίδιος έκανε λόγο για ρατσιστικό έγκλημα και αναφερόμενος στους κατηγορούμενους, της υπόθεσης είπε: «Ο ένας κλώτσησε έναν άνθρωπο και βγήκε σε κάμερες και μιλούσε. Στο λογαριασμό του στο Twitter ο μεσίτης έδειξε τη ρατσιστική του τάση. Χλεύαζε τον αδελφό μου».
Πρόεδρος: Ως αδελφός ξέρετε αν υπήρχε παραβατικό παρελθόν στο πλαίσιο αυτοφώρου;
Μάρτυρας: Ποτέ. Δεν το έκανε και δε νομίζω ότι θα το έκανε ποτέ.
Πρόεδρος: Πώς εξηγείτε ότι μπήκε στο μαγαζί;
Μάρτυρας: Φοβισμένος ήταν. Του είχαν σπάσει το αυτοκίνητο. Έχει δεχθεί επίθεση στην Πατησίων από φασιστές ένα χρόνο πριν. Πιο κοντινό περιστατικό δεν γνωρίζω. Ήταν ένα παιδί που φοβόταν και πάντα είχε το νου του μην συμβεί κάτι. Κάποιος ή κάτι τον τρόμαξε και προσπάθησε να κρυφτεί κάπου αλλά βρήκε το λάθος σημείο…
Ακόμη ο αδελφός του θύματος ανέφερε στην κατάθεσή του και τα εξής: «Για μένα είναι ρατσιστικό έγκλημα. Δεν γνωρίζω αν εκείνη την ημέρα είχε βαμμένα νύχια ή φορούσε eyeliner. Του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει».
«Είχαν το παιδί με αίματα, το κλωτσοπατούσαν και είναι έξω;» είπε ο πατέρας του
Νωρίτερα είχε καταθέσει ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου, Ευθύμιος, που συγκλόνισε με την κατάθεσή του στη δίκη και μίλησε για τον γιο του, έναν άνθρωπο χαρούμενο που, όπως είπε, ήθελε να αλλάξει τον κόσμο.
Κατά την κατάθεσή του, ο πατέρας του 33χρονου αναφέρθηκε σε «απόκρυψη στοιχείων» και επέρριψε ευθύνες στους αστυνομικούς.
«Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Για μένα είναι δίπλα δολοφόνοι οι αστυνομικοί. Απέκρυψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχο στο τηλέφωνο του γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων», ανέφερε ο μάρτυρας, ο οποίος μιλώντας για τον γιο του είπε ότι του έλεγε πως δεν πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο: «Μου χαμογελούσε, δίκιο έχεις μπαμπά, και τώρα εγώ ψάχνω να βρω ένα άλλο δίκιο…», κατέθεσε χαρακτηριστικά.
«Είδα το βίντεο, κάτω το είχαν το παιδί με αίματα και τον κλωτσοπατούσαν. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε ένα γατάκι και τώρα είναι μέσα και αυτοί είναι έξω! Πώς είναι δυνατόν! Συγγνώμη για την οργή μου αλλά έχω θυμό μέσα μου γι' αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα».
Πρόεδρος: Σας είχε πει ότι κάποιος τον απειλούσε;
Μάρτυρας: Δεν είχα πρόσφατο τηλεφώνημα εκείνες τις ημέρες. Δεν είχε κανένα πρόβλημα, είχε τη στήριξη μας στο οικονομικό. Δεν ήταν περιθωριοποιημένο άτομο, δούλευε σε εφημερίδα, έπαιζε σε θέατρο, είχε και ένα επίδομα. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα. Ήμουν δίπλα του και το ήξερε. Μια μέρα πριν φύγω, μου είπε να πάμε στα κλαρίνα και πήγαμε. Ήταν χαρούμενος, είχε διάθεση.
Ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι ο γιος του είχε δεχτεί επιθέσεις στον παρελθόν και δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας. «Δεν ήταν βίαιος, κάθε άλλο. Όταν μας είπαν ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε, κανείς δεν το πίστεψε. Δήλωνε κατά της βίας και θα ήταν ο ίδιος βίαιος; Δεν στέκει αυτό. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν. Θα ήταν εδώ και ζωντανός. Πολλά είναι τα γιατί και θα τα δείτε κι εσείς…».