E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Eγγραφα «φωτιά» καίνε το Facebook

Πρώτα το κέρδος και μετά η ασφάλεια των χρηστών

Eγγραφα «φωτιά» καίνε το Facebook
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/10/2021 | 13:14

Σε δεινή θέση ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ καθώς τα «Facebook Papers» αποκαλύπτουν την πολιτική της εταιρείας - Πώς πολιτικοί και διασημότητες μπορούσαν να ποστάρουν χωρίς όρια

Σε σκάνδαλο μεγατόνων εξελίσσεται η αποκάλυψη δημοσιογράφων και ανεξάρτητων ερευνητών που βασίζεται σε εκατοντάδες εσωτερικά έγγραφα του Facebook εκθέτοντας την σκοτεινή πολιτική της εταιρείας αλλά και τον ίδιο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεγονός ότι το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται αντιμέτωπο με σωρεία σκανδάλων, κυρίως μετά τις αποκαλύψεις της πρώην υπαλλήλου του και μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος Φράνσις Χάουγκαν, φέρνουν σε δεινή θέση τον επικεφαλής της εταιρείας καλώντας τον να αντιμετωπίσει ίσως τη μεγαλύτερη κρίση στην 17ετή πορεία της εταιρείας του.

Το μέλλον της εταιρείας διαγράφεται αβέβαιο, όπως αναφέρει το CNN.

Η συλλογική προσπάθεια από ΜΜΕ και ανεξάρτητους ερευνητές που έχουν δημοσιεύσει μία σειρά από ιστορίες και ειδήσεις που βασίζονται σε εκατοντάδες έγγραφα της εταιρείας, τα οποία - μεταξύ άλλων - είχαν κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή στο αμερικανικό Κογκρέσο, στο πλαίσιο της υπόθεσης της πληροφοριοδότη Φράνσις Χάουγκαν εξελίσσεται σε μεγάλος «πονοκέφαλος» για τον Ζούκερμπεργκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξάλλου, μέλη υπο-επιτροπής του Κογκρέσου τον έχουν καλέσει να καταθέσει.

Στη Βρετανία, ο Τύπος επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην χθεσινή κατάθεση της πρώην εργαζόμενης του Facebook, Φράνσις Χάουγκεν, στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Η εταιρεία γνώριζε με ακρίβεια της επιβλαβείς της συνέπειες και δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τους χρήστες», όπως είπε. Η Χάουγκεν είπε επανειλημμένως ότι το Facebook θέτει «την κερδοφορία πάνω από την ασφάλεια» ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες περιοχές όπου η εταιρεία δεν διαθέτει γλωσσική ή πολιτιστική τεχνογνωσία για να ρυθμίζει το περιεχόμενο.

Το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται αντιμέτωπο με σκάνδαλα για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, τη διαχείριση του περιεχομένου και τον ανταγωνισμό στην πλατφόρμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα περισσότερα από τα έγγραφα αυτά, «αγγίζουν» ευαίσθητα θέματα όπως, η έκφραση μίσους, η παραπληροφόρηση και η προστασία των νεότερων ή και ανήλικων χρηστών της πλατφόρμας.

Σε μία σειρά tweet, ο Τζον Πινέτ, αντιπρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας της εταιρείας, έσπευσε να υποβαθμίσει το θέμα, αποκαλώντας τα έγγραφα που έχουν γίνει γνωστά ως «Facebook Papers», μια «προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή μεταξύ εκατομμυρίων εγγράφων» τα οποία επ' ουδενί δεν μπορούν να εξάγουν «δίκαια συμπεράσματα» για την εταιρεία.

Όμως σύμφωνα με το CNN, ακόμα και αυτή η δήλωση φαίνεται προβληματική, καθώς αν το Facebook έχει στη διάθεση του περισσότερα έγγραφα που αντικρούουν όσα αποκαλύπτονται, για ποιο λόγο τα αποκρύβει;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα οι Financial Times αποκαλύπτουν πώς στελέχη του Facebook υποστηρίζουν ότι, παρά το γεγονός ότι η πλατφόρμα επέμενε ότι ήταν πολιτικά ουδέτερη, επέτρεπε σε πολιτικούς των Ρεπουμπλικάνων να «σπάνε» τους κανόνες.

Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 2020, περίπου 60 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, άτομο που υπογράφει εσωτερικό σημείωμα τόνιζε πως «εργαζόμενοι σε διοικητικό επίπεδο, είχαν γράψει σε memo ότι θα προτιμούσαν να εξαιρέσουν επισήμως τους πολιτικούς προβληματισμούς από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Σε άλλο εσωτερικό memo, τον Δεκέμβριο του 2020 , υπάλληλος ισχυριζόταν ότι η ομάδα δημόσιων κανονισμών του Facebook, είχε μπλοκάρει αποφάσεις για αφαίρεση αναρτήσεων «όταν έβλεπε πως θα μπορούσαν να βλάψουν πολιτικούς παράγοντες».

«Σε αρκετές περιπτώσεις, η τελική κρίση για το αν μία σημαντική ανάρτηση παραβίαζε κάποια συγκεκριμένη γραπτή οδηγία, γινόταν από υψηλόβαθμα στελέχη, κάποιες φορές από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ», αναφέρεται στο ίδιο εσωτερικό σημείωμα.

Μάλιστα, ο ίδιος ο επικεφαλής του Facebook φέρεται πως ενεπλάκη προσωπικά σε μία απόφαση, να επιτραπεί η ανάρτηση ενός βίντεο με τον ψευδή ισχυρισμό πως η άμβλωση «δεν είναι ποτέ ιατρικώς απαραίτητη», το 2019.

Εκείνη η ανάρτηση είχε «κατέβει» από διαχειριστή περιεχομένου, αλλά είχε ξαναδημοσιευτεί, αφότου το Facebook δέχτηκε βροχή παραπόνων Ρεπουμπλικάνων πολιτικών, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο.

Για τον εκπρόσωπο του Facebook, Τζο Όσμπορν:

«Στον πυρήνα αυτών των ιστοριών είναι μία λανθασμένη υπόθεση. Ναι, είμαστε μία επιχείρηση και έχουμε κέρδος, αλλά η ιδέα ότι το κάνουμε αυτό σε βάρος της ασφάλειας των ανθρώπων ή της ευζωίας τους, παρεξηγεί τα θεμέλια των εμπορικών μας συμφερόντων. Είναι γεγονός ότι επενδύσαμε 13 δισεκατομμύρια δολάρια και έχουμε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους που εργάζονται για έναν σκοπό : να έχουν τους χρήστες στο Facebook ασφαλείς».

Επιπλέον, πρώην στέλεχος του Facebook, δήλωσε στους Financial Times ότι ο Ζούκερμπεργκ είχε πει από καιρό στο προσωπικό να στοχεύει σε αυτό που ο ίδιος ονόμαζε «μη αναιρέσιμη ουδετερότητα». Ωστόσο, τρεις άλλοι πρώην εργαζόμενοι, καταγγέλλουν πως είχαν παρατηρήσει ότι το Facebook είχε ειδική μεταχείριση στις διασημότητες.

Επίσης, σε memo του 2020, διατυπωνόταν η υπόθεση πώς, αποφάσεις για το «κλείσιμο» λογαριασμών ατόμων που επανειλημμένα παραβίαζαν τους κανόνες, συχνά αναιρούνταν, κάτω από την επίδραση των στοιχείων από την ομάδα «Δημόσιας Πολιτικής». Για παράδειγμα, εξαιρούνταν οι εκδότες, με το σκεπτικό πως ήταν «ευαίσθητοι» και θεωρήθηκε πιθανό το ενδεχόμενο «αντεπίθεσης».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eρντογάν σε Τούρκους στρατιώτες: Αν είχαμε πιέσει προς το νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας

Χτες

«Eίμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, ένα ακόμη μεγαλύτερο»

Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Lufthansa στη Ρόδο

Χτες

Υπήρξαν πληροφορίες ότι υπήρχαν καπνοί στο εσωτερικό του

Βίντεο με την φρεγάτα «Ύδρα» να περιπολεί στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ της Ερυθράς Θάλασσας

Χτες

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο παρέχει προστασία σε εμπορικά πλοία

«Ανοιξε» η γη στην παλαιά Κορίνθου ‑ Πατρών: Κινδυνεύουν υποδομές και περιουσίες από τη διάβρωση

Χτες

Διάβρωση η οποία οδηγεί και σε σημαντική καθίζηση του οδοστρώματος σημειώνεται σε μήκος 35 ολόκληρων χιλιομέτρων στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών

Κίνηση τώρα: Καθυστερήσεις στην Αθηνών‑Κορίνθου ‑ Επιστρέφουν οι εκδρομείς του τριημέρου

Χτες

Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας

Πάτρα: Τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν οι χιλιάδες επισκέπτες του καρναβαλιού – Το αδιαχώρητο στα ΚΤΕΛ

Χτες

Τα λεωφορεία αναχωρούν ανά δεκάλεπτο για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού

Εύβοια: 21χρονος έπεσε από την υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας

Χτες

Ο νεαρός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου παραμένει για νοσηλεία

«Στην Ελλάδα των Τεμπών»: Το συγκλονιστικό τραγούδι για τα 57 θύματα της τραγωδίας

Χτες

Το τραγούδι για το δυστύχημα στα Τέμπη αποτελεί σύμπραξη δέκα καλλιτεχνών

Στο Αυτόφωρο οι 49 συλληφθέντες στο ΑΠΘ – Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν

Χτες

Σε εξέλιξη ξεχωριστή έρευνα για τα «πολεμοφόδια» που βρέθηκαν κατά τη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σάλος στη Γερμανία από τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας: Οι μαθητές να προετοιμάζονται και για πόλεμο

Χτες

Οι ασκήσεις για καταστροφές είναι κομμάτι της καθημερινής ζωής, υποστηρίζει η Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ που υποστηρίζει ότι οι νέοι πρέπει να έχουν επίγνωση των απειλών

Πώς γίνεται το πέταγμα του χαρταετού ‑ Αναλυτικές οδηγίες

Χτες

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: 300.000 προφυλακτικά θα διατεθούν στο Ολυμπιακό Χωριό

Χτες

Περίπου δύο την ημέρα για κάθε έναν και κάθε μία από τους 9.000 αθλητές και αθλήτριες που θα φιλοξενηθούν στη γαλλική πρωτεύουσα – Από… χαρτόνι τα κρεβάτια

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.