E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Εξαρση Covid‑19: Μελετάται η επέκταση της τρίτης δόσης σε μικρότερες ηλικίες

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει με Covid

Εξαρση Covid‑19: Μελετάται η επέκταση της τρίτης δόσης σε μικρότερες ηλικίες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/11/2021 | 18:19

Την επέκταση της χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου σε μικρότερες ηλικίες μελετά η εθνική επιτροπή εμβολιασμού, σύμφωνα με την πρόεδρό της, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον 6 ή και περισσότερους μήνες» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού που σημείωσε πως αρχικά τους επιστήμονες απασχολούσε η ανοσία των ατόμων που είχαν νοσήσει με covid και η ανάγκη ή μη εμβολιασμού τους με μία ή με δύο δόσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε, μελέτες συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σύστασης για τη χορήγηση μιας δόσης εμβολίου στους έξι μήνες μετά από τη νόσηση. «Η φυσική ανοσία, συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου» σε ένα σχήμα που οι ειδικοί ονομάζουν υβριδική ανοσία.

Η κα. Θεοδωρίδου εξήγησε πως η ανοσία είναι υψηλή αλλά δεν είναι 100% προστατευτική. Όπως τόνισε επηρεάζεται από την ηλικία, υποκείμενα νοσήματα και μεταλλάξεις. Ωστόσο, δεν είναι γνωστοί παράγοντες φυσικής ανοσίας για την ασυμπτωματική λοίμωξη ή την ανοσία στα παιδιά.

Η ανοσία του εμβολίου υπερτερεί της φυσικής ανοσίας
Πρόσφατα δεδομένα, στο ενημερωτικό δελτίο του CDC, που προέρχονται από ένα δίκτυο νοσοκομείων από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ και αφορά σε 7.000 εισαγωγές ασθενών με συμπτώματα παρόμοια με τη λοίμωξη Covid, έδειξε πως οι ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει, ως πεντέμισι μήνες πριν, είχαν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν νοσήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η μελέτη αυτή αποδυναμώνει όπως είναι σαφές τις απόψεις πολλών ατόμων που υποστηρίζουν ότι η νόσηση είναι ένα είδος φυσικού εμβολίου» τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου. «Η Covid όπως δείχνουν οι διασωληνωμένοι και θάνατοι είναι απειλητική και μπορεί να αφαιρέσει το πολύτιμο δώρο της ζωής» πρόσθεσε.

Επέκταση της χορήγησης της τρίτης δόσης

Η πρόεδρος σημείωσε πως μελετάται η ηλικιακή επέκταση χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου τις επόμενες ημέρες. Σήμερα, η τρίτη δόση χορηγείται σε ειδικές ομάδες (άτομα με υποκείμενα νοσήματα, υγειονομικούς) και πολίτες άνω των 50 ετών.

Αναφέρθηκε σε νέα μελέτη για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης με εμβόλιο mRNA, σύμφωνα με την οποία άτομα όπου είχαν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου στο Ισραήλ, είχαν κατά 93% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, 92% μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και 81% μικρότερο κίνδυνο για θάνατο από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με εμβολιασμένους με δύο δόσεις πριν από τουλάχιστον πέντε μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κύριος λόγος που οι ανεμβολίαστοι δεν κάνουν το εμβόλιο

Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε διεθνή μελέτη για τους απρόθυμους να εμβολιαστούν από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με ερωτηματολόγια 250.000 ατόμων από 51 χώρες.

Όπως είπε, σύμφωνα με αυτή, κύριος λόγος μη εμβολιασμού ήταν η πεποίθηση πολλών ότι είναι άτρωτοι από τη λοίμωξη. Με τη στάση αυτή συμβάδιζε βέβαια και η αδιαφορία στα μέτρα αποστασιοποίησης, πρόσθεσε.

Πάντως, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σημείωσε επίσης πως σε χώρες όπου είναι προηγμένη η ατομικότητα, οι ατομικές ελευθερίες, ο εγωκεντρισμός, το φαινόμενο ήταν πιο έντονο, σε σχέση με κράτη όπου η συλλογικότητα είναι ακόμη πιο ισχυρή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεμιστοκλέους: Υπό εξέταση η αποστολή SMS σε ανεμβολίαστους

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του ανέφερε πως οι εμβολιασμοί στη χώρα έχουν φτάσει πλέον τα 12.900.000, ενώ στο σύνολο του πληθυσμού το 63,4% έχει λάβει έστω και μία δόση από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Οπως είπε, Πάνω από 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ όπως είπε η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς στη σχετική λίστα της ΕΕ. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης ότι την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση του Johnson&Johnson.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις πληροφορίες που αναφέρουν πως ένα από τα υπό εξέταση μέτρα για την αύξηση των εμβολιασμών στη χώρα είναι η αποστολή SMS στους ανεμβολίαστους, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε πως είναι μια σκέψη που είναι στο τραπέζι της Επιτροπής των ειδικών.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρός εντοπίστηκε ο 75χρονος αγνοούμενος στο Μιχαλίτσι Ιωαννίνων

Σήμερα

Βρέθηκε σε μικρή απόσταση από το σπίτι του και σε σημείο καλυμμένο από βάτα και θάμνους

Μέσα στις φυλακές «σφαγεία» του Ιράν: Ομαδικοί βιασμοί, εικονικές εκτελέσεις και ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα

Σήμερα

Μία κόλαση επί γης περιμένει τους Ιρανούς διαδηλωτές που θα φυλακιστούν στα «σφαγεία» του Ιράν

Μην το αγνοήσεις! Μπορείς να κερδίσεις 6 επιπλέον άδειες στο δημόσιο ‑ Ποιοι τις δικαιούνται

Σήμερα

Η νέα άδεια δεν αφορά ασθένεια, αλλά έρχεται να καλύψει ανάγκες της οικογένειας

Θρίλερ στα 2.000 μέτρα στον Ταΰγετο: 4 από τους 8 εγκλωβισμένους ορειβάτες έχουν τραυματιστεί

Σήμερα

Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση απεγκλωβισμού ομάδας ορειβατών από δύσβατο σημείο στον Ταΰγετο

Τζέσικα Μορέτι: «Κινηματογραφούσε τη φωτιά» στο Κραν Μοντανά ‑ Διέγραψε το βίντεο και σχεδίαζε φυγή

Σήμερα

Οι δικηγόροι των θυμάτων και των οικογενειών τους παραθέτουν αποδεικτικά στοιχεία στους εισαγγελείς καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Μορέτι

«Κλείδωσε» ο χειμώνας: Νέα κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα από 26 Ιανουαρίου – Οι χάρτες που σοκάρουν

Σήμερα

Στα προγνωστικά μοντέλα μαθηματικής ανάλυσης καιρού όσον αφορά το διάστημα από 21 έως και 23 Ιανουαρίου «κλειδώνουν» βροχές και τις χιονοπτώσεις

Κρήτη: Βρέθηκε ο άνδρας που εμβόλισε και εγκατέλειψε οδηγό μηχανής στα Χανιά

Σήμερα

H κινητοποίηση των αστυνομικών της Τροχαίας Χανίων για τον εντοπισμό του εμπλεκόμενου οχήματος ήταν άμεση

Προσοχή: Πρόστιμο σε όλους τους οδηγούς αν δεν έχουν αυτό το εξάρτημα στο αυτοκίνητο

Σήμερα

Ακόμα και σήμερα, με τόση δημοσιότητα πολλά είναι τα πρόστιμα που πέφτουν

Νεκρή σε τροχαίο η ηθοποιός Kianna Underwood

Σήμερα

Η αστυνομία αναφέρει ότι και οι δύο οδηγοί εγκατέλειψαν το σημείο του δυστυχήματος και δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί

«O μισθός μου ήταν 1.400 ευρώ και τώρα παίρνω πάνω από 2.800 ευρώ το μήνα ‑Δεν πρόκειται να επιστρέψω»

Σήμερα

Ο Γκιγιέρμο, ένας νεαρός ισπανός νοσηλευτής, περιγράφει τη ζωή του στη Νορβηγία στο ισπανικό Cope.es

Τον απέλυσαν για… ρέστα καφέ και τώρα η εταιρεία πληρώνει αποζημίωση‑μαμούθ!

Σήμερα

Μια «διαμάχη» για τα ρέστα από έναν αυτόματο πωλητή καφέ κόστισε τη θέση εργασίας ενός υπαλλήλου μιας εταιρείας από τη Μπρέσια της Ιταλίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.