E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Όσα χρειάζεστε για να είστε πραγματικά ευτυχισμένοι σύμφωνα με τους ειδικούς

Η επιστήμη μας δίνει τα φώτα της για ακόμα μια φορά

Όσα χρειάζεστε για να είστε πραγματικά ευτυχισμένοι σύμφωνα με τους ειδικούς
Φωτογραφία από τον χρήστη Pixabay στο Pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

Πολλές έρευνες που διεξήχθησαν από ψυχολόγους τις τελευταίες δεκαετίες δείχνουν ξεκάθαρα την αξία της καλλιέργειας της ευτυχίας. 

Σύμφωνα με την επιστημονική φύση της έννοιας της ευτυχίας – γεφυρώνοντας Ανατολή και Δύση, αντλώντας από τα έργα φιλοσόφων, οικονομολόγων, ψυχολόγων και βιολόγων – το Wholebeing ή αλλιώς αυτάρκεια, είναι μια πολυδιάστατη και πολύπλευρη μεταβλητή έννοια, που περιλαμβάνει τα ακόλουθα πέντε στοιχεία, που μαζί σχηματίζουν το ακρωνύμιο SPIRE (spiritual, physical, intellectual, relational, emotional).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

via GIPHY

Πνευματική ευεξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την πνευματικότητα με τη θρησκεία, συγκεκριμένα με την πίστη στον Θεό. Ενώ η πνευματικότητα μπορεί σίγουρα να βρεθεί στη θρησκεία, είναι δυνατό να βιώσουμε πνευματικότητα, ανεξαρτήτως θρησκείας. Η πνευματική ευημερία στην ουσία, αναφέρεται στη σημασία της εύρεσης μιας αίσθησης σκοπού και νοήματος στη ζωή, καθώς και στην εξύψωση των συνηθισμένων εμπειριών σε εξαιρετικές, μέσω της συνειδητής παρουσίας.

Σωματική ευεξία

Η κατανόηση ότι το μυαλό και το σώμα συνδέονται - μια κατανόηση που αμφισβητεί η δυτική προσέγγιση του ζητήματος, μιας και μαστίζεται από τον δυϊσμό - είναι βασική για τη φυσική ευεξία. Η ψυχική και η σωματική υγεία δεν είναι δύο ξεχωριστές και ανεξάρτητες έννοιες, αλλά συνδεδεμένες και αλληλοεξαρτώμενες. Η ευτυχία δεν εξαρτάται ούτε από το μυαλό ούτε από το σώμα, αλλά και από τα δύο. Για να εκπληρώσουμε τις δυνατότητές μας για ολότητα, πρέπει να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας για σωματική άσκηση, καλή διατροφή, ύπνο και επαφή με το γύρω μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διανοητική ευημερία

Ενώ η σύνδεση μεταξύ του πόσο έξυπνοι είμαστε και της ευτυχίας μας είναι διφορούμενη, υπάρχει μια δυνατή και σαφής σύνδεση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη διάνοιά μας για την ευτυχία μας. Σε αντίθεση με όσα φαίνεται να προτείνουν διάφοροι ειδικοί επί του θέματος, μια καλή βαθμολογία στο απολυτήριο λυκείου ή η εισαγωγή σε ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο δεν ανοίγουν τον δρόμο προς την ευτυχία. Αντίθετα, η περιέργεια και η ανοιχτότητα, καθώς και η βαθιά ενασχόληση με τη μάθηση, είναι τα δομικά στοιχεία της πνευματικής ευημερίας και κατ' επέκταση της ολότητας.

Σχεσιακή ευημερία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νούμερο ένα βασικός παράγοντας της ευτυχίας, δεν είναι τα χρήματα ή το κύρος, ούτε η επιτυχία ή οι διακρίσεις, αλλά η ποσότητα και η ποιότητα του χρόνου που περνάμε με ανθρώπους που νοιαζόμαστε και νοιάζονται για εμάς. Οι υγιείς σχέσεις αποτελούν τον πυρήνα μιας πλήρους και γεμάτης ζωής. Αλλά δεν είναι μόνο η σύνδεσή μας με τους φίλους, την οικογένεια ή τους συναδέλφους μας που έχει σημασία. Η καλλιέργεια μιας υγιούς σχέσης με τον εαυτό μας, είναι εξίσου απαραίτητη εάν θέλουμε να απολαμβάνουμε υγιείς σχέσεις με τους άλλους.

Συναισθηματική ευεξία

Τα συναισθήματα, φυσικά, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευτυχία. Κατευθύνουν τις σκέψεις και τις πράξεις μας – και είναι τα αποτελέσματα των σκέψεων και των πράξεών μας. Η συναισθηματική μας ευημερία εξαρτάται από την ικανότητά μας να καλλιεργούμε ευχάριστα συναισθήματα, όπως είναι η χαρά και η ευγνωμοσύνη, καθώς και να αντιμετωπίζουμε με υγιή τρόπο τα επώδυνα, όπως είναι ο φθόνος και η λύπη.

Εστιάζοντας στα στοιχεία SPIRE, καθένα από τα οποία οδηγεί έμμεσα σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή, παρακάμπτουμε την παγίδα του παραδόξου της ευτυχίας: Ενώ η υψηλή εκτίμηση και η άμεση επιδίωξη της ευτυχίας μπορεί να αποτύχει, μπορούμε να απολαμβάνουμε την αίσθηση της ολότητας συμμετέχοντας σε εργασίες που έχουν προσωπικό νόημα (καλλιέργεια πνευματικής ευημερίας), ασκώντας το σώμα μας τακτικά και τρώγοντας υγιεινά (σωματική ευεξία), μαθαίνοντας συνεχώς (διανοητική ευεξία), ξοδεύοντας χρόνο με έναν αγαπημένο φίλο ή μέλος της οικογένειας (σχεσιακή ευημερία) και γράφοντας για τα συναισθήματά μας ή συμμετέχοντας σε διασκεδαστικές δραστηριότητες (συναισθηματική ευεξία).

via GIPHY

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Σήμερα

Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Cocktail trends για το 2024

Χτες

Ο κόσμος της mixology συνεχίζει να εξελίσσεται

Όλες οι αλλαγές στο dating, που ίσως να μην γνωρίζεις

Χτες

Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που γνωρίζουμε κόσμο

Τι είναι τα προβιοτικά καλλυντικά και γιατί γίνεται τέτοιος χαμός;

Χτες

Τα προβιοτικά συμβάλλουν σε μια πιο λαμπερή και νεανική επιδερμίδα

Οι 10 καθημερινές συνήθειες που μας κάνουν εξυπνότερους

Προχτές

«Τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα… για να λειτουργήσουν πρέπει να είναι ανοιχτά», όπως λέει και διάσημο ρητό

Το μόνο μπουφάν που χρειάζεσαι την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι αυτό

Προχτές

Προσθέτει μια νότα casual κομψότητας σε κάθε σύνολο

Kαθάρισε το πρόσωπό σου σωστά: Πώς να το κάνεις σαν επαγγελματίας

Προχτές

Μαθαίνουμε από τις celebs που έχουν στις ομάδες τους, τους καλύτερους beauty experts

Κόλπα στο μακιγιάζ για να φαίνονται τα μάτια σου μεγαλύτερα

Πριν 3 μέρες

Τα tips που θα κάνουν τη διαφορά

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.