Στη Μυτιλήνη εκτίθεται απολιθωμένος κορμός από την εποχή των δεινοσαύρων
Πρόκειται για σπάνιο απόκτημα, που δωρήθηκε στο Μουσείο από την Κίνα
Δημοσίευση 25/7/2013 | 00:00
Ένας απολιθωμένος κορμός κωνοφόρου δένδρου από την Κίνα, που εκτιμάται ότι ανάγεται στην Ιουράσια περίοδο (περίπου 150 με 200 εκατομμύρια χρόνια πριν), παρουσιάζεται πλέον μόνιμα στην ειδική εκθεσιακή ενότητα «Η εξέλιξη της ζωής» στην Αίθουσα του Απολιθωμένου Δάσους, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι.
Πρόκειται για σπάνιο απόκτημα, που δωρήθηκε στο Μουσείο από την Ζανγκ Σουζί (Zhang Suzhi), αντιδήμαρχο της πόλης Γιανκίνγκ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Λέσβο και είναι πλέον προσιτό σε όλους τους επισκέπτες του Μουσείου.
Αυτό το ιδιαίτερο έκθεμα αποτελεί μια σχετικά πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη και αντιπροσωπεύει τη χλωρίδα της εποχής των δεινοσαύρων.
Την Ιουράσια περίοδο, η περιοχή του Πεκίνου ήταν δασώδης, όπως αποδεικνύεται από τον σημαντικό αριθμό απολιθωμένων δένδρων που ανακαλύφθηκαν και τα άφθονα αποτυπώματα πολλών ειδών δεινοσαύρων, που έχουν διατηρηθεί και περιλαμβάνουν τα φυτοφάγα σαυρόποδα, αλλά και αρκετά σαρκοβόρα είδη.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ–ΜΠΕ, λόγω της σημασίας των ευρημάτων, το γεωπάρκο Γιανκίνγκ αποτελεί ένα από τα φυσικά πάρκα της Κίνας με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
(φωτογραφία αρχείου)