Μελομακάρονα για αρχάριους: Η συνταγή του Ακη Πετρετζίκη
Η συνταγή που είναι έτοιμη σε 15 λεπτά δια χειρός Άκη

Akis Petretzikis
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ήρθε η ώρα να γεμίσουν τα σπίτια μας μυρωδιές από τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες. Όμως για να γίνει σωστά η δουλειά πρέπει να επιλέξουμε την σωστή συνταγή.
Εμείς δεν θα σας προτείναμε κάτι λιγότερο από την καλύτερη, την συνταγή του Άκη Πετρετζίκη…και καλή σας όρεξη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
Για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 150 γρ. μέλι
- 3 στικ κανέλα
- 3 γαρίφαλα
- 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
Μείγμα 1
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 400 γρ. σπορέλαιο
- 180 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 2-3 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
Μείγμα 2
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
- 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σερβίρισμα
- μέλι
- καρύδια
Μέθοδος Εκτέλεσης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για το σιρόπι
- Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το μέλι, να βράσουν.
- Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.
- Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Για τα μελομακάρονα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
- Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.
- Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.
- Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Tips: Προσοχή, η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα βγει το λάδι και δεν θα είναι τραγανά ύστερα!
- Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.
Σύμφωνα με τον Άκη η συγκεκριμένη είναι μια πολύ εύκολη συνταγή, όπου απαιτεί 15 λεπτά εκτέλεση και 30 λεπτά ψήσιμο. Το αποτέλεσμα είναι γευστικότατο και φτάνει να κεράσετε και τους γείτονες (80 μερίδες).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Γεμίζει υγρασία το σπίτι; Αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου θα σε σώσουν
Σήμερα
Με φυσικό τρόπο, χωρίς χημικά, θα βοηθήσουν να στεγνώσει η ατμόσφαιρα, να καθαρίσει ο αέρας και να νιώσεις τον χώρο σου πιο ελαφρύ και υγιεινό!
6 κοντινές στην Αθήνα αποδράσεις για να φορτίσεις μπαταρίες πριν τις γιορτές
Σήμερα
Κλείσε τώρα ένα Σαββατοκύριακο μόνο για σένα και μπες στις γιορτές πιο ανάλαφρη και γεμάτη ενέργεια!
Κοινωνική συνταγογράφηση: H θεραπεία που δεν περιέχει φάρμακα κι όμως έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα
Σήμερα
Για δεκαετίες, οι γιατροί συνιστούσαν υγιεινή διατροφή και άσκηση, αλλά πλέον το σκηνικό αλλάζει
Θέλεις να βάλεις όρια στους γύρω σου; Κάνε αυτές τις 3 ερωτήσεις στον εαυτό σου
Σήμερα
Αν δυσκολεύεσαι, δοκίμασε αυτό!
Top 4 sleeping masks για ξηρό δέρμα που ξυπνάει φρέσκο και λαμπερό
Χτες
Οι μάσκες ύπνου που χαρίζουν βαθιά ενυδάτωση ενώ εσύ… κοιμάσαι!
Εκρηκτική άνοδος καρκίνων σε νέους ‑ Ποίοι είναι οι συνηθέστεροι τύποι
Χτες
Η μεγαλύτερη έρευνα των τελευταίων ετών αποκαλύπτει ανησυχητικά δεδομένα για τον τρόπο ζωής και τους νέους παράγοντες κινδύνου
Πόσο σίγουροι είστε ότι φλερτάρετε με άνθρωπο στο ίντερνετ;
Χτες
Η νέα εποχή των γνωριμιών είναι εδώ... αλλά τι υπάρχει στην άλλη πλευρά;
Το ταπεινό μυρωδικό που κρύβει μέσα του σοβαρή υπερδύναμη
Προχτές
Μπορεί να φαίνεται διακριτικό στο πιάτο, αλλά είναι διατροφικός σύμμαχος
Η Έβελυν Καζαντζόγλου μας θυμίζει τι σημαίνει παριζιάνικη κομψότητα με ένα look που αποπνέει ζεστασιά και στιλ
Προχτές












