E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κακοκαιρία: Συνεχίζονται οι ισχυρές καταιγίδες ‑ Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει

Σε ποιους δρόμους χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Κακοκαιρία: Συνεχίζονται οι ισχυρές καταιγίδες ‑ Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 11/12/2021 | 11:17

Δύσκολη η σημερινή ημέρα για σχεδόν όλη την Ελλάδα, μιας και το νέο κύμα της κακοκαιρίας, με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους και τις χιονοπτώσεις, συνεχίζει να «χτυπά» σφοδρά τη χώρα. Ισχυρές βροχές σημειώνονται στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο, ενώ άρχισε να βρέχει νωρίς το πρωί και στην Αττική.

Πού εντοπίζονται προβλήματα αυτή την ώρα

Εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, σύμφωνα με το epirusgate.gr, ο ποταμός Καλαμάς και ο Αχέροντας βρίσκονται στα όρια της υπερχείλισης. Στον Καλαμά η κατάσταση αντιμετωπίζεται με άνοιγμα του φράγματος κι έτσι αποφεύγονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Στον Αχέροντα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, κυρίως στην Γλυκή και την Αμμουδιά. Στην Αμμουδιά σημειώνονται τα πρώτα προβλήματα από την υπερχείλιση του ποταμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: Πού χρειάζονται αλυσίδες

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από το 34ο χλμ. έως το 45ο χλμ.
  • στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς-Αμυνταίου, από το 22ο χλμ. (Διασταύρωση Βασιλειάδας) έως το 35ο χλμ. (όρια Π.Ε. Φλώρινας).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα του κάθετου άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο Εθνικό και λοιπό Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, καθώς και σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από το 6ο χλμ. έως το 42ο χλμ.
  • στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από το 42ο χλμ. διασταύρωση με οδό προς Συνοριακό Σταθμό Κρυσταλλοπηγής έως τον Συνοριακό Σταθμό Κρυσταλλοπηγής
  • στην Επαρχιακή Οδό Αετού-Νυμφαίου, από το 6ο χλμ. έως την Τοπική Κοινότητα Νυμφαίου
  • Η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα του κάθετου άξονα (Α-27) της Εγνατίας οδού Φλώρινας – Νίκης, καθώς και στο λοιπό Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Πού θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που τροποποιήθηκε χθες σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, τα προβλεπόμενα ύψη βροχής για σήμερα είναι πολύ υψηλά στο Ιόνιο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Παράλληλα στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι που πρόσκαιρα θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ κυρίως στο Αιγαίο.

Καθώς το κύμα αναμένεται σφοδρό η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με μήνυμα του 112 καλώντας τους κατοίκους των νησιών του Ιονίου, της Ηπείρου, περιοχών της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών. Παράλληλα, προσοχή χρειάζεται και στην Αττική.

Κακοκαιρία: Τι αναφέρει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Μεγάλα ύψη βροχής και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αναμένονται σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ.

Στα πελάγη οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι που πρόσκαιρα θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ κυρίως στο Αιγαίο.

Διευκρινίζεται ότι αναφορικά με τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, θα επηρεάσουν:

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Βαθμιαία το κύμα της κακοκαιρίας θα επηρεάσει την Πελοπόννησο καθώς και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τις απογευματινές και βραδινές ώρες την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, με εξασθένηση από τα ξημερώματα της Κυριακής.

Σημειώνεται ότι το πέρασμα της διαταραχής από την ανατολική Στερεά (Εύβοια και Αττική) προσδιορίζεται τις απογευματινές – πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου, χωρίς να προβλέπονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής.

Το μοντέλο κυματισμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το σημαντικό ύψος κύματος αναμένεται να φτάσει τα 5 έως 6 μέτρα στον Σαρωνικό και τα 4 έως 5 μέτρα στον Νότιο Ευβοϊκό. Στον Χάρτη 2 φαίνεται ενδεικτικά το αναμενόμενο σημαντικό ύψος κύματος το απόγευμα του Σαββάτου 11/12.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ο καιρός την Κυριακή

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης, με σποραδικές βροχές ή όμβρους, αλλά και με διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Τοπικά παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καραλής: Κατέκτησε το πρώτο του διαμάντι στο Diamond League μετά την απουσία του Ντουπλάντις

Χτες

Ο Αρμάντ Ντουπλάντις (Armand Duplantis) αποσύρθηκε λόγω τραυματισμού στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας τον δρόμο για τον Έλληνα πρωταθλητή.

Diamond League: Ο Τεντόγλου δεύτερος με 8.40μ. στον τελικό των Βρυξελλών

Χτες

Ο Ολυμπιονίκης του μήκους έκλεισε τη φετινή σεζόν του Diamond League στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Γκέιλ.

Μαραθώνας: «Δεν είχα δουλειά, ήθελα τα λεφτά» ‑ Τι λέει η κόρη που έθαψε τη μητέρα της για τη σύνταξη

Χτες

Ο γιος της υποστηρίζει ότι του είχε πει πως η ηλικιωμένη είχε τακτοποιηθεί σε γηροκομείο, ενώ οι γείτονες περιγράφουν «περίεργη» συμπεριφορά.

Σύγκρουση τρένου στην Πολωνία: Εμβόλισε εγκλωβισμένο φορτηγό σε διάβαση ‑ Στο νοσοκομείο ο μηχανοδηγός

Χτες

Ο οδηγός του βαρέος οχήματος πανικοβλήθηκε και έκανε όπισθεν αντί να σπάσει τις μπάρες, με αποτέλεσμα τη σφοδρή πρόσκρουση που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας.

Ελλάδα, Γερμανία και ακόμη τρεις χώρες συμφώνησαν για κέντρα επιστροφής μεταναστών εκτός ΕΕ

Χτες

Η Ουγκάντα και η Ρουάντα εξετάζονται ως πιθανοί προορισμοί για τα κέντρα επιστροφής που σχεδιάζουν η Ελλάδα και ακόμη τέσσερις χώρες της ΕΕ

Ρομπότ βγαίνει εκτός ελέγχου και επιτίθεται με κινήσεις καράτε σε άνδρα: «Μας είχαν προειδοποιήσει»

Χτες

Μετά από ένα σπρώξιμο, η μηχανή παίρνει θέση μάχης και αρχίζει να κλωτσά και να χτυπά τον πελάτη

ΑΤ Μάνδρας: Εισέβαλε με μαχαίρι, χτύπησε αστυνομικό και δέχτηκε πυρά στην κοιλιά

Χτες

Ο δράστης, που φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο Θριάσιο νοσοκομείο μετά την αιματηρή συμπλοκή.

Ιός Δυτικού Νείλου: Στο επίκεντρο η Αττική ‑ Μετά την εμφάνιση κρουσμάτων οι ψεκασμοί δεν έχουν αποτέλεσμα, λέει ο ΙΣΑ

Χτες

Ποια τα μέτρα ατομικής προστασίας που συνιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Πότε φεύγει η ζέστη ‑ Πού αναμένονται βροχές και πότε πέφτει ο υδράργυρος

Χτες

Η λεπτομερής πρόγνωση από τον Θοδωρή Κολυδά

Το Ελ Νίνιο‑«Γκοτζίλα» χτυπά τη Γη: Η Βρετανία ζητά από τους πολίτες να αποθηκεύσουν τρόφιμα και νερό

Χτες

Ανησυχία για το πιο ισχυρό φαινόμενο της τελευταίας χιλιετίας

Υπόθεση 90χρονης στον Μαραθώνα ‑ Ραγδαίες οι νέες εξελίξεις ‑ Συνέλαβαν κόρη και εγγονό

Χτες

Νέα δεδομένα στην υπόθεση της ηλικιωμένης στον Μαραθώνα, της οποίας η σορός βρέθηκε τελικά τυλιγμένη σε νάιλον στο υπόγειο της οικίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 32
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.