E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Βόρεια Μακεδονία: Αυτός είναι ο διάδοχος του Ζόραν Ζάεφ

Επικράτησε με τεράστια διαφορά των άλλων δύο διεκδικητών της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος

Βόρεια Μακεδονία: Αυτός είναι ο διάδοχος του Ζόραν Ζάεφ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 13/12/2021 | 11:21

Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, νυν υφυπουργός Οικονομικών διαδέχεται τον Ζόραν Ζάεφ ως αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM).

Ο ίδιος επικράτησε με τεράστια διαφορά των άλλων δύο διεκδικητών της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται πως Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε από αρχηγός του κόμματος μετά τη βαριά του ήττα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία από το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE. Ο Ζόραν Ζάεφ ηγείται του SDSM από το 2013.

O Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι έλαβε ποσοστό περίπου 85% στις εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες ψήφισαν τα μέλη του SDSM, όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής από την εκλογική επιτροπή του κόμματος.

Ο 47χρονος Κοβάτσεφσκι, ο οποίος ήταν ο "εκλεκτός" του Zόραν Ζάεφ να τον διαδεχθεί στην ηγεσία του κόμματος είναι σχετικά άγνωστος στην κοινή γνώμη της χώρας. Αναλαμβάνει τα "ηνία" των Σοσιαλδημοκρατών σε μία δύσκολη γι΄ αυτούς στιγμή, καθώς το κόμμα υπέστη μία συντριπτική ήττα στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 31 Οκτωβρίου, χάνοντας τόσο στην πρωτεύουσα Σκόπια όσο και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, ο Ζόραν Ζάεφ θα παραιτηθεί, όπως έχει γνωστοποιήσει ο ίδιος, και από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγοντας τον δρόμο στο νέο αρχηγό του SDSM να ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος στη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, το μικρό αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική» (Alternativa) κατέληξε σε συμφωνία με τον Ζόραν Ζάεφ για τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό της Βόρειας Μακεδονίας.

Βάσει της συμφωνίας, η «Εναλλακτική» θα αναλάβει τρία υπουργεία στην κυβέρνηση (Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Διασποράς) στη νέα κυβέρνηση της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμμετοχή στην κυβέρνηση του μικρού αλβανικού κόμματος «Εναλλακτική» κρινόταν πιθανότατα απαραίτητη, προκειμένου η παρούσα κυβέρνηση, με κάπως διαφορετικό σχήμα, να ανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να ολοκληρώσει τη θητεία της, που τυπικά διαρκεί ακόμη δυόμισι χρόνια.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ μετά τις δημοτικές εκλογές απώλεσε προσωρινά την πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς το μικρό αλβανικό κόμμα "BESA" εγκατέλειψε τον κυβερνητικό συνασπισμό και πέρασε στην αντιπολίτευση.

Ωστόσο, με τη συμμετοχή της «Εναλλακτικής» και με τη στήριξη ενός ακόμη Αλβανού βουλευτή από τις τάξεις της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση ανέκτησε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σήμερα στηρίζεται από 64 βουλευτές, εκ των 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, πέρα από το SDSM και ορισμένα μικρότερα κόμματα με τα οποία αυτό συνεργάζεται, συμμετέχει και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια και το τακτικό συνέδριο του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, στο οποίο αρχηγός επανεξελέγη ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος ήταν και μοναδικός υποψήφιος.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε εκλεγεί πρώτη φορά στην ηγεσία του VMRO-DPMNE τον Δεκέμβριο του 2017, με τις "ευλογίες" του τότε ισχυρού άνδρα του κόμματος, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος στο ενδιάμεσο διέφυγε στην Ουγγαρία όπου έλαβε πολιτικό άσυλο, προκειμένου να αποφύγει την έκτιση ποινής δύο ετών για υπόθεση διαφθοράς, το διάστημα που ήταν πρωθυπουργός στα Σκόπια.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ματωμένο Φεγγάρι»: Η Σελήνη βάφεται κόκκινη στις 28 Αυγούστου – Γιατί συμβαίνει το φαινόμενο

Σήμερα

Στην αρχαιότητα, τέτοια φαινόμενα θεωρούνταν δυσοίωνα και συνδέονταν με επικείμενες καταστροφές, πολέμους ή άλλες μεγάλες ανατροπές

Συνελήφθη ο σύζυγος της παρουσιάστριας για ενδοοικογενειακή βία

Σήμερα

Ο άνδρας οδηγήθηκε το πρωί της Τρίτης στην Ευελπίδων – Αρχικά η παρουσιάστρια δεν ήταν σε θέση να καταθέσει, στη συνέχεια έκανε μήνυση

Εύβοια: Καβγάς σε καφενείο κατέληξε σε εκδικητικό εμπρησμό

Σήμερα

Ο συλληφθείς κρατείται και αναμένεται να περάσει το κατώφλι του εισαγγελέα την ερχόμενη Πέμπτη

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα της ΝΔ έναντι της ΕΛΑΣ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ – Μοιρασμένοι οι πολίτες για «εκλογές τώρα»

Σήμερα

Στο 26,5% το ποσοστό της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, μικρή πτώση για την ΕΛΑΣ, σταθερά τρίτο το ΠΑΣΟΚ. Το 12% των πολιτών «καλοβλέπει» ένα νέο κόμμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά

Σκύλος επιτέθηκε σε 16χρονη και σκότωσε το σκυλάκι της στο Μενίδι, συνελήφθη ο ιδιοκτήτης

Σήμερα

Η ανήλικη τραυματίστηκε ελαφρά κατά την επίθεση – Ο 54χρονος συνελήφθη για παράβαση της νομοθεσίας περί ζώων

Ανεμοστρόβιλος σάρωσε χωριό στη Γαλλία: Δύο αγνοούμενοι και δεκάδες τραυματίες, δείτε βίντεο

Σήμερα

Ζημιές σε περίπου 100 σπίτια από το φαινόμενο, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά στην περιοχή έμειναν χωρίς ρεύμα

Χρήστος Μαρκίδης: Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του ο ζωγράφος και ποιητής

Σήμερα

Η εξαφάνισή του είχε δηλωθεί τις προηγούμενες ημέρες, γεγονός που κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες

Σχολεία: Πότε ξεκινούν τα μαθήματα και επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία

Σήμερα

Μάθετε πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις. Ετοιμαστείτε έγκαιρα για τη νέα σχολική χρονιά.

Αντιδράσεις στην Ιθάκη για πρόταση αντιπεριφερειάρχη να ονομαστούν τα Ιόνια, «Νησιά του Οδυσσέα»

Σήμερα

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ιθάκη η ιδέα να προωθηθούν τουριστικά τα Ιόνια Νησιά με το όνομα «Νησιά του Οδυσσέα».

Θεσσαλονίκη: Ζωή σε τέσσερις ασθενείς θα «δώσει» 18χρονος ‑ Νέα δωρεά οργάνων

Σήμερα

Στο φως της δημοσιότητας έρχεται μια ακόμη ανεκτίμητη πράξη προσφοράς και ανθρωπιάς, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου

38χρονη στη Βραζιλία εξαπάτησε ζευγάρι που την υιοθέτησε ‑ Ισχυριζόταν ότι είναι 12χρονη με αυτισμό

Σήμερα

Μια απίστευτη ιστορία απάτης που κυκλοφορεί στα πρωτοσέλιδα της Βραζιλίας, με μια ενήλικη γυναίκα να υποδύεται παιδί για πάνω από ένα χρόνο

Ομογενής δίνει μάχη στη ΜΕΘ ‑ Επεσε σε κώμα μετά από οδοντιατρική επέμβαση στην Τουρκία

Σήμερα

Η διακομιδή του 53χρονου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με παρέμβαση του Αδωνι Γεωργιάδη - Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν έτοιμο να απογειωθεί, ωστόσο η αεροδιακομιδή ματαιώθηκε λόγω άρνησης της Τουρκίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.