E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η πορεία της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας

Τι φοβούνται οι ειδικοί

Η πορεία της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 14/12/2021 | 08:27

Με αγωνία παρακολουθούν οι επιστήμονες και στη χώρα μας την πορεία της νέας μετάλλαξης Όμικρον και τη συλλογή των δεδομένων για την επίπτωσή της στη μολυσματικότητα και τη νοσηρότητα του κορωνοϊού, δηλαδή πόσο γρήγορα μεταδίδεται και πόσο σοβαρή νόσηση προκαλεί.

Όπως επισήμανε και στη χθεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση για την εμβολιαστική εκστρατεία η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θεωρεί την παραλλαγή Όμικρον ως υψηλού κινδύνου αλλά συνιστά ταυτόχρονα στάση αναμονής μέχρι τη συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων για αυτήν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μικρός αριθμός περιστατικών που έχουν ταυτοποιηθεί στην Ελλάδα – πέντε σε Αττική και Κρήτη τις τελευταίες δύο εβδομάδες- σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής και ενδεχομένως τη σταδιακή κυριαρχία της έναντι της Δέλτα.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται στις πύλες εισόδου της χώρας έχουν καθυστερήσει τη δυναμική είσοδο της μετάλλαξης, ωστόσο θεωρείται θέμα χρόνου να κάνει έντονα αισθητή την εμφάνισή της. Η περίοδος των εορτών, που συνεπάγεται αυξημένη κινητικότητα για τον πληθυσμό, εντός κι εκτός επικράτειας, με ταξίδια, συναθροίσεις, επισκέψεις, αυξάνει εκ των πραγμάτων σημαντικά και τις «ευκαιρίες» για την κυκλοφορία της Όμικρον στην Ελλάδα.

Η ταχύτητα με την οποία θα κυκλοφορήσει εξαρτάται από την ταχύτητα που θα αναπτύσσει και η κυρίαρχη προς το παρόν Δέλτα, από το εμβολιαστικό τείχος πάνω στο οποίο θα προσκρούει, από τις ηλικιακές ομάδες που θα βρίσκει πιο ευάλωτες και ανοχύρωτες καθώς και από τα γρήγορα αντανακλαστικά των αρχών για την ανίχνευση των κρουσμάτων και την ιχνηλάτησή τους, τουλάχιστον κατά τη φάση της πρώτης κυκλοφορίας της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πότε θα ηχήσει δυνατά ο συναγερμός

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μία παγκόσμια απειλή που συνεχώς εξελίσσεται. Τα νέα στελέχη αλλάζουν την πορεία του κορωνοϊού. Σε τι θα εξελιχθεί ο ιός δεν το γνωρίζουμε, διότι η εξέλιξή του καθοδηγείται από τυχαίες μεταλλάξεις, οι οποίες είναι αδύνατο να προβλεφθούν. Στην προκειμένη περίπτωση, με την μετάλλαξη Όμικρον, στην Ελλάδα θα ανησυχήσουμε όταν καταγραφεί η διάδοση, η διασπορά στην κοινότητα. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν το έχουμε δει» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), κ. Δημήτρης Θάνος.

Αν, για παράδειγμα, συνεχίζει ο καθηγητής, στα 500 κρούσματα κορωνοϊού ταυτοποιηθούν 20 κρούσματα με την παραλλαγή Όμικρον, θα μιλάμε για διασπορά στην κοινότητα, και θα περιμένουμε να δούμε τον ρυθμό εξάπλωσης και επικράτησης έναντι άλλων στελεχών. Στην περίπτωση της Δέλτα, την προηγούμενη άνοιξη, χρειάστηκαν περίπου 5 εβδομάδες για τη διάδοση και τρεις μήνες για την επικράτησή της έναντι των άλλων μεταλλαγμένων στελεχών.

Από τις 29 Νοεμβρίου επιβεβαιώθηκε μέσω της γονιδιωματικής επιτήρησης το πρώτο κρούσμα Όμικρον στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 5 κρούσματα. Πρόκειται για 2 άνδρες και 3 γυναίκες ηλικίας 25-41 ετών, πλήρως εμβολιασμένους που εμφάνισαν ήπια συμπτώματα με διάρκεια λίγων ημερών. Η διάγνωσή τους έγινε στις Περιφερειακές ενότητες Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων και Λασιθίου. Τα 4 από τα 5 κρούσματα είναι εισαγόμενα, καθώς συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (2 από Ν. Αφρική και 2 από Γαλλία), ενώ ένα κρούσμα είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ρόλος των Χριστουγέννων

«Βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά στην αρχή μιας διαδρομής. Η νέα μετάλλαξη Όμικρον θα συνεχίσει να «αποκαλύπτεται», όπως έγινε και με τις προηγούμενες, και θα μας επιτρέψει σε εύρος χρόνου, που δεν μπορεί να προσδιοριστεί εύκολα, να συνθέσουμε την εικόνα για τη μεταδοτικότητα, τη νόσηση, την προστασία από τα εμβόλια» λέει στο protothema.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Δημήτρης Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το ότι έχουν ταυτοποιηθεί πέντε κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα, που δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Μας ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση να έχουμε τον έλεγχο για τα εισαγόμενα στελέχη και φυσικά για τη διάδοση στην κοινότητα, μέχρι να εξαπλωθεί και να επικρατήσει, που θα περάσουμε σε άλλη φάση».

Η εορταστική και επιπλέον χειμερινή περίοδος εκ των πραγμάτων δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα σε όλες τις χώρες, ταξίδια και μετακινήσεις εντός κι εκτός των χωρών. Η Ευρώπη αποτελεί μια ενιαία περιοχή, και ό,τι καταγράφεται σε μία χώρα μέσα σε λίγο διάστημα θα καταγραφεί και σε άλλη. Η αυξημένη κινητικότητα των εορτών θα μειώσει τον χρόνο που θα χρειαζόταν υπό άλλες συνθήκες για την εξάπλωση της Όμικρον και θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να διαδοθεί γρήγορα» λέει ο καθηγητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι δείχνουν τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική

«Ευχάριστα» και «λιγότερο ευχάριστα» είναι τα στοιχεία για την Όμικρον, που παρέθεσε χθες η κυρία Θεοδωρίδου, επικαλούμενη με αυτές τις λέξεις τον αμερικανό επιστήμονα, επικεφαλής του CDC, Άντονι Φάουτσι.

Τα λιγότερο ευχάριστα αφορούν κυρίως τη μεταδοτικότητα του ιού, που θα αυξήσει τις νοσηλείες, θα επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και ίσως αυξήσει και τη θνητότητα, όπως είπε.

Τα αισιόδοξα νέα βασίζονται σε στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπεύθυνος αξιωματούχος του Ιατρικού Κέντρου της Νότιας Αφρικής, που ελέγχει ένα σύμπλεγμα Νοσοκομείων, και που παρουσίασε δεδομένα για 42 ασθενείς. Κανείς εξ αυτών δεν χρειάστηκε να λάβει οξυγόνο κατά τη νοσηλεία του. Οι ασθενείς κατά τα 2/3 ήταν τυχαία διαγνωσμένοι με Covid - είχαν πάει στο νοσοκομείο για άλλο πρόβλημα υγείας. Το 80% ήταν άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Η νοσηλεία τους ήταν βραχεία – 2,8 ημέρες σε σχέση με τις 8,5 ημέρες που απαιτούνταν στα προηγούμενα κύματα που είχαν παρουσιαστεί στη Νότιο Αφρική. Επίσης η θνητότητα ήταν της τάξεως του 6,6%, σε σχέση με 17% των προηγούμενων επιδημικών κυμάτων.

«Με βάση αυτά που έγιναν γνωστά, όλοι οι επιστήμονες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, διότι τα άτομα που έχουν νοσήσει στη Νότια Αφρική είναι μικρής ηλικίας και δεν ξέρουν σε μεγαλύτερη ηλικία πώς θα είναι η επίδραση σε κλινική έκφραση του ιού ή σε άτομα που έχουν υποκείμενα προβλήματα, όπως η παχυσαρκία και οι διαβήτης. Δεύτερον, ακόμη και αν είναι η νόσηση λόγω Όμικρον ηπιότερη εκείνης που προκαλεί η Δέλτα θα υπάρξουν πολλά προβλήματα στο κεφάλαιο της νοσηλείας λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας» επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Ιστιαία ‑ Έγινε αισθητός στην Αττική

Σήμερα

Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 16,5 χλμ

Χαμός στις παραλίες της Αττικής ‑ 30ρια και την Κυριακή

Σήμερα

Ανάσες δροσιές αναζητούν οι κάτοικοι Αττικής

Θεσσαλονίκη: Σε 52χρονη αλλοδαπή ανήκει η σορός που εντοπίστηκε στη θάλασσα στη Νέα Παραλία

Σήμερα

Η γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της

«Μη δω αστυνομικό μπροστά μου, γιατί θα σε σκοτώσω», απειλούσε ο 29χρονος που αυτοκτόνησε στη Γλυφάδα

Σήμερα

Χτυπούσε την 21χρονη σύντροφό του και την φυγάδευσε μία γειτόνισσα

Στο νοσοκομείο Γεννηματάς ο τραυματίας μετά τους πυροβολισμούς έξω από το γήπεδο στη Νέα Σμύρνη

Σήμερα

Εντοπίστηκαν τρεις σφαίρες και ένας κάλυκας - Ο δράστης αναζητείται

Πυροβολισμοί έξω από γήπεδο στη Νέα Σμύρνη ‑ Ένας τραυματίας

Σήμερα

Στο σημείο έσπυσε το ΕΚΑΒ και η Αμεση Δράση

Εφιάλτης στην Πάτρα: Έσπαγε πιάτα στο κεφάλι της συζύγου του ‑ Στο νοσοκομείο η γυναίκα

Σήμερα

Επτά συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία και απειλή σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτες βουτιές στην Κρήτη ‑ Ποια παραλία επέλεξε ο πρωθυπουργός

Σήμερα

Δεν έχασαν την ευκαιρία να ρίξουν μια βουτιά στη θάλασσα ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του, καθώς ο καιρός θυμίζει καλοκαίρι

Νέα Υόρκη: 16χρονος επιτέθηκε σε 68χρονη ομογενή έξω από εκκλησία

Σήμερα

Προσπάθησε να αυτοκτονήσει μετά τη σύλληψή του

Διαφορά ...οπισθίων: Τα μεγέθη των γυναικείων γλουτών σε όλο τον κόσμο ‑ Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Σήμερα

Το μέγεθος του ισχίου μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία, η εθνικότητα και η γεωγραφική τοποθεσία, σύμφωνα με την έρευνα

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.