Τι τροφές χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να είναι δυνατός
Πως θα καθυστερήσουμε την εξασθένιση του
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ερευνητική Ομάδα Biomarkers and Nutritional Food Metabolomics της Σχολής Φαρμακευτικής και Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (UB) και του CIBER on Frailty and Healthy Aging (CIBERFES), επένδυσε χρόνο πάνω σε μια έρευνα σχετικά με τις δυνατότητες που έχουμε στο να διατηρήσουμε άφθαρτο τον εγκέφαλό μας και παρουσίασε μια νέα μελέτη που δίνει ελπίδες.
Όσο η επιστήμη κάνει θαύματα απέναντι στο γήρας του σώματος αλλά και τη καταπολέμηση ασθενειών που μείωναν το προσδόκιμο ζωής, αυτό που μένει είναι να βρεθεί ο τρόπος να παραμένει λειτουργικός και ο εγκέφαλός μας ώστε να μπορούμε να είμαστε ανεξάρτητοι και ικανοί μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Η έρευνα απέδειξε ότι ο κίνδυνος μείωσης της γνωστικής ικανότητας του εγκεφάλου επηρεάζεται άμεσα από την διατροφή μας.
Βρήκαν ότι οι πολυφαινόλες παίζουν εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο, στη προστασία του εγκεφάλου από φθορές και γήρανση. Τροφές όπως το κακάο, το κρασί, οι ξηροί καρποί, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα βατόμουρα, το πορτοκάλι και το ρόδι, είναι πηγές πολυφαινολών και πρέπει να τις εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα διατροφικά μοντέλα του παρελθόντος έχουν αποτύχει και εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου συνδέονται άμεσα με αυτά.
«Η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και τροφών φυτικής προέλευσης παρέχει πολυφαινόλες και άλλες βιοδραστικές ενώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένισης λόγω της γήρανσης», καταλήγουν οι ερευνητές.