E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές έχουν αιφνίδια έξαρση κρουσμάτων

Όλα δείχνουν διασπορά της «Όμικρον»

Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές έχουν αιφνίδια έξαρση κρουσμάτων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 17/12/2021 | 08:24

Δυναμική εκκίνηση έκανε η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας. Από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου, και από τον έλεγχο 1.173 δειγμάτων που επιλέχθηκαν τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα, ταυτοποιήθηκαν 17 κρούσματα κορωνοϊού με την παραλλαγή Όμικρον.

Περισσότερα από τα μισά έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη -συγκεκριμένα τα 2 βρέθηκαν στο Ηράκλειο, τα 8 στο Λασίθι και το 1 στα Χανιά. Τρία κρούσματα ανιχνεύτηκαν στην Αττική και άλλα τρία στη Λακωνία. Ωστόσο, από τα 17, τα 11 είναι εγχώρια, δηλαδή δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία σε αυτή τη φάση της αρχής της πορείας εξάπλωσης της μετάλλαξης προκαλεί το γεγονός ότι αναφέρονται και «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή ανιχνεύτηκε η Όμικρον χωρίς τα άτομα να έχουν συσχέτιση με ταξίδι ή να είναι επαφή άλλου γνωστού κρούσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διασπορά της Όμικρον στη χώρα μας είναι πιο μεγάλη από ό,τι μαρτυρούν τα δείγματα που ταυτοποιήθηκαν, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει ή και να ανατρέψει την πτωτική πορεία της επιδημίας. Ιδίως σε περιοχές όπου καταγράφεται έντονη αυξητική τάση των κρουσμάτων, οι επιστήμονες θεωρούν ευρεία την εξάπλωση του συγκεκριμένου στελέχους, το οποίο άλλωστε διακρίνεται για την υψηλή μεταδοτικότητά του. Για παράδειγμα, οι περιοχές της Λακωνίας, της Λευκάδας, του Λασιθίου, των Χανίων, του Ηρακλείου βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δηλώνουν αιφνίδια έξαρση, με την Όμικρον να αποτελεί τον πιο πιθανό παράγοντα αυτής της πυροδότησης της επιδημίας. Σε άλλες περιοχές, όπως στις Σποράδες, τη Νάξο, τη Λήμνο, την Ευρυτανία, την Καβάλα έχει αυξηθεί η μέση ηλικία των μολύνσεων (μεταξύ 43 και 45 ετών), προκαλώντας ανησυχία για αυξημένες νοσηλείες σε αυτούς τους πληθυσμούς.

Προς το παρόν κυρίαρχο μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα παραμένει το Δέλτα που εντοπίζεται στο 99,91% των τελευταίων δειγμάτων κορωνοϊού που ελέγχθηκαν. Θεωρείται όμως θέμα χρόνου να καταγραφεί επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον και κυριαρχία της έναντι της Δέλτα. «Η Όμικρον είναι ήδη παντού, η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη» είπε κατά τη χθεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέροντας ενδεικτικά ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε δυο τρεις εβδομάδες το 50% των νέων λοιμώξεων αφορούν στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος. Η ταχύτητα με την οποία διένυσε την απόσταση αυτή η νέα μετάλλαξη προοιωνίζεται επικράτηση σε σύντομο διάστημα έναντι της Δέλτα και στη χώρα μας.

Σε μία προσπάθεια να συγκρατηθεί η ανεξέλεγκτη πορεία της Όμικρον και η άτακτη «εισβολή» της στη χώρα μας από τους ταξιδιώτες της εορταστικής περιόδου τίθενται σε εφαρμογή από την προσεχή Κυριακή νέες ταξιδιωτικές οδηγίες. Συγκεκριμένα, τα επικαιροποιημένα μέτρα περιλαμβάνουν είτε αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών είτε rapid test 24 ωρών για όλους τους ταξιδιώτες ηλικίας άνω των 5 ετών, ανεξαρτήτως εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι, με ισχύ σε όλες τις πύλες εισόδου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, πρόκειται για έκτακτο μέτρο με προσωρινή διάρκεια κατά την περίοδο των γιορτών. Σημειώνεται πως εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που μπαίνουν στη χώρα μας μετά από παραμονή στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μεγάλος κίνδυνος επαναμόλυνσης με Όμικρον για τους νοσήσαντες

Όσοι έχουν νοσήσει, πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα γιατί η μετάλλαξη Όμικρον έχει την ικανότητα να επαναμολύνει τα άτομα που νόσησαν λόγω κορωνοϊού και εμφάνισαν τη λοίμωξη covid-19, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες η κυρία Παπαευαγγέλου. Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν με σαφήνεια ότι όσοι έχουν νοσήσει έχουν υψηλό κίνδυνο να επαναμολυνθούν με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, τόνισε η καθηγήτρια και απηύθυνε έκκληση σε όσους έχουν νοσήσει και εφόσον έχει παρέλθει το απαιτούμενο διάστημα (τρεις μήνες) από τη διάγνωση να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι όσοι έχουν νοσήσει από τη μετάλλαξη Δέλτα και έχουν εμβολιαστεί, κινδυνεύουν λιγότερο να επαναμολυνθούν από τη μετάλλαξη Όμικρον. Επίσης, φαίνεται πως, παρόλο που και οι εμβολιασμένοι μολύνονται με την Ομικρον, οι τρεις δόσεις παρέχουν σημαντική προστασία.

«Οι πολλές μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει το περίβλημα του ιού, ωστόσο η χορήγηση αναμνηστικής δόσης και ο συνδυασμός νόσησης και εμβολιασμού, προσφέρουν αυξημένη προστασία. Δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα για τη σοβαρότητα της νόσου από την Όμικρον» εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ακόμη και εάν προκύψει ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση, η πίεση που θα προκύψει στο σύστημα υγείας για νοσηλείες θα είναι πιθανόν μεγάλη λόγω των αυξημένων κρουσμάτων. «Η πιθανή επικράτηση της Όμικρον, μας καλεί να είμαστε προσεκτικοί με τις επισκέψεις μας μέσα στις γιορτές. Θα πρέπει να εξετάσουμε με βάση τις ανάγκες μας και τη λογική μας πού θα πάμε» είπε εννοώντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις κοινωνικές επαφές όλων και επανέλαβε τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε, καθώς «μας προστατεύουν ανεξαρτήτως μεταλλάξεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί είναι σημαντική η τρίτη δόση για την Όμικρον

Το ερώτημα που ακόμα δεν έχει απαντηθεί με σαφήνεια και που είναι κρίσιμο, κατά τους ειδικούς αφορά στο κατά πόσο σοβαρή θα είναι η νόσος που προκαλείται από την παραλλαγή Όμικρον. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε χθες ότι ακόμη και αν οι ενδείξεις είναι ότι η Όμικρον οδηγεί σε ηπιότερη νόσο, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η πιθανή πίεση στο ΕΣΥ. Βασικός παράγοντας αποτελεί η συμμετοχή του πληθυσμού άνω των 60 ετών στον εμβολιασμό.

Αν και τα πρώτα δεδομένα αναφέρουν ότι ενδέχεται να είναι ηπιότερη, τονίστηκε ότι μέχρι σήμερα τα κρούσματα στη Νότια Αφρική αφορούσαν κυρίως σε νεαρά, υγιή και κατά κύριο λόγο εμβολιασμένα άτομα.

Επίσης δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί κατά πόσο εάν κολλήσουμε, ο εμβολιασμός μας προστατεύει από σοβαρή νόσο και θάνατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πρώτα δεδομένα, που μένει να επιβεβαιωθούν, ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου δείχνουν ότι ο εμβολιασμός έναντι της Covid, ιδιαίτερα μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, προστατεύει σε μεγάλο βαθμό έναντι σοβαρής νόσου, ακόμη και λόγω Όμικρον.

Τα πρώιμα επιστημονικά ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι το κρίσιμο στοιχείο κατά της Όμικρον είναι η τρίτη, ή «αναμνηστική» δόση. Συγκεκριμένα, και όπως ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι Pfizer/BioNTech, στο πλαίσιο των εργαστηριακών μελετών για την Όμικρον διαπίστωσαν ότι η 3η δόση πολλαπλασίασε τα αντισώματα κατά 25 φορές σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει με τις 2 πρώτες δόσεις. Για αυτές, όπως ανέφεραν, ισχύει ότι αποτρέπουν τη βαριά νόσηση, καθώς τα αντισώματα που παράγουν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το 80% των πρωτεϊνικών ακίδων του κορωνοϊού, ακόμη και στην παραλλαγή Όμικρον, η οποία φέρει δεκάδες μεταλλάξεις.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurovision ‑ Ερντογάν: Να γιατί δεν πάμε, δεν βρίσκεις πια ούτε έναν φυσιολογικό εκεί

Πριν 9 ώρες

Σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση, o Τούρκος πρόεδρος «φωτογραφίζει» το Nemo και κατηγορεί τη διοργάνωση ότι ενθαρρύνει την «εξουδετέρωση των φύλων» και απειλεί την παραδοσιακή οικογένεια

Καιρός: Καλοκαίρι τέλος λέει ο Μαρουσάκης ‑ Πότε έρχεται «ψυχρή λίμνη» με καταιγίδες

Πριν 9 ώρες

Ραγδαία και απότομη θα είναι η αλλαγή του καιρού τις επόμενες ημέρες

Τραγωδία στο κέντρο της Αθήνας: Νεκρά δύο αδέρφια μετά από φωτιά σε διαμέρισμα

Πριν 9 ώρες

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα δευτέρου ορόφου στην Ακαδημίας

Φρίκη στον Ασπρόπυργο: Οδηγός λεωφορείου εταιρείας βίασε υπάλληλο

Πριν 9 ώρες

Στο νοσοκομείο το θύμα με αιμορραγία

Λαμία: Σταφυλόκοκκος βρέθηκε στα γεύματα των μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση

Χτες

Σταφυλόκοκκος είναι το βακτήριο που βρέθηκε στα σχολικά γεύματα

Θρίλερ στην Ελβετία: Πέθανε το 6χρονο κοριτσάκι που είχε βρεθεί αναίσθητο σε δάσος

Χτες

Ένα εξάχρονο κοριτσάκι, που είχε βρεθεί χθες χωρίς τις αισθήσεις του σε ένα δάσος στην Ελβετία

Ιταλία: Εργαζόμενη σε κρουαζιερόπλοιο συνελήφθη για τη δολοφονία του νεογέννητου παιδιού της

Χτες

Η γυναίκα δεν είχε αποκαλύψει την εγκυμοσύνη της - Οι αστυνομικοί τη βρήκαν σε σύγχυση

Ρωσία: Πρόστιμο σε άνδρα επειδή… έβαψε τα μαλλιά του στα χρώματα της Ουκρανίας

Χτες

Ο νεαρός είπε ότι βάφει τα μαλλιά του σε έντονα χρώματα εδώ και χρόνια

Ιράν: Σε «τεχνική βλάβη» οφείλεται η πτώση του ελικοπτέρου που επέβαινε ο Ραΐσι

Χτες

«Το σύστημα μετάδοσης σήματος έκτακτης ανάγκης του ελικοπτέρου πιθανόν να είχε απενεργοποιηθεί»

Σκιάθος: Ζητούν από γιατρούς που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας 2.500 ευρώ τον μήνα για στέγη

Χτες

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, με ανακοίνωσή του, ζητεί από τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων να μην αντιμετωπίζονται ως τουρίστες οι γιατροί

Χάνει την έδρα του ο βουλευτής της ΝΔ στα Γρεβενά Γιάννης Γιάτσιος

Χτες

Το Εκλογοδικείο έγινε δεκτή την ένσταση του υποψηφίου βουλευτή - Aναβολή έκδοσης απόφασης για τις ενστάσεις κατά Σπαρτιατών

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.