Διαζύγιο από χρυσό: Ο εμίρης του Ντουμπάι πρέπει να δώσει 730 εκατ. στην πρώην σύζυγό του
Εκτιμάται ότι πρόκειται για ποσό- ρεκόρ που αποφασίζεται για τέτοια υπόθεση από τη βρετανική δικαιοσύνη.
Δημοσίευση 21/12/2021 | 15:26
Ο εμίρης του Ντουμπάι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ διατάχθηκε τη βρετανική δικαιοσύνη να καταβάλει περίπου 550 εκατομμύρια λίρες (730 εκατομμύρια δολάρια), στην πρώην σύζυγο και τα δύο παιδιά τους, στο πλαίσιο του διακανονισμού για το διαζύγιο.
Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο εμίρης του Ντουμπάι θα πρέπει να καταβάλει 251,5 εκατομμύρια λίρες στην έκτη σύζυγό του, πριγκίπισσα Χάγια μπιντ αλ Χουσεΐν, όπως και να κάνει ετήσιες πληρωμές για τα δύο τους παιδιά- Αλ Τζαλίλα, 14 ετών και Ζαγιέντ, 9 ετών- υπό τραπεζική εγγύηση 290 εκατομμυρίων λιρών.
Το συνολικό ποσό που θα λάβουν τα παιδιά μπορεί να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο των 290 εκατομμυρίων, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ο διακανονισμός περιλαμβάνει 11 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο που πρέπει να δίνονται για τα έξοδα της Χάγια και των παιδιών, όσο εκείνα είναι ανήλικα.
Ο εμίρης του Ντουμπάι θα πρέπει να κάνει εφάπαξ καταβολή των 251,5 εκατομμυρίων στη σύζυγό του εντός τριών μηνών, για τη συντήρηση των επαύλεων που έχει στη Βρετανία, για χρήματα που η ίδια υποστήριξε ότι της οφείλονται για κοσμήματα και άλογα κούρσας, όπως και για μελλοντικές δαπάνες για την ασφάλειά της.
Αν και το ποσό θεωρείται ρεκόρ για βρετανικό δικαστήριο, είναι πολύ μικρότερο από τα 1,4 δισεκατομμύρια λίρες που διεκδικούσε αρχικά η πριγκίπισσα Χάγια, ετεροθαλής αδελφή του βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ.
Το μεγαλύτερο ποσό που θα καταβληθεί θα είναι για την ασφάλεια της ίδιας και των παιδιών της, ιδιαίτερα από τον «σοβαρό κίνδυνο» που αποτελεί για εκείνους ο ίδιος ο σεΐχης, επεσήμανε ο δικαστής Φίλιπ Μουρ.
«Δεν ζητά χρηματική ικανοποίηση για την ίδια παρά μόνο για την ασφάλεια και για την αποζημίωση των υπαρχόντων που έχασε εξαιτίας της διάλυσης του γάμου», επεσήμανε ο δικαστής.
«Η κύρια απειλή που αντιμετωπίζουν είναι από τον ίδιο (τον σεΐχη) και όχι από εξωτερικές πηγές», ανέφερε ακόμη σχετικά με την Χάγια και τα δύο παιδιά.
«Θα παραμείνει ένας σαφής και πάντα παρών κίνδυνος για το υπόλοιπο της ζωής της, είτε από τον Μοχάμεντ είτε απλά από κάποιον κανονικό τρομοκράτη», είπε ακόμη ο δικαστής.
Κατά τη διάρκεια κατάθεσης που κράτησε σχεδόν επτά ώρες, η 47χρονη είπε ότι μία μεγάλη εφάπαξ πληρωμή θα της επιτρέψει να ξεφύγει η ίδια και τα παιδιά της από την επιρροή του σεΐχη. «Θέλω πραγματικά να είμαι ελεύθερη και θέλω εκείνα να είναι ελεύθερα», είπε στο δικαστήριο.
Μετά την απόφαση, εκπρόσωπος του σεΐχη δήλωσε ότι «πάντα διασφάλιζε ότι στηρίζονται οικονομικά τα παιδιά του» και ζήτησε τα ΜΜΕ να σεβαστούν την προσωπική ζωή του.
Ο διακανονισμός είναι η τελευταία εξέλιξη της δικαστικής διαμάχης που ξεκίνησε όταν η πριγκίπισσα διέφυγε στη Βρετανία τον Απρίλιο του 2019, φοβούμενη για την ασφάλειά της λόγω της σχέσης της με έναν από τους σωματοφύλακές της και ένα μήνα αφότου είχε ζητήσει διαζύγιο από τον σεΐχη.
Αργότερα εκείνη τη χρονιά βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο σεΐχης είχε εξαπολύσει μια εκστρατεία απειλών και εκφοβισμού που την έκανε να φοβάται για τη ζωή της, όπως και ότι στο παρελθόν είχε απαγάγει και κακομεταχειριστεί δύο κόρες του από προηγούμενο γάμο.
Νωρίτερα φέτος, βρετανικό δικαστήριο έκρινε ότι ο Μοχάμεντ είχε διατάξει να χακαριστούν τα τηλέφωνα της Χάγια και των δικηγόρων της- ανάμεσά τους βουλευτής- με το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus.