E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μονοκλωνικά αντισώματα: Ποιοι τα δικαιούνται και ποια είναι η διαδικασία για τη χορήγησή τους

Πώς γίνεται η ενημέρωση για το κατά πόσο ο ασθενής τα δικαιούται

Μονοκλωνικά αντισώματα: Ποιοι τα δικαιούνται και ποια είναι η διαδικασία για τη χορήγησή τους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 26/12/2021 | 16:00

Διευκρινίσεις σχετικά με την διαδικασία καταχώρησης αιτήματος χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, έδωσε το πρωί της Κυριακής η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως λέει η ίδια σε ανάρτησή της στο Twitter, τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. «Για τους συναδέλφους μου γιατρούς που θέλουν να συνταγογραφήσουν μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς με covid-19: Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο covid» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως οι ειδικοί συζήτησαν για τα μονοκλωνικά αντισώματα στην τελευταία τους συνεδρίαση και αποφάσισαν τη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης για να μπορέσουν να τα λάβουν άμεσα όσο περισσότεροι ασθενείς γίνεται.

Όσον αφορά στο σε πόσους έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτό αφορά σε 250 ασθενείς με ήπια λοίμωξη covid. Συνολικά η χώρα μας έχει λάβει μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης για την επιδημία 2.000 κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων ωστόσο έχει απασχολήσει τις τελευταίες ώρες την ιατρική κοινότητα, μετά και τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη σχετικά με προβλήματα στην καταχώρηση των αιτημάτων από τους γιατρούς, αποκλεισμό ασθενών και καθυστερήσεις στην χορήγησή τους.

Η διαδικασία

Η Ιατρική Αίτηση για τη χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 υποβάλλεται από κάθε γιατρό, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο θεράπων ιατρός συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε απορριπτική.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, οι ασθενείς ενημερώνονται από το Νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης.

Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την πρώτη φάση χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων επιλέχθηκαν δέκα νοσοκομεία με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς COVID-19, όσο και στην διαδικασία της έγχυσης με παράλληλη διερεύνηση της γεωγραφικής κατανομής των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για τα Νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Θ. «Σωτηρία», Γ.Ν. Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Π.Γ.Ν. Λάρισας, Γ.Ν. Λαμίας, Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, Π.Γ.Ν. Πατρών-Ρίου, Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.

Ποια είναι τα κριτήρια

Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο θεράπων ιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων για έναν ασθενή, εφόσον ο ασθενής πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:

  • Έχει ηλικία 12 ετών και άνω
  • Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test το οποίο έχει διενεργηθεί κατά το τελευταίο πενθήμερο


Έχει έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους παράγοντες υψηλού κινδύνου:

  • Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
  • Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
  • Κυστική Ίνωση
  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)
  • Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος
  • Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες & 2-παθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες
  • HIV με CD4<200 κύτταρα/μL
  • Εγκυμοσύνη δεύτερου ή τρίτου τριμήνου
  • Επί επιδημικών εξάρσεων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
  • Ηλικία ≥ 65 ετών
  • BMI > 35
  • Χρόνια νεφρική νόσος
  • Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
  • Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση
  • Διαβήτης υπό θεραπεία
  • Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥Class II)
  • Χρόνια ηπατική νόσος
  • Καρδιαγγειακή
  • Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία
  • Θαλασσαιμία
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Σε περίπτωση που ο ασθενής νοσηλεύεται, ο θεράπων ιατρός θα πρέπει υποχρεωτικά να καταχωρήσει τον λόγο που αιτείται χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων σε νοσηλευόμενο ασθενή.
[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αίτημα εξαίρεσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την εξεταστική για τα Τέμπη

Χτες

Η ίδια κατήγγειλε την πλειοψηφία για απόπειρα συσκότισης της αλήθειας

Βικτόρια Χίσλοπ για Γλυπτά Παρθενώνα: «Μεγάλο λάθος του Σούνακ‑ Θα έχει αντίδραση από τους Αγγλους»

Χτες

«Πολλοί Αγγλοι τώρα πιστεύουν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να γυρίσουν στην Αθήνα»

Ινδία: Απεγκλωβίστηκαν και οι 41 εργάτες από τη σήραγγα που κατέρρευσε

Χτες

Βρίσκονταν 17 ημέρες παγιδευμένοι στα συντρίμμια

Έκαναν νέα έξωση στον 81χρονο που κοιμόταν στη βεράντα: «Ήρθαν με αυτοκίνητα και μπράβους χωρίς χαρτιά»

Χτες

Η επιχείρηση της έξωσης έγινε με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Times: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης

Χτες

«Θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία όλου του κόσμου»

Αγία Σοφία: Καταρρέει ο τρούλος ‑ Βίντεο από κάμερα ασφαλείας δείχνει θραύσματα να πέφτουν

Χτες

Θραύσματα που αποκόπηκαν από τον τρούλο φαίνονται να πέφτουν μέσα στο μνημείο της Αγίας Σοφίας

Αφρικανοί ζιγκολο πουλούσαν έρωτα σε γυναίκες μέσω διαδικτύου ‑ Πώς έφαγαν 152.000 ευρώ από 77χρονη

Χτες

«Μου έκλεψαν τη ζωή», λέει η 77χρονη που έπεσε θύμα της σπείρας

Η ακρίβεια «χτυπά» και το γάλα – Στα ύψη οι τιμές σε βασικά αγαθά

Χτες

«Οι βιομηχανίες αγοράζουν το προϊόν μας χωρίς να έχουν δώσει τιμές»

Χατζηδάκης: «Στο μισό το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες»

Χτες

«Δε θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελευθέρους επαγγελματίες που θέλουν να ελεγχθούν», ξεκαθάρισε ο Κωστής Χατζηδάκης

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.