Έρχονται πλειστηριασμοί για 15.000 σπίτια
Το κρυφό σχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια»
Δημοσίευση 5/8/2013 | 00:00
Σχέδιο–καρότο, που περιλαμβάνει μείωση των κοινωνικών κραδασμών που θα προκύψουν από την αποφασισμένη άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών α' κατοικίας από 1/1/2014, με περίοδο χάριτος σε όσους χρωστούν δάνεια τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά και μαστίγιο για όσους σε μια λογική στάσης πληρωμών από το 2008–2009 δεν πληρώνουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων, παρά το ότι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, θα παρουσιάσει για διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ανάπτυξης προς τους κοινωνικούς φορείς.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Θέματος», το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει τους άξονες… ανακούφισης, αλλά και θα καταδείξει και τις κοινωνικές εκείνες ομάδες που θα επηρεαστούν άμεσα από το ξεκίνημα των πλειστηριασμών στα σπίτια και οι οποίες προσδιορίζονται σε 10.000 έως 15.000 περίπου δανειολήπτες ακινήτων.
Κεντρικός άξονας αυτού του σχεδίου είναι να δοθεί χάρη σε όσους οφείλουν δόσεις δανείων για τα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή από το 2011 και μετά, οπότε και η κρίση κορυφώθηκε.
Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο πατά στη λογική πως «η τριετία είναι ένα λογικό διάστημα να οφείλει κάποιος χρήματα για το ακίνητό του, καθώς μεγαλύτερο διάστημα σημαίνει συστηματική αποχή από τις υποχρεώσεις ενός δανειολήπτη».
Βέβαια, κάτι τέτοιο δε σημαίνει πως τα χρήματα αυτά χαρίζονται ή παραγράφονται, απλώς οι εν λόγω δανειολήπτες θα σώσουν για ένα διάστημα τα σπίτια τους και θα πάρουν μια παράταση για να τα αποπληρώσουν λίγο αργότερα.
Επίσης, ο σχεδιασμός του υπουργείου αναφέρεται σε διαχωρισμό όσων δανειοληπτών προσπάθησαν με κάποιο τρόπο να πληρώσουν έστω και μικρότερο μέρος των δόσεων ή τουλάχιστον «δεν εξαφανίστηκαν πλήρως από τα γκισέ των τραπεζών», όπως δήλωσε στην εφημερίδα στέλεχος της ομάδας που επεξεργάζεται το πλάνο.
«Η λογική μας είναι ξεκάθαρη. Δε μπορεί κάποιος να δηλώνει εισοδήματα άνω των 50.000, 60.000 ή ακόμη και 100.000 ευρώ, να διατηρεί για παράδειγμα ακίνητο επιφάνειας 100, 150 ή ακόμα και 200 τ.μ. και να μην επικοινωνεί καν με την τράπεζα για να διευθετήσει μέρος έστω των υποχρεώσεών του από το 2008, οπότε και ξεκίνησε το μέτρο της προστασίας της α' κατοικίας. Το μέτρο προστασίας της κατοικίας δυστυχώς έχει χρησιμοποιηθεί και από κοινωνικές ομάδες που απλώς βολεύτηκαν και δεν πληρώνουν αν και έχουν δυνατότητες ακόμη», τόνισε η ίδια πηγή.