E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πότε απαιτείται rapid και πότε PCR

«Οδηγός» για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Πότε απαιτείται rapid και πότε PCR
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 31/12/2021 | 09:01

Νέες οδηγίες για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για τον κοροναϊό επεφύλασσε η χθεσινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στη σκιά της επέλασης της Όμικρον και της καθημερινής «εκτόξευσης» των κρουσμάτων.

Σύσταση για τα PCR

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε πως «δεν χρειάζεται PCR μετά από θετικό rapid και επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και μεγάλη ταλαιπωρία, είναι καλύτερα με το rapid τεστ να μείνουμε στο σπίτι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι πολύς ο κόσμος, πολύ μεγάλη η αναμονή, πολύ μεγάλη η ταλαιπωρία και είναι σημαντικό να είμαστε καλύτερα στο σπίτι» πρόσθεσε.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, εξήγησε πως όσοι έχουν αρνητικό rapid αλλά θετικό μοριακό τεστ, είναι άτομα με χαμηλό ιικό φορτίο.

Όπως είπε και εκείνη, μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και θέλουν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το rapid με μοριακό. «Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να το επιβεβαιώνουν» υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πότε πρέπει να γίνεται PCR και πότε rapid test

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ξεκαθάρισε πως τα rapid test εμφανίζουν εξαιρετική αξιοπιστία και δεν έχει βρεθεί έλλειμμα ευαισθησίας απέναντι στην Όμικρον.

Ο καθηγητής – μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον στην περιοχή που στοχεύει το rapid test είναι δύο «και έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα στελέχη χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ευαισθησίας στην ανίχνευσή τους».

Όπως είπε, το στέλεχος της Όμικρον σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα. Όμως λόγω της μεταδοτικότητάς του, οδηγεί σε μεγάλο αριθμό διαγνώσεων αλλά οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα είναι αναλογικά λιγότεροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει γίνει άκακος. Ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος για τους ανεμβολίαστους και υποπολλαπλάσιος για όσους έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε και τη σημασία διεξαγωγής PCR test (μοριακού) καθώς -όπως είπε- είναι «ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις».

«Σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετικό το PCR σε πολύ χαμηλό φορτίο και αρνητικό το rapid. Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς γιατί μπορεί το PCR να βγαίνει θετικό ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο να μεταδίδουν» σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον ίδιο «αρκετές εταιρείες έχουν κάνει τους ελέγχους τους για τη διαγνωστική αξιοπιστία των rapid έναντι της Όμικρον ενώ το Health Security Agency στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει βρει κανένα πρόβλημα ευαισθησίας».

«Οι μελέτες λοιπόν, δείχνουν πως η χρονική διαφορά μεταξύ της θετικοποίησης του PCR και του rapid, δηλαδή του χρόνου που είναι θετικό το μοριακό και αρνητικό το rapid, στην αρχή της νόσου, είναι μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη γιατί το φορτίο είναι χαμηλό. Το γεγονός ότι για να εκτελεστεί το PCR χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι ημέρες ανάλογα με το φορτίο που υφίσταται το σύστημα, στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μετάδοση διότι μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του PCR, θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid» ανέφερε.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα εποχή στις μεταφορές χρημάτων – Τι προβλέπει πανευρωπαϊκή οδηγία

Σήμερα

Τι αλλάζει στις τραπεζικές συναλλαγές σε κράτη – μέλη της Ευρωζώνης

Πληθωρισμός: Αυξήσεις «φωτιά» σε καφέ και σοκολάτα

Σήμερα

Στο 1,9% ανήλθε ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο

Οι Έλληνες γλυκάθηκαν από το ανοδικό «ράλι» του χρυσού και πωλούν τις λίρες τους

Σήμερα

Η δυνατότητα αγοράς ή πώλησης χρυσών λιρών επίσημα γίνεται αποκλειστικά από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς

Απίστευτη απάτη στη Φλώρινα: Έπεισαν 70χρονο να μετρήσει τις... κότες του και του άρπαξαν 14.000 ευρώ

Σήμερα

Οι απατεώνες προσποιήθηκαν ότι είναι μέλη φιλοζωικής οργάνωσης

«Συναγερμός» στην ΑΑΔΕ για παρακάμψεις στη διασύνδεση POS και ταμειακών

Σήμερα

Οι αρχές επιχειρούν να εντοπίσουν φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Νέο voucher έως 800 ευρώ για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές – Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις

Σήμερα

Τα vouchers που θα διατεθούν ανέρχονται στο ποσό των €12.000.000 και ο αριθμός των ωφελούμενων του προγράμματος καθορίζεται κατ’ ελάχιστον σε 2.500 παιδιά

Στον Ούγγρο Λάζλο Κρασναχορκάι το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025

Σήμερα

Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάζλο Κρασναχορκάι κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο φορέας απονομής του βραβείου

Μειώνονται συνεχώς τα διαθέσιμα καταλύματα Airbnb λόγω των αυστηρών προδιαγραφών που θέτει ο νέος νόμος

Σήμερα

Για ένα μικρό διαμέρισμα το κόστος συμμόρφωσης ανέρχεται μεταξύ 5.000-8.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερες κατοικίες ξεπερνά τα 15.000 ευρώ

Έρικ Μεταξάς: Ο συντηρητικός Ελληνοαμερικανός που θέλει να γίνει ο νέος Jimmy Kimmel

Σήμερα

Ο Μεταξάς, συγγραφέας, ραδιοφωνικός παρουσιαστής και ευαγγελικός διανοούμενος, παρουσιάστηκε ως ο άνθρωπος που θα επαναφέρει τη «χαρά» στην ψυχαγωγία, απαλλαγμένη από το «δηλητήριο των φιλελεύθερων talk show»

Τραγωδία στην Disneyland: Γυναίκα πέθανε μετά τη βόλτα στο Haunted Mansion

Σήμερα

Μια 60χρονη γυναίκα πέθανε μετά τη βόλτα της στο εμβληματικό Haunted Mansion της Disneyland

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.