E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Θα λήγει στους 7 μήνες

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Θα λήγει στους 7 μήνες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/1/2022 | 10:43

Για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης στάθηκε στην απόφαση για λήξη της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, με την έναρξη εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου να έχει οριστεί για την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από την 1η Φεβρουαρίου, θα ισχύσει για όλους τους ενήλικες και όχι μόνο για όσους είναι 60 ετών και άνω, όσοι ενώ δικαιούνται και μπορούν, δεν θα έχουν κάνει την τρίτη δόση, θα πάψει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα προνόμια που προσφέρει, όπως η είσοδος σε εστιατόρια και άλλους κλειστούς χώρους, εάν έχει παρέλθει το 7μηνο μετά από την δεύτερη δόση του εμβολίου» ανέφερε.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως η ισχύς του πιστοποιητικού με δύο δόσεις θα διαρκεί επτά μήνες, χωρίς όμως να επηρεάζεται μετά από αυτό το διάστημα κάποιος που θα θέλει να ταξιδέψει στην Ευρώπη, καθώς αυτό θα ισχύει κανονικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι περίπου 500.000 είναι αυτοί που δεν έχουν κάνει ακόμα την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη, εξήγησε πως υπάρχουν εισηγήσεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού με θέσπιση μικρότερου ηλικιακού ορίου από το ισχύον σήμερα για τους πολίτες 60 ετών και άνω, ενώ για τους ανεμβολίαστους επιβεβαίωσε πως έχουν υπάρξει εισηγήσεις να μην μπορούν να πηγαίνουν ούτε στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, χωρίς ωστόσο να εξετάζεται για την ώρα το μέτρο αυτό.

Για το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα λυθεί το πρόβλημα, ενώ γνωστοποίησε επίσης ότι από αύριο 10/1 θα διατεθούν 300 κλίνες Covid σε ιδιωτικές κλινικές.

Σχετικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις ελλείψεις self test στα φαρμακεία ενόψει ανοίγματος σχολείων, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως όσοι δεν πρόλαβαν να βρουν στα φαρμακεία θα βρουν στις σχολικές μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες, το 90% μαθητών και εκπαιδευτικών έχουν προμηθευτεί self test και δεν πρόκειται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην επανέναρξη των σχολείων. Θεωρούμε ότι αν υπάρξουν δυσλειτουργίες αυτές θα είναι λίγες και αντιμετωπίσιμες, δεδομένου του υψηλού ποσοστού που έχει προμηθευτεί τα self test, του γεγονότος γονείς να είχαν self test και να μην προμηθεύτηκαν αυτές τις ημέρες και των παιδιών που νοσούν και επομένως δεν χρειάζεται να κάνουν για αύριο self test», είπε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως «υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία με τους φαρμακοποιούς, μέσα σε 4 ημέρες δόθηκαν 7,5 εκατομμύρια self test».

Για την πίεση στο ΕΣΥ ελέω Omicron

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στα νοσοκομεία, οι μισοί ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, είναι κρούσματα της Omicron και οι άλλοι μισοί της Δέλτα, δηλαδή αν και στην κοινωνία κυριαρχεί η Όμικρον και η Δέλτα αφορά το 10-15% των κρουσμάτων, στα νοσοκομεία και στις εισαγωγές έχουμε διαφορετική εικόνα», είπε ο Υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι από την Δευτέρα το Σισμανόγλειο θα γίνει νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid περιστατικά και οι εφημερίες του θα βαρύνουν το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάρτυγοι» και το ΝΙΜΤΣ, για διάρκεια 4 εβδομάδων.

Σχετικά με το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και την λειτουργία σε αυτό Εμβολιαστικού Κέντρου για παιδιά, ο κ. Πλεύρης είπε πως οι εμβολιασμοί έναντι του κορονοϊού, στις ηλικίες 5-11 ετών θα ολοκληρωθούν σε 4 εβδομάδες.

Διευκρίνισε δε πως «δεν κλείνει το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Αυτό είναι fake news. Δεν υπάρχει αναστολή λειτουργίας. Για 3-4 εβδομάδες βγαίνει από τις εφημερίες, μόνο αυτό. Τα κρεβάτια του θα λειτουργούν κανονικά. Θα πιεστούν οι εφημερίες στα άλλα δύο Νοσοκομεία Παίδων, το γνωρίζουμε, αλλά αυτό θα είναι για μερικές εβδομάδες».

Για την ενίσχυση με προσωπικό των νοσοκομείων, ο κ. Πλεύρης είπε ότι γίνονται διαρκώς προκηρύξεις για νέες θέσεις, λέγοντας πως επίκεινται προκηρύξεις για 4.000 νοσηλευτές και 910 θέσεις λοιπού προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα θα προκηρυχθούν άλλες περίπου 700 θέσεις ιατρών.

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο κ. Πλεύρης είπε πως «μέχρι τις 31 Μαρτίου έχουμε δώσει διορία. Από τις 6.500 που ήταν ανεμβολίαστοι, έχουν μειωθεί κατά 1.500 άτομα, όμως όχι γιατί έχουν εμβολιαστεί, αλλά διότι νόσησαν και με το πιστοποιητικό νόσησης μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους».

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας αποκάλυψε πως η Κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό, ώστε κάποιος να παρέχει τις υπηρεσίες του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τονίζοντας ότι «δεν έχει αποφασιστεί αυτό, αλλά εάν αποφασιστεί, όποιος δεν εμβολιαστεί δεν θα μπορεί να προσληφθεί ή εάν ήδη εργάζεται, θα βρεθεί εκτός ΕΣΥ, αφού θα καταγγελθεί η σύμβαση του, καθώς δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κτηνοτρόφος στην Κρήτη έβαψε... κόκκινα τα πρόβατά του για να μην του τα κλέψουν

Πριν 11 ώρες

Η εικόνα με τα κόκκινα πρόβατα δύσκολα περνά απαρατήρητη

Σε διαθεσιμότητα οδηγός λεωφορείου στην Αθήνας επειδή έτρωγε στο τιμόνι

Πριν 11 ώρες

Στο βίντεο φαίνεται ο οδηγός να κρατά το τιμόνι -με τα γόνατά του- και παράλληλα να τρώει το φαγητό του

Κυψέλη: Βίντεο με τον 64χρονο να δέρνει τη μητέρα των 25χρονων ΑμεΑ όταν τον έπιασε στα «πράσα»

Πριν 11 ώρες

Το βίντεο προκαλεί αποτροπιασμό και σφίξιμο στο στομάχι, με την άτυχη γυναίκα, να έχει καταλάβει πλέον την νοσηρή δράση του 64χρονου και να παθαίνει σοκ μόλις συνειδητοποιεί τι έχει συμβεί

Σκύρος: Διέγνωσαν πνευμονία σε 46χρονο και πέθανε από ανακοπή λίγη ώρα αργότερα

Πριν 11 ώρες

Όπως καταγγέλλεται από τους συγγενείς του, η γιατρός φέρεται να μην ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον ασθενή, διέγνωσε πνευμονία και του έδωσε φάρμακα

Καλλιθέα: 45χρονη κατήγγειλε ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της στη μέση του δρόμου

Πριν 11 ώρες

Μέρος του συμβάντος έχει καταγραφεί και σε βίντεο ενώ όσα κατέθεσε η γυναίκα είναι σοκαριστικά

Πυροβολισμοί κατά ανηλίκων στο Αίγιο – Τρία αδήλωτα όπλα και φόβοι για αντίποινα

Πριν 11 ώρες

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν λάβει μέριμνα τόσο για το σπίτι του όσο και για την επιχείρησή του

Συντάξιμη στο διπλάσιο η «μάχιμη πενταετία» για όλους τους ένστολους

Πριν 11 ώρες

Ποιες υπηρεσίες αναγνωρίζονται, πόσο και πότε

Κυψέλη: Με κλειδιά μπήκε στο σπίτι ο επίδοξος βιαστής ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Πριν 11 ώρες

Σε βίντεο καταγράφεται και η στιγμή που φτάνει η μητέρα και αντικρίζει τη φρίκη

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.