E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος συρρικνώνεται εδώ και 3.000 χρόνια;

Η «συλλογική νοημοσύνη» και οι υπόλοιποι λόγοι

Γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος συρρικνώνεται εδώ και 3.000 χρόνια;
@psypost.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Το ίντερνετ έχει βοηθήσει πολύ ώστε το αστείο που λέμε μεταξύ μας ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος συρρικνώνεται να γίνει πραγματικότητα. Δεν είναι λίγα τα απίθανα που βρίσκεις σε αυτό, ούτε οι υποστηρικτές τους. Οι υποστηρικτές της επίπεδης γης, οι υποστηρικτές της ανυπαρξίας της Αυστραλίας, οι Influencers να σπάνε τα δόντια τους τρώγοντας καλαμπόκι, είναι απλά μια μόνο γεύση από όλα αυτά που δεν αντέχουμε πια να ακούμε. H New York Post έχει μια μεγάλη λίστα από όλες αυτές τις παρωδίες θεωριών. Που μας κάνει να αναρωτιόμαστε πως επιβιώσαμε μέχρι σήμερα.

Η εξέλιξη που έχει κάνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να πιστεύει ότι απίθανο του πλασάρουν, είναι αυτή που ευθύνεται και για την επιβίωση μας μέχρι το 2022. Η συρρίκνωση του εγκεφάλου δηλαδή. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα, όπως και τα μυρμήγκια. Και με την πάροδο των αιώνων, γίναμε όλοι πολύ εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλο. Η κοινωνία σήμερα εκτελεί αρκετές λειτουργίες που παλαιότερα εκτελούνταν από το άτομο, κάτι που ονομάζεται «συλλογική νοημοσύνη». Πόσοι από εμάς μπορούν να σκοτώσουν ένα μαμούθ, ενώ θα χτίζουν ένα καταφύγιο στην παγωμένη άγρια φύση; Μάλλον κανένας. Αλλά αν ήμασταν 30 μαζί, κάτι θα μπορούσαμε να κάνουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει το NPR, αυτή είναι η μια εξήγηση για τη συρρίκνωση του εγκεφάλου. Το μικρό δεν σημαίνει αυτόματα και χαζό. Τα οικόσιτα ζώα, χρησιμοποιούν μικρότερο μέρος του εγκεφάλου όσον αφορά τους μηχανισμούς επιβίωσης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι και λιγότερο έξυπνα.

Η πληροφορία για τη συρρίκνωση του εγκεφάλου είναι κάπως αντιφατική, γιατί πάντα συζητούσαμε για το πόσο μεγάλος είναι ο εγκέφαλος του ανθρώπου. Και είναι αλήθεια. σε σχέση με το μέγεθος του σώματός του, είναι ο μεγαλύτερος από όλα τα υπόλοιπα σύγχρονα πλάσματα του. Όπως αναφέρει το Brain, Behavior and Evolution, ο εγκέφαλός μας είναι 3 φορές μεγαλύτερος από τους γορίλες και του ουρακοτάγκους, που έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με εμάς.

Η αυτάρεσκη λαϊκή σοφία υποστηρίζει ότι το μέγεθος του ανθρώπινου εγκεφάλου έχει κάποια σχέση με τη λεγόμενη «επιτυχία» μας ως είδος. Και όπως αναφέρει το ίδιο σκεπτικό, αυτός ήταν ο λόγος που ο Homo Sapiens επιβίωσε ενώ ο Homo Neanderthalensis εξαφανίστηκε πριν από 40 περίπου χιλιάδες χρόνια. Βέβια, ο εγκέφαλος των Νεάντερνταλ ήταν μεγαλύτερος από τον δικό μας, σύμφωνα με το περιοδικό Discover.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν τότε, πριν από 40 χιλιάδες χρόνια περίπου, όταν και εντοπίζονται τα πρώτα σημάδια μικρότερου εγκεφάλου. Από τότε ο εγκέφαλος του Homo Sapiens έχει μικρύνει κατά 10%. Πριν από αυτό, ο εγκέφαλος μεγάλωνε συνεχώς, όπως στον Homo Habilis και στον Homo Erectus.

Τότε γιατί οι εγκέφαλοι συρρικνώνονται; Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι. Η συλλογική νοημοσύνη παίζει μεγάλο ρόλο. Οι ρόλοι στην σημερινή κοινωνία εξατομικεύονται όλο και περισσότερο και οι άνθρωποι μαθαίνουν να κάνουν όλο και λιγότερα πράγματα. Συγκρίνετε κάποιον που ασχολείται με την πληροφορική με κάποιον που ανάβει φωτιά, αναζητά τροφή, φτιάχνει τα δικά του εργαλεία και ρούχα. Ποιος είναι περισσότερο της συλλογικότητας από τον άλλον;

Επειδή συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου συσχετίζονται με συγκεκριμένες ενέργειες, η εξειδίκευση των εργασιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολική μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου. Ομοίως, όπως εξηγεί το Scientific American, έχουμε ξεφορτωθεί πολύ γνώση για χιλιάδες χρόνια. Δεν χρειάζεται να θυμάστε το όνομα ή τη λειτουργία κάθε φυτού στο δάσος, ούτε πώς θα τα βρούμε, πότε μεγαλώνουν ή πώς να τα φυτέψετε. Οι άνθρωποι απλώς γράφουν όλα αυτά τα πράγματα. Το πιο πιθανό, στο Google.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει πολύ από την τελευταία εποχή των παγετώνων. Μικρότερα σώματα και εγκέφαλοι σημαίνει καλύτερη διαχείριση της θερμότητας. Σημαίνει επίσης και λιγότερη βίαιη συμπεριφορά. Το ίδιο με τα οικόσιτα ζώα.

Τέλος, μικρότεροι εγκέφαλοι σημαίνει και μικρότερο κρανίο. Τα μικρότερα κρανία αντιμετωπίζονται ευκολότερα στον τοκετό. Οι απόγονοι με μικρότερο κρανίο μπορεί να είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν επιπλοκές κατά τη γέννηση.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Πριν 1 ώρα

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Πριν 1 ώρα

O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Πριν 1 ώρα

Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς

Πώς η κλιματική κρίση μεγαλώνει την ανισότητα των φύλων

Πριν 1 ώρα

Οι γυναίκες και τα κορίτσια περνούν ακόμα πιο δύσκολα

Tι συμβαίνει στη Δυτική Όχθη; Η κόλαση του πολέμου συνεχίζεται πέρα από τη Γάζα

Χτες

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει μεταμορφώσει και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη σε τόπο μάχης

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σοβαρά τη γονιμότητα

Προχτές

Τα ανησυχητικά συμπεράσματα μελετών που παρουσίασαν επιστήμονες στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Τι έχει πει ο Νοστράδαμος για το Ισραήλ, το Ιράν και τον Γ` Παγκόσμιο Πόλεμο

Προχτές

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή όπως ήταν φυσικό ήρθε και η πρόβλεψη του Νοστράδαμου

Ο πατέρας της χρονιάς: Πλαστογράφησε τον θάνατό του για να μην πληρώσει διατροφή στη γυναίκα του

Προχτές

Είχε πρόσβαση στο σύστημα μητρώου θανάτων χρησιμοποιώντας στοιχεία σύνδεσης που είχε κλέψει από έναν γιατρό.

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.