E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η πανδημία επιδείνωσε την ψυχική και σωματική υγεία των Ελλήνων

Σύμφωνα με την έρευνα το 56% έχουν ψυχολογία με ασταθή διάθεση και πολλά σκαμπανεβάσματα

Η πανδημία επιδείνωσε την ψυχική και σωματική υγεία των Ελλήνων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/1/2022 | 13:35

Σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική και συναισθηματική υγεία των Ελλήνων έχει επιφέρει η πανδημία, σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari που διεξήχθη μεταξύ 21-31 Δεκεμβρίου 2021 σε δείγμα 1.002 ατόμων 18 έως 74 ετών.

Η έρευνα δείχνει ότι το 56% δηλώνουν ψυχολογία με ασταθή διάθεση και πολλά σκαμπανεβάσματα («έχω μεταπτώσεις ανάλογα με τις μέρες»), το 32% αναφέρουν καλή ψυχολογία («μια δοκιμασία είναι, θα περάσει»), ενώ το 12% δηλώνουν κακή ψυχολογία («ανησυχώ, φοβάμαι πολύ πώς θα τελειώσει όλο αυτό»).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλύτερη κατάσταση υγείας σε σχέση με δύο χρόνια πριν έχει μόνο ο ένας στους δέκα Έλληνες (10%), ένα διπλάσιο ποσοστό (21%) δηλώνουν χειρότερη υγεία σήμερα, ενώ οι υπόλοιποι (69%) αναφέρουν ίδια υγεία.

Οι καλές συνήθειες που έμειναν

Για εκείνους που δηλώνουν ότι η υγεία τους είναι καλύτερη σε σχέση με δύο χρόνια πριν, οι λόγοι εστιάζονται στις νέες καλές συνήθειες που υιοθέτησαν κατά την πανδημία: καλύτερη διατροφή (61%), περισσότερες ενέργειες προστασίας/πρόληψης της υγείας (48%), καθημερινή άσκηση όπως περπάτημα ή τρέξιμο (38%), νέες καθημερινές καλές συνήθειες άσκησης και διατροφής (33%), περισσότερος/καλύτερος ύπνος (29%) και λιγότερο στρες λόγω τηλεργασίας (16%).

Και οι κακές

Για εκείνους που δηλώνουν ότι η υγεία τους είναι χειρότερη σε σχέση με δύο χρόνια πριν, οι λόγοι εστιάζονται τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική κατάστασή τους: άγχος για τις επιπτώσεις της πανδημίας (55%), επιδείνωση ψυχικής υγείας (50%), μελαγχολία/μοναξιά λόγω εγκλεισμού (50%), πρόσφατη ασθένεια (30%), αύξηση σωματικού βάρους λόγω περισσότερου φαγητού (29%), έλλειψη σωματικής άσκησης/αποφυγή γυμναστηρίου (16%), χειρότερος ύπνος (12%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλεισμένοι στο σπίτι

Το 58% αναφέρουν ότι η κοινωνικότητά τους είναι χειρότερη σε σχέση με την προ-Covid εποχή, το 35% ίδια και το 7% καλύτερη. Πολλοί αποφεύγουν να βγουν από το σπίτι για διασκέδαση σε φιλικά, συγγενικά σπίτια ή για κοινωνικές συναντήσεις σε εστιατόρια, καφέ κλπ. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν οι νεαρές ηλικίες που στην πλειονότητά τους βγαίνουν για διασκέδαση πολύ συχνότερα.

Αναλυτικότερα, το 21% – δηλαδή ο ένας στους πέντε – δηλώνουν ότι δεν βγαίνουν καθόλου ούτε σε σπίτια, ούτε σε χώρους διασκέδασης, το 43% πηγαίνουν επιλεκτικά σε σπίτια και χώρους διασκέδασης τηρώντας μέτρα, το 29% πηγαίνουν μόνο σε φιλικά/συγγενικά σπίτια με λίγα άτομα, ενώ το 7% λένε «βγαίνω και πηγαίνω παντού/ σε όλα όπως έκανα και πριν την πανδημία». Στις ηλικίες 18-24 ετών το ποσοστό αυτό φθάνει το 24%, δηλαδή για έναν στους τέσσερις νέους είναι…σαν μην υπάρχει πανδημία. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι 12% στις ηλικίες 25-34 ετών, 6% στους 35-44 ετών και μόνο 3% στους άνω των 45 ετών.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βραζιλία: 29 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από κατολισθήσεις

Σήμερα

Εικόνες καταστροφής από τόνους λάσπης και ισοπεδωμένα κτίρια

Αρχεία Έπσταϊν: Φωτογραφία απαθανατίζει τον Στίβεν Χόκινγκ σε τροπικό νησί ανάμεσα σε δύο γυναίκες με μπικίνι

Σήμερα

Συνολικά ο Στίβεν Χόκινγκ εμφανίζεται περίπου 250 φορές στα αρχεία Έπσταϊν - Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις

Ψηφιακή ένταξη ηλικιωμένων και ΑμεΑ: Τι προσφέρει το νέο πρόγραμμα και πώς να υποβάλετε αίτηση

Σήμερα

Το έργο, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, στοχεύει στην άρση του ψηφιακού αποκλεισμού

Κτηνοτρόφος στην Κρήτη έβαψε... κόκκινα τα πρόβατά του για να μην του τα κλέψουν

Σήμερα

Η εικόνα με τα κόκκινα πρόβατα δύσκολα περνά απαρατήρητη

Σε διαθεσιμότητα οδηγός λεωφορείου στην Αθήνα επειδή έτρωγε στο τιμόνι

Σήμερα

Στο βίντεο φαίνεται ο οδηγός να κρατά το τιμόνι -με τα γόνατά του- και παράλληλα να τρώει το φαγητό του

Σκύρος: Διέγνωσαν πνευμονία σε 46χρονο και πέθανε από ανακοπή λίγη ώρα αργότερα

Σήμερα

Όπως καταγγέλλεται από τους συγγενείς του, η γιατρός φέρεται να μην ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον ασθενή, διέγνωσε πνευμονία και του έδωσε φάρμακα

Καλλιθέα: 45χρονη κατήγγειλε ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της στη μέση του δρόμου

Σήμερα

Μέρος του συμβάντος έχει καταγραφεί και σε βίντεο ενώ όσα κατέθεσε η γυναίκα είναι σοκαριστικά

Κυρανάκης: «Ας απειλούν όσο θέλουν οι ιδιοκτήτες ταξί, δεν εκβιάζομαι»

Σήμερα

Και επίθεση κατά Λυμπερόπουλου: «Εκφράζει τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό»

Συντάξιμη στο διπλάσιο η «μάχιμη πενταετία» για όλους τους ένστολους

Σήμερα

Ποιες υπηρεσίες αναγνωρίζονται, πόσο και πότε

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.