E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μητσοτάκης: Nέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%

Μόνιμη ελάφρυνση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης: Nέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσίευση 2/2/2022 | 10:57

Με το νέο πλαίσιο, 8 στους 10 πολίτες μας θα πληρώνουν ακόμα μικρότερο ΕΝΦΙΑ, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Στη δήλωσή του αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση προχωράει, σήμερα, σε μία νέα γενναία μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%.

Υπερκαλύπτει, έτσι, τη δέσμευσή της για συνολική ελάφρυνση κατά 30% της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Μια απόφαση δίκαιη για την κοινωνία και επωφελής για την οικονομία. Που σημαίνει ότι οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώνουν, πλέον, κάθε χρόνο, 860.000.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2018. Και 350.000.000 λιγότερα, μόνο μέσα στο 2022.

Νιώθω την πολιορκία που δέχεται το μέσο εισόδημα από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις που προκαλεί όπως παντού στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και η Πολιτεία συνεχίζει να καλύπτει μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος. Επιμένει, όμως και στη σταθερή αποκλιμάκωση των φόρων και των εισφορών για να τονώσει το διαθέσιμο εισόδημα όλων των νοικοκυριών. Και, την 1η Μαΐου θέτει σε εφαρμογή και δεύτερη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το νέο πλαίσιο, 8 στους 10 συμπολίτες μας θα πληρώνουν ακόμα μικρότερο ΕΝΦΙΑ. Αρκετοί θα καταβάλουν το ίδιο ποσό. Ενώ, μία μικρή μειοψηφία, περίπου 6%, θα δει μια λελογισμένη επιβάρυνση. Είναι μία στοιχειώδης ανταπόδοση προς όλη την κοινωνία, καθώς η πραγματική αξία της περιουσίας σε ορισμένες περιοχές, έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί.

Το πλήρες σχέδιό μας για την ακίνητη περιουσία θα παρουσιάσει σε λίγο ο Υπουργός Οικονομικών. Πυρήνας του, πάντως, είναι η αισθητή υποχώρηση του βασικού φόρου σε κτίσματα, ενώ στα οικόπεδα η μείωση φτάνει το 50%. Έτσι, το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για ιδιοκτησίες σε ζώνες μέσης και χαμηλότερης αξίας. Πρόκειται δηλαδή, για μία σαφή επιλογή υπέρ της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ελάφρυνση 30% θα έχουν, στο εξής, τα ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ αντί των 60.000 ευρώ, που ίσχυε έως τώρα. Η κλιμάκωση του φόρου γίνεται δικαιότερη. Και σ’ αυτόν έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που παύει να υφίσταται. Ενώ, όπως είπα, η συνολική μείωση των επιβαρύνσεων για τους πολίτες ανέρχεται στα 350.000.000 ετησίως αντί των 70.000.000 που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα πρωτοβουλία εδράζεται στη συνεπή οικονομική πολιτική που ακολουθούμε και επιτρέπει ανάλογα πρόσθετα μέτρα ανακούφισης. Επιδρά συνδυαστικά με άλλες μόνιμες ρυθμίσεις, όπως οι μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές, η αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και ο μηδενισμός του φόρου στις γονικές παροχές. Αλλά και αθροιστικά, με έκτακτες παρεμβάσεις όπως το διπλό Εγγυημένο Εισόδημα του Δεκεμβρίου και τα αυξημένα επιδόματα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Είναι, ωστόσο, μία κίνηση ρεαλιστική, που δεν υπερβαίνει τα δημοσιονομικά όρια. Γιατί κάθε βήμα προς τα εμπρός πρέπει να γίνεται με τρόπο που δεν θα οδηγεί σε δύο βήματα προς τα πίσω. Έτσι η πατρίδα μας έμεινε όρθια και αναπτύχθηκε μέσα στη διετή κρίση. Έτσι θα αντιμετωπίσει, τώρα, και τις πρόσκαιρες παγκόσμιες αναταράξεις. Όρθια η χώρα, αλλά και όρθιοι οι πολίτες. Με τη δική μας στήριξη και τις δικές τους δυνάμεις.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο μικρός «Αλέξης» περιπλανιόταν μόνος για τρεις ημέρες στις Σπέτσες: Η διάσωση της νεογέννητης φώκιας

Πριν 11 ώρες

Το πρώτο ορφανό νεογέννητο φωκάκι της χρονιάς εντοπίστηκε να αναζητά τη μητέρα του από παραλία σε παραλία - Είναι αφυδατωμένο και ελλιποβαρές, αλλά η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία

Θρίλερ στο Ιόνιο: Η αλλαγή σκάφους που εξετάζεται στην εξαφάνιση του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία

Πριν 11 ώρες

«Ο πατέρας μου θα ήξερε να το χειριστεί απόλυτα, γιατί είναι έμπειρος στη ναυσιπλοΐα. Ίσως όμως η μητέρα μου να μην μπορούσε» δηλώνει ο γιος του

Συνελήφθη ο άνδρας που φορούσε φρικιαστική μάσκα κούκλας και τρομοκρατούσε κατοίκους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

Πριν 11 ώρες

Εντοπίστηκε στο Λας Βέγκας μετά από δύο εβδομάδες ανθρωποκυνηγητού – Κατηγορείται πως καταδίωξε 40χρονη δρομέα και τρομοκράτησε έξι άτομα σε διάστημα 15 λεπτών

Έσπασαν κάβοι του «Αριάδνη» κατά την πρόσδεση στη Μυτιλήνη, το πλοίο προσέκρουσε στην προβλήτα

Πριν 11 ώρες

Στο πλοίο επέβαιναν 286 επιβάτες - Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από το περιστατικό

Λάρισα: Μουμιοποιημένη σορός 60χρονης βρέθηκε σε υπόγειο, ήταν νεκρή για τουλάχιστον έναν χρόνο

Πριν 11 ώρες

Η γυναίκα εντοπίστηκε τυχαία μετά την πώληση του διαμερίσματος – Ο θάνατός της αποδίδεται σε παθολογικά αίτια, αναμένεται η επίσημη ταυτοποίηση μέσω DNA

Λονδίνο: Eκοψαν με μαχαίρι ρολόι αξίας 200.000 ευρώ από τον καρπό σχεδιαστή

Πριν 11 ώρες

Μέιφερ: Τρεις άνδρες ακινητοποίησαν σχεδιαστή μόδας και του άρπαξαν ρολόι αξίας 200.000 ευρώ

Μαϊάμι: Ναυαγοσώστης κρουαζιερόπλοιου συνελήφθη για σeξουαλική επαφή με 17χρονη πάνω στο πλοίο

Πριν 11 ώρες

Kρατείται με ένταλμα από τις μεταναστευτικές Αρχές - Η εταιρεία προχώρησε σε απόλυσή του

Πέθανε η θρυλική Ντόλι Πάρτον στα 80 της χρόνια

Χτες

Είναι η τραγουδίστρια της κάντρι με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, έκανε καριέρα και στον κινηματογράφο - Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση της υγείας της είχε επιβαρυνθεί, μετά και τον θάνατο του συζύγου της, τον Μάρτιο του 2025

Διακοπές ρεύματος από τη Ραφήνα μέχρι τον Μαραθώνα ‑ Βλάβη σε υποσταθμό

Χτες

Προβλήματα ηλεκτροδότησης από νωρίς το βράδυ της Τρίτης στη Διασταύρωση Ραφήνας και σε περιοχές του Μαραθώνα

Google: Ποιο emoji «σάρωσε» το 2025 ‑ Αύξηση 37% στη χρήση του

Χτες

Η εταιρεία ανέλυσε 665 εκατομμύρια σύμβολα μέσα από το Gboard, αναδεικνύοντας τις νέες τάσεις που φέρνει η Gen Z στην ψηφιακή επικοινωνία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.