E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την οπαδική βία: Ποια μέτρα εξετάζονται

Στόχος η εξυγίανση του χώρου

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την οπαδική βία: Ποια μέτρα εξετάζονται
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/2/2022 | 08:19

Το θέμα της οπαδικής βίας, με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου ‘Αλκη στη Θεσσαλονίκη, φιλάθλου του Άρη, τίθεται επί τάπητος σήμερα (07.02.2022) στο Μαξίμου, σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης και τη συμμετοχή των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Το φαινόμενο έχει πολλές και επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, όπως έχει διαπιστωθεί μέσα στο χρόνο, εμπλέκονται και στοιχεία με ρατσιστικές αντιλήψεις, ακροδεξιές ταυτότητες, αλλά ακόμη και κακοποιά στοιχεία.
Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση καλείται να εξετάσει σε πολλά επίπεδα το θέμα, όπως φανερώνει και η σύνθεση της σημερινής σύσκεψης στο Μαξίμου…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσκληση σε διάλογο σε ΠΑΕ και Συνδέσμους Οπαδών

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να καλέσει εκπρόσωπους των ΠΑΕ αλλά και των συνδέσμων οπαδών, προκειμένου να συζητήσουν για το πως μπορεί να υπάρξει εξυγίανση και να μην θρηνήσουμε άλλη φορά θύματα.

Αυστηρά μέτρα και εφαρμογή όσων ήδη έχουν ψηφιστεί…

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, εξετάζεται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Η σύνδεση της χρηματοδότησης των ΠΑΕ με τον αποτελεσματικό έλεγχο των Συνδέσμων Οργανωμένων Οπαδών. Εφόσον οι Ομάδες ως Ενώσεις δεν ελέγχουν τους Συνδέμους, η χρηματοδότηση τους να μειώνεται.

-Αυστηροποίηση των ποινών και των κυρώσεων για τους Συνδέσμους. Σημειώνεται ότι υπάρχει ήδη σχετικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο, κατά κοινή ομολογία, δεν εφαρμόζεται…

-Στις “καλένδες” φαίνεται να έχει παραπεμφθεί και η εφαρμογή του Μνημονίου που έχει υπογραφεί μεταξύ κυβέρνησης και UEFA, το οποίο εμπεριέχει και ρυθμίσεις για θέματα οπαδικής βίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η UEFA έχει από καιρό εκφράσει με επιστολή της τη δυσαρέσκεια της στην Ε.Π.Ο. (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) για το θέμα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «νομικό οπλοστάσιο»

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ήδη με δύο νόμους θεσπίστηκε πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο για τα εγκλήματα που σχετίζονται με τον χώρο του αθλητισμού.

Συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2019 ( ν. 4639/2019):

– Δόθηκε η δυνατότητα στην ΕΛ.ΑΣ. να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων κατά την έλευσή τους προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

– Θεσπίστηκε η δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.

– Έτσι, κάθε ποινική πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα μπορεί να διακριβώνεται, να ελέγχεται και να τιμωρείται.

– Επεκτάθηκαν τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ. «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).

Επίσης, από τον Ιούνιο του 2021 (ν.4809/2021):

– Επανήλθε το «ιδιώνυμο». Δηλαδή, η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας.
Όταν, πριν από 15 χρόνια, εφαρμόσθηκε το «ιδιώνυμο» στον αθλητισμό, τα κρούσματα βίας στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μειώθηκαν κατά 80%, ενώ είχαν αυξηθεί σημαντικά οι πωλήσεις των εισιτηρίων, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης.

– Ρυθμίστηκαν οι οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών, όπου οι ομάδες έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο των μετακινήσεων των Λεσχών Φιλάθλων τους, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση επεισοδίων.

– Προβλέφθηκε η δυνατότητα δημιουργίας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων, με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ φιλάθλων διαφορετικών ομάδων, να δώσει δικαίωμα λόγου στην υγιή μερίδα του «οπαδικού κινήματος» και να εκπροσωπεί κεντρικά τους φιλάθλους στην επικοινωνία τους με θεσμικούς φορείς.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι “όπλο” στην καταπολέμηση της “οπαδικής βίας” είναι και οι πρόσφατες αλλαγές στον ποινικό κώδικα, με την αυστηροποίηση συγκεκριμένων διατάξεων.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ήδη το “νομικό οπλοστάσιο” και πιθανώς θα εμπλουτιστεί, το μεγάλο θέμα που αναδεικνύεται για άλλη μία φορά, είναι η… εφαρμογή των νόμων αλλά και η συνεργασία με την UEFA στην τήρηση των κανόνων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ στο Παλαιό Φάληρο: Βίντεο που ίσως δείχνει το κοριτσάκι ζωντανό έχει στα χέρια του το Λιμενικό

Χτες

Ο εντοπισμός της γυναίκας που συνόδευε τρία παιδιά, το ένα σε καρότσι, αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα για την έρευνα

«Κινδύνευσε η ζωή της, παραλίγο να χάσει το μάτι της»: Τι είπε ο δικηγόρος της Μουρτζούκου για την επίθεση στις φυλακές

Χτες

Οι δύο γυναίκες κρατούνται σε διαφορετικά κελιά στο τμήμα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού

Ρομποτικό χέρι μαγείρεψε πίτσα και δημιούργησε ελπίδες σε άτομα με κινητικά προβλήματα

Χτες

Tο ρομποτικό χέρι είναι εξοπλισμένο με προσαρμοστικές αρπάγες που μπορούν να χειριστούν αντικείμενα όλων των μεγεθών και υφών

Βρετανία: Έκλεισε ο εναέριος χώρος

Χτες

Καθηλωμένα τα αεροσκάφη

Στον αέρα προσωπικά δεδομένα γυναικών από εφαρμογή με πληροφορίες για τα «red flags» ανδρών

Χτες

Διέρρευσαν ονόματα και φωτογραφίες από την εφαρμογή Tea, που είναι μόνο για γυναίκες

Ολοκληρώθηκε η μεταμόσχευση ήπατος στον 15χρονο Δημήτρη

Χτες

Το χειρουργείο κράτησε περίπου 8,5 ώρες

Οι 12 παραλίες που χάνουν τη «Γαλάζια Σημαία» το 2025

Χτες

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλες τις βραβευμένες ακτές της χώρας, που επί το πλείστον, γίνονται απροειδοποίητα

Σοκ στον Αρη: Σε σοβαρή κατάσταση ο Κάρλες Πέρεθ μετά από επίθεση σκύλου

Χτες

Ο Ισπανός ποδοσφαιριστής που νοσηλεύεται με βαθύ σχίσμα στα γεννητικά όργανα.

Σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία: Εξερράγη το ηφαίστειο Κλιουτσεφσκόι

Χτες

Στις ακτές των ΗΠΑ το τσουνάμι μετά τη Χαβάη και την Ιαπωνία

Νέο Φάληρο: Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ο οδηγός παραβίασε φωτεινό σηματοδότη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.