E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Πάνω από 30 άτομα στην επιχείρηση μεταφοράς των τριών ορειβατών

Τι έφταιξε και σκοτώθηκαν

Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Πάνω από 30 άτομα στην επιχείρηση μεταφοράς των τριών ορειβατών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/2/2022 | 08:30

Αυτό που απεύχονταν όλοι, τελικώς επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο. Η αγαπημένη συνήθεια τριών φίλων έμπειρων ορειβατών – αναρριχητών, έμελλε να αποβεί μοιραία στη χιονισμένη και απόκρημνη οροσειρά του Χελμού, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Μετά από πολύωρες έρευνες που ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σάββατου, το μεσημέρι της Κυριακής εντοπίστηκαν οι σοροί τους στην περιοχή ύδατα της Στυγός. Νεκροί βρέθηκαν ο Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, μορφή του ορειβατικού κινήματος στην Πάτρα, ο Ιωάννης Τορέλλι, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών και ο Παναγιώτης Πέκος προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Κορινθίας, όλοι κάτοικοι εν ζωή Πατρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ίχνη χιονοστιβάδας πολύ μεγάλου μεγέθους

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, ελικόπτερο που συμμετείχε στις έρευνες με εντολή του αχαιού υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγου Γιάννη Πετρούτσου, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, εντόπισε ένα κόκκινο κράνος και ένα μπλε μπουφάν, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για τον εξοπλισμό των αγνοούμενων.

Αμέσως, δόθηκε σήμα στις επίγειες ορειβατικές δυνάμεις που υπό αντίξοες συνθήκες επιχειρούσαν στην περιοχή, να προσεγγίσουν το σημείο, όπου και βρήκαν τους τρεις μέχρι τότε αγνοούμενους. Στις αναζητήσεις συνέδραμε και το drone που διαθέτει η 6η ΕΜΑΚ Πάτρας.

Από γη και αέρος διαπιστώθηκαν ίχνη χιονοστιβάδας πολύ μεγάλου μεγέθους, στη βάση της ορθοπλαγιάς στα ύδατα της Στυγός, 2χλμ. του Χιονοδρομικού. Πιθανότατα, η συγκεκριμένη χιονοστιβάδα να παρέσυρε τους αναρριχητές, οδηγώντας τους στον θάνατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τουλάχιστον 5 ώρες πεζοπορίας για να φθάσουν στους νεκρούς αναρριχητές

Περισσότερα από 30 άτομα μεταξύ των οποίων 10 στελέχη της ορειβατικής ομάδας διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ, οδηγοί βουνού φίλοι των αναρριχητών, προσωπικό του χιονοδρομικού κέντρου και μέλη εθελοντικών ομάδων, μετείχαν στην επιχείρηση μεταφοράς των σορών των τριών ορειβατών. Διαδικασία που όπως ανέφεραν πηγές στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη και επικίνδυνη για την ασφάλεια των διασωστών. Ο όγκος του χιονιού και η ομίχλη, δυσκόλευε τη βατότητα στο σημείο, ενώ υπήρχε ο κίνδυνος πρόκλησης νέων χιονοστιβάδων. Οι διασώστες μεταφέρονταν από το ερπυστριοφόρο όχημα της ΕΜΑΚ και σύμφωνα με πληροφορίες της εφηρίδας Πελοπόννησος, από το σημείο που αφήνονταν απαιτούνταν τουλάχιστον 5 ώρες πεζοπορίας για να φθάσουν στην περιοχή που βρίσκονταν οι νεκροί αναρριχητές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, μετά την εύρεση των αναρριχητών ανέφερε «Οι φόβοι για τη χιονοστιβάδα στα ύδατα της Στυγός 2 χλμ. μακριά από τις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Πενθούμε για τους αγαπημένους φίλους. Τα θερμά μας συλλυπητήρια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ένα από τα κινητά καλούσε από την πρώτη στιγμή μέχρι που «έκλεισε» το πρωί της Κυριακής

Δύο ταυτόχρονες έρευνες από διαφορετικά σημεία προσέγγισης πραγματοποιήθηκαν στον Χελμό. Διασωστικές ομάδες αναζητούσαν τους αναρριχητές ακολουθώντας τη διαδρομή τους με αφετηρία το χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και από την κοινότητα Μεσορουγγίου, όπου η πρόσβαση ήταν φαινομενικά ευκολότερη και τελικά μέσω αυτής της οδού βρέθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Oι τρεις άνδρες, ηλικίας από 50 έως 55 ετών ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου με τα πόδια από την περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων. Στόχος τους, στους υπεύθυνους του Χιονοδρομικού, αλλά και τις Αρχές, συγγενικά τους πρόσωπα, ήταν να φθάσουν στην παγωμένη ορθοπλαγιά από την περιοχή «Μαυρόλιμνη» και στη συνέχεια να αναρριχηθούν σε παγοκαταρρακτη και να επιστρέψουν. Επρόκειτο για μια γνώριμη για εκείνους διαδρομή.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο πάρκινγκ του Χιονοδρομικού, υπάλληλοι εντόπισαν το αυτοκίνητο τους, ωστόσο οι 3 αναρριχητές δεν είχαν δώσει κανένα ίχνος ζωής. Αμέσως σήμανε συναγερμός και άρχισαν οι αναζητήσεις. Το ένα από τα κινητά καλούσε από την πρώτη στιγμή, μέχρι που «έκλεισε» το πρωί της Κυριακής. Επικεφαλής των ερευνών, ήταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων αντιπύραρχος Αναστάσιος Καναβός και ο διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας, επιπυραγός Θεόδωρος Φιλιππόπουλος, υπό την καθοδήγηση του συντονιστή επιχειρήσεων πυροσβεστικών υπηρεσιών, υποστράτηγο Νίκο Ρουμελιώτη.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Χτες

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Χτες

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Χτες

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Χτες

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Χτες

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Χτες

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Χτες

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Χτες

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.