E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Λέκκας: Δεν έπρεπε να υπάρχουν εκεί, δεν σώζονται

Για τα σπίτια που «βυθίζονται» στον Νέο Βουτζά

Λέκκας: Δεν έπρεπε να υπάρχουν εκεί, δεν σώζονται
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/2/2022 | 20:42

Στην κατάσταση με τα σπίτια που έχουν υποστεί καθίζηση στον Νέο Βουτζά αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα», εξήγησε πως «έχουμε μια κατολίσθηση ουσιαστικά, με αρκετά μεγάλη κατακόρυφη συνιστώσα και μικρή οριζόντια που μοιάζει με καθίζηση, αλλά είναι κατολίσθηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Λέκκας τόνισε πως αυτό που συμβαίνει στον Νέο Βουτζά επηρεάζει επτά υποδομές. «Η μία είναι προς κατεδάφιση, οι άλλες κινδυνεύουν από στιγμή σε στιγμή. Είναι μια θέση εκεί όπου για να γίνει αυτό το φαινόμενο υπήρχαν οι κατάλληλες μορφολογικές συνθήκες, δηλαδή μεγάλες κλίσεις. Είχαμε έναν ελαστικό μανδύα ο οποίος ήταν αρκετά φτωχός σε γεωτεχνικά χαρακτηριστικά, δηλαδή μικρή αντοχή, είχαμε τα επιφανειακά και τα υπόγεια νερά και το κάψιμο του δάσους στο Μάτι. Υπήρχε μια μικρή υποσκαφή από παρακείμενο ρέμα που ήταν στο κάτω μέρος του οικοπέδου και όλα αυτά συνέδραμαν στο να έχουμε την εκδήλωση αυτού του φαινομένου», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας αναφορικά με τα σπίτια που «βυθίζονται» στον Νέο Βουτζά.

Δεν σώζονται τα σπίτια που «βυθίζονται» στον Νέο Βουτζά

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, δεν σώζονται τα σπίτια και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία έκδοσης πρωτοκόλλου κατεδάφισης και από εκεί και πέρα θα ληφθούν προληπτικά μέτρα, όπως σημείωσε, έτσι ώστε να μην επεκταθεί το φαινόμενο.

Συγκεκριμένα, είναι ένα σπίτι που πρέπει να κατεδαφιστεί, ένα που κινδυνεύει άμεσα, ένα τρίτο που επίσης διατρέχει άμεσο κίνδυνο και άλλα τρία που κινδυνεύουν λιγότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα σπίτι αυτά δεν έπρεπε να υπάρχουν εκεί»

«Εκ των πραγμάτων επιβεβαιώνεται ότι δεν έπρεπε να υπάρχουν εκεί σπίτια» υπογράμμισε, τονίζοντας πως «έγιναν φιλότιμες προσπάθειες για να γίνονται όλες αυτές οι μελέτες που πρέπει πριν το χτίσιμο μιας κατασκευής, γεωολογικές και γεωτεχνικές. Στα δημόσια κτίρια γίνονται, αλλά στα ιδιωτικά, επειδή θεωρείται ότι υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση, δεν γίνονται. Και όταν λέμε οικονομική επιβάρυνση, μια γεωτεχνική-γεωλογική μελέτη είναι της τάξεως των 5.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια υπάρχουν τεράστιες σπατάλες όταν ένα μπάνιο μπορεί να κοστίζει 60.000 ευρώ για παράδειγμα, ένα σαλόνι ή μια κουζίνα, σαν έπιπλο. Δεν υπάρχει κουλτούρα να επενδύουμε στην ασφάλεια και να αφήνουμε τα άλλα λίγο πιο πίσω».

Σε σχέση με το έδαφος, εξήγησε πως «είναι μια ιστορία που πρέπει να την αναλάβει ο ιδιοκτήτης, αυτός εκμεταλλεύεται το ακίνητο και μέσα στην εκμετάλλευση περιέχεται ο όρος ασφάλεια, συνεπώς δεν μπορεί η πολιτεία να αναλάβει ένα τεράστιο βάρος για αντίστοιχες μελέτες από 500-1.000 οικόπεδα».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο μικρός «Αλέξης» περιπλανιόταν μόνος για τρεις ημέρες στις Σπέτσες: Η διάσωση της νεογέννητης φώκιας

Πριν 11 ώρες

Το πρώτο ορφανό νεογέννητο φωκάκι της χρονιάς εντοπίστηκε να αναζητά τη μητέρα του από παραλία σε παραλία - Είναι αφυδατωμένο και ελλιποβαρές, αλλά η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία

Θρίλερ στο Ιόνιο: Η αλλαγή σκάφους που εξετάζεται στην εξαφάνιση του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία

Πριν 11 ώρες

«Ο πατέρας μου θα ήξερε να το χειριστεί απόλυτα, γιατί είναι έμπειρος στη ναυσιπλοΐα. Ίσως όμως η μητέρα μου να μην μπορούσε» δηλώνει ο γιος του

Συνελήφθη ο άνδρας που φορούσε φρικιαστική μάσκα κούκλας και τρομοκρατούσε κατοίκους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

Πριν 11 ώρες

Εντοπίστηκε στο Λας Βέγκας μετά από δύο εβδομάδες ανθρωποκυνηγητού – Κατηγορείται πως καταδίωξε 40χρονη δρομέα και τρομοκράτησε έξι άτομα σε διάστημα 15 λεπτών

Έσπασαν κάβοι του «Αριάδνη» κατά την πρόσδεση στη Μυτιλήνη, το πλοίο προσέκρουσε στην προβλήτα

Πριν 11 ώρες

Στο πλοίο επέβαιναν 286 επιβάτες - Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από το περιστατικό

Λάρισα: Μουμιοποιημένη σορός 60χρονης βρέθηκε σε υπόγειο, ήταν νεκρή για τουλάχιστον έναν χρόνο

Πριν 11 ώρες

Η γυναίκα εντοπίστηκε τυχαία μετά την πώληση του διαμερίσματος – Ο θάνατός της αποδίδεται σε παθολογικά αίτια, αναμένεται η επίσημη ταυτοποίηση μέσω DNA

Λονδίνο: Eκοψαν με μαχαίρι ρολόι αξίας 200.000 ευρώ από τον καρπό σχεδιαστή

Πριν 11 ώρες

Μέιφερ: Τρεις άνδρες ακινητοποίησαν σχεδιαστή μόδας και του άρπαξαν ρολόι αξίας 200.000 ευρώ

Μαϊάμι: Ναυαγοσώστης κρουαζιερόπλοιου συνελήφθη για σeξουαλική επαφή με 17χρονη πάνω στο πλοίο

Πριν 11 ώρες

Kρατείται με ένταλμα από τις μεταναστευτικές Αρχές - Η εταιρεία προχώρησε σε απόλυσή του

Πέθανε η θρυλική Ντόλι Πάρτον στα 80 της χρόνια

Χτες

Είναι η τραγουδίστρια της κάντρι με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, έκανε καριέρα και στον κινηματογράφο - Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση της υγείας της είχε επιβαρυνθεί, μετά και τον θάνατο του συζύγου της, τον Μάρτιο του 2025

Διακοπές ρεύματος από τη Ραφήνα μέχρι τον Μαραθώνα ‑ Βλάβη σε υποσταθμό

Χτες

Προβλήματα ηλεκτροδότησης από νωρίς το βράδυ της Τρίτης στη Διασταύρωση Ραφήνας και σε περιοχές του Μαραθώνα

Google: Ποιο emoji «σάρωσε» το 2025 ‑ Αύξηση 37% στη χρήση του

Χτες

Η εταιρεία ανέλυσε 665 εκατομμύρια σύμβολα μέσα από το Gboard, αναδεικνύοντας τις νέες τάσεις που φέρνει η Gen Z στην ψηφιακή επικοινωνία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.