E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πόσα γλίτωσε το πορτοφόλι του καταναλωτή από την επιδότηση των λογαριασμών

Oι επιδοτήσεις θα διατηρηθούν για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση

Πόσα γλίτωσε το πορτοφόλι του καταναλωτή από την επιδότηση των λογαριασμών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 13/2/2022 | 10:29

Η θέσπιση των επιδοτήσεων είχε σαν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, σε μια περίοδο που οι τιμές διαμορφώνονται τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας σε ύψη - ρεκόρ, η Ελλάδα να είναι τον περασμένο μήνα μία από τις τρεις χώρες της ΕΕ όπου οι τελικές, πραγματικές τιμές καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκαν σε σχέση με το Δεκέμβριο, ενώ στις υπόλοιπες χώρες αυξήθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και την μηνιαία έρευνα για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε 33 χώρες της Ευρώπης που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας (https://www.energypriceindex.com/), η εικόνα για τις τιμές διαμορφώνεται ως εξής:

Στην Ελλάδα (Αθήνα) η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με τους φόρους τον Ιανουάριο ήταν 18,51 λεπτά ανά κιλοβατώρα (185,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα), έναντι 26,07 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ήταν ο μέσος όρος της ΕΕ-27. Ακριβότερες χώρες της ΕΕ είναι η Γερμανία (50,07 λεπτά/ kwh), η Δανία (46,69) και το Βέλγιο (45,87 λεπτά / kwh).
Τον ίδιο μήνα, τον Ιανουάριο, η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ήταν 227,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το γεγονός ότι η λιανική διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από την χονδρική τιμή, οφείλεται στις επιδοτήσεις που εφαρμόζονται το τελευταίο εξάμηνο και όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.
Τον Ιανουάριο η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ αυξήθηκε στα 26,07 λεπτά / κιλοβατώρα από 23,44 λεπτά τον Δεκέμβριο. Αντίθετα στην Ελλάδα η μέση τιμή μειώθηκε στα 18,51 λεπτά, από 22,55 λεπτά / κιλοβατώρα τον Δεκέμβριο. Οι τιμές μειώθηκαν στην Ελλάδα, την Ολλανδία και τη Νορβηγία ενώ αυξήθηκαν σε όλες τις άλλες χώρες. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις έγιναν στη Ρουμανία (46 %) και τη Γερμανία (38 %).
Η μείωση των τιμών τον περασμένο μήνα δεν σημαίνει βέβαια ότι επέστρεψαν σε λογικά επίπεδα, αλλά παραμένουν σε σημείο - ρεκόρ, γεγονός που εξηγεί άλλωστε την ανάγκη διατήρησης των κρατικών επιδοτήσεων. Επιπλέον ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών δεν είναι βιώσιμα για την πλειονότητα των καταναλωτών και για το λόγο αυτό - πρόσθεσε - η επιχείρηση θα συνεχίσει την πολιτική εκπτώσεων, πέρα από τις επιδοτήσεις που παρέχει η Πολιτεία.

Πηγή: iefimerida.gr - Ανατιμήσεις στην ενέργεια: Πόσα γλίτωσε το πορτοφόλι του καταναλωτή από την επιδότηση των λογαριασμών - iefimerida.gr

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σήμερα

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Σήμερα

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Σήμερα

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Σήμερα

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Σήμερα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Σήμερα

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 4
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.