E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο πατέρας των σύγχρονων επιστημών

Στις 15 Φεβρουαρίου του 1564

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο πατέρας των σύγχρονων επιστημών
@biography.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Η εξέλιξη της επιστημονικής σκέψης του οφείλει πολλά, δεν θεωρείται άλλωστε τυχαία πατέρας των σύγχρονων επιστημών, από ανθρώπους όπως ο Αϊνστάιν και ο Χόκινγκ.

Ο Γκαλιλέο Γκαλιλέι, ή Γαλιλαίος όπως τον ξέρουμε στην Ελλάδα, γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1564 στην Πίζα. Πήγε σχολείο κοντά στη Φλωρεντία και στη συνέχεια σπούδασε φυσικομαθηματικά στα πανεπιστήμια της Πίζας και της Φλωρεντίας. Δεν κατάφερε να πάρει πτυχίο όμως λόγω οικονομικών προβλημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα 18 του βρέθηκε μια ημέρα στη Μητρόπολη της Πίζας. Εκεί παρατήρησε τις αιωρήσεις ενός πολυελαίου, τον οποίο είχε χτυπήσει απρόσεκτα ένας εργάτης. Οι αιωρήσεις των πολυελαίων δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο, αλλά ήταν η πρώτη φορά που κάποιος έδωσε τη σημασία που έπρεπε. Παρατήρησε λοιπόν, μελέτησε και έγραψε τον νόμο, ότι οι «οι μικρές αιωρήσεις είναι ισόχρονες».

Το 1609, ανακάλυψε το τηλεσκόπιο. Με αυτό έκανε σπουδαίες ανακαλύψεις και παρατηρήσεις και επιβεβαίωσε τη θεωρία του Κοπέρνικου, δηλαδή ότι η Γη κινείται γύρω από τον ήλιο και όχι το αντίθετο.

Οι ανακοινώσεις των ανακαλύψεων δημιούργησαν μια επανάσταση στην εποχή, και προκάλεσε αντιδράσεις, τόσο στους ακαδημαϊκούς, όσο και στους εκκλησιαστικούς κύκλους, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για απατεώνα και αιρετικό. Ο Γαλιλαίος δεν απάντησε, αλλά τους προσκάλεσε σε δημόσια επίδειξη των πειραμάτων του. Η αλήθεια θριάμβευσε, και ο Γαλιλαίος αποστόμωσε όσους τον λοιδορούσαν και συνέχισε την έρευνα και τη διδασκαλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φήμη του όμως μεγάλωνε, και όσο μεγάλωνε οι αντιδράσεις γίνονταν όλο και πιο σφοδρές. Η επίσημη εκκλησία στις 5 Μαρτίου του 1616, αποφάσισε να απαγορεύσει την κυκλοφορία του βιβλίου του και το έβαλαν στον «Πίνακα των απαγορευμένων βιβλίων» (Index librorum prohibitorum).

Μάλιστα έσυραν τον Γαλιλαίο μέχρι την Ιερά Εξέταση ως αιρετικό, γιατί η διδασκαλία του για την κίνηση της Γης ερχόταν σε αντίθεση με την Αγία Γραφή. Για να αποφύγει τον θάνατο, αναγκάστηκε να αρνηθεί όσα δίδασκε. Όταν τελικά τον απέφυγε, λέγεται πως γύρισε και ψιθύρισε «Και όμως γυρίζει» εννοώντας πως η αλήθεια είναι μια και δεν αλλάζει ότι και αν νομίζουν πως πιστεύουν οι άνθρωποι.

Μπορεί να γλίτωσε τον θάνατο βέβαια, αλλά καταδικάστηκε και σε φυλάκιση, που ύστερα από παρέμβαση του πάπα, μετατράπηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό επτά ετών. Το 1637 έχασε το φως του, αλλά μόλις είχε προλάβει να κάνει την τελευταία του ανακάλυψη, όταν με το τηλεσκόπιό του παρατήρησε τις ημερήσιες ταλαντώσεις της Σελήνης περί τον άξονά της.

Δεν παντρεύτηκε ποτέ, αλλά απέκτησε τρία παιδιά με την ερωμένη του Μαρίνα Γκάμπα, δυο κορίτσια και ένα αγόρι. Πέθανε στις 8 Ιανουαρίου του 1642 στην Τοσκάνη. Η μεγάλη προσφορά του στην επιστήμη είναι αδιαμφισβήτητη, κυρίως μέσω των ανακαλύψεων που έκανε με το τηλεσκόπιο, οι οποίες διεύρυναν σημαντικά το ορατό σε εμάς Σύμπαν.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2026: Πέθανε ο Τζέιντεν Ανταμς – Σε σοκ η Νότια Αφρική

Σήμερα

Είχε πάρει μέρος σε τρία παιχνίδια του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου

Πυρκαγιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης: Ήχησε το 112 – Δείτε βίντεο

Σήμερα

Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τις οδηγίες που εκδίδονται

Θρίλερ σε πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη: Τι συνέβη πραγματικά μέσα στο αεροσκάφος

Σήμερα

Επιβάτης παραλίγο να αναρροφηθεί έξω από το Boeing 737 μετά την αποκόλληση παραθύρου - ο 61χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα από τριβή.

Ο μοναδικός Νορβηγός που αρνείται να κάνει κουπί για τον Χάαλαντ: «Είναι χαζό και ιστορικά λάθος»

Σήμερα

Η Νορβηγία βρίσκεται για πρώτη φορά στα προημιτελικά Μουντιάλ και ο πανηγυρισμός με τις «κινήσεις κωπηλασίας» έχει γίνει viral - ένας όμως φίλαθλος αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Σήμερα

Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

Σήμερα

Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Ανακαινίζω 2026: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι αναφορικά με την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου

Σήμερα

Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνο αισθητικές αλλαγές - η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Σήμερα

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Τι αποκαλύπτουν τα νέα αρχεία του Πενταγώνου για τα UFO ‑ ποια περιστατικά δεν έχουν ακόμα εξηγηθεί

Σήμερα

Σαράντα νέα αρχεία με βίντεο, ηχητικά και έγγραφα από CIA, NASA και FBI φέρνουν στο φως μαρτυρίες στρατιωτικών για άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που παραμένουν αναπάντητα.

Marfin: Οι φωτογραφίες από διακοπές που άνοιξαν τον δρόμο για συλλήψεις – Το προφίλ των κατηγορουμένων και ο φερόμενος ρόλος τους

Σήμερα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από το 2019 οι αστυνομικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους φωτογραφικό υλικό

Η Apple μηνύει γνωστή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ‑ τι κατηγορεί τους πρώην υπαλλήλους της

Σήμερα

Η Apple κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή κατά της OpenAI και δύο πρώην στελεχών της για κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη προϊόντων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.