E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σχέδιο επιστροφής φόρου στα καύσιμα

Τριπλό πακέτο ενίσχυσης

Σχέδιο επιστροφής φόρου στα καύσιμα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/3/2022 | 08:09

Τριπλό πακέτο ενίσχυσης που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας αναμένεται εκτός απροόπτου να ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» όλα τα μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση περίπου 4 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα κλειδώσουν κατά πάσα πιθανότητα σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, ενώ ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και μία έξτρα παροχή, ένα έξτρα επίδομα, η οποία δεν αποκλείεται να καθιερωθεί για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν η ενεργειακή κρίση και οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έξτρα επίδομα

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πηγές των «ΝΕΩΝ», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα επιστρέφει εκτάκτως σε ομάδες καταναλωτών κάθε πρόσθετο έσοδο από τη φορολογία των καυσίμων κίνησης ως οικονομική ενίσχυση.

Θα είναι ένας μηχανισμός, αναφέρουν στα «ΝΕΑ» αρμόδιοι αξιωματούχοι, που θα προσομοιάζει ως προς τη λειτουργία του με εκείνον της επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και θα διανέμει στον ευάλωτο οικονομικά πληθυσμό τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ 24% και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης. Η επιστροφή φόρου εξετάζεται να γίνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σενάρια λένε ότι για τη χορήγησή του θα χρησιμοποιηθεί πλατφόρμα ανάλογη με αυτή που εφαρμόζεται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Σημειώνεται ότι το 2021 από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή εισπράχθηκαν επιπλέον έσοδα 321 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020 ενώ σε σχέση με τον στόχο οι εισπράξεις ήταν περισσότερες κατά 63 εκατ. ευρώ. Επίσης από τον ΕΦΚ κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα εισπράχθηκαν επιπλέον έσοδα 112 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, αλλά και σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο του 2022 οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή είναι αυξημένες κατά 75 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 και κατά 10 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο που είχε τεθεί για τον πρώτο μήνα του 2022. Τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα είναι αυξημένα κατά 54 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021.

Σύμφωνα με όσα λένε στα «ΝΕΑ» παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών, η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ στα καύσιμα κίνησης κατά το διάστημα της 23ης Φεβρουαρίου (μία ημέρα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) μέχρι σήμερα είναι της τάξης του 37%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης από τα 1,887 ευρώ το λίτρο εκτινάχθηκε στα 2,082 ευρώ το λίτρο.

Η κυβέρνηση, όπως εξήγησε και με ανάρτησή του στα δίκτυα κοινωνικής ενημέρωσης ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, δεν θα προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ των καυσίμων κίνησης καθώς οι συγκεκριμένοι έμμεσοι φόροι αποτελούν το 33% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ και περίπου το 12% των συνολικών ετήσιων εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού (περίπου 6 δισ. ευρώ): «Παρεμβαίνοντας μόνο στους έμμεσους φόρους δημιουργείται σημαντική τρύπα στα δημόσια έσοδα που θα πρέπει να καλυφθεί από αλλού με πρόσθετη φορολογία. Επιπλέον, ως οριζόντιο μέτρο θα ωφελήσει περισσότερο τους πλουσιότερους που καταναλώνουν περισσότερη βενζίνη από τους φτωχότερους για τους οποίους η διαφορά θα είναι οριακή» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ακης Σκέρτσος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιδοτήσεις λογαριασμών

Το δεύτερο πακέτο μέτρων, όπως έχουν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», είναι η συνέχιση της χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων σε πάνω από 4 εκατ. νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικό αέριο.

Ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις επιχορηγήσεις των οικιακών καταναλωτών, αγροτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων για τους μήνες Μαρτίου και Απριλίου. Το συνολικό ύψος θα ανέρχεται τουλάχιστον στα 700 εκατ. ευρώ και οι πόροι προέρχονται από τα δικαιώματα εκπομπών αερίων ρύπων και τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ. Πληροφορίες θέλουν η μέση ενίσχυση για τους οικιακούς καταναλωτές να ανέρχεται στα 39 ευρώ τον Μάρτιο και ίσως τον Απρίλιο να ανέλθει στα 52 με 53 ευρώ, δηλαδή η αύξηση της επιχορήγησης θα είναι 33%.

Επιταγή ακρίβειας

Τέλος, όπως έχει αναγγελθεί από την κυβέρνηση, και έχουν επίσης αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», θα δοθεί γύρω στο Πάσχα έξτρα επίδομα ύψους 250 ευρώ σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Πρόκειται για τη λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας» που έρχεται να ενισχύσει το εισόδημα των προαναφερόμενων κοινωνικών ομάδων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

CNN: Καταρρίφθηκαν ιρανικά βομβαρδιστικά δύο λεπτά πριν την επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στο Κατάρ

Σήμερα

Τα ιρανικά αεροσκάφη βρίσκονταν «δύο λεπτά» μακριά από τους στόχους τους - Στη βάση βρίσκονται συνήθως 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες

Γαλλία: «Όχι» στη χρήση των γαλλικών βάσεων στη Μέση Ανατολή από τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ

Σήμερα

Τα αεροσκάφη υποστήριξης των ΗΠΑ, και όχι τα μαχητικά αεροσκάφη, επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Istres στη Γαλλία, λέει ο γαλλικός στρατός

Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι έπληξαν το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» με drones

Σήμερα

Το σώμα των Φρουρών είχε ήδη ισχυριστεί το Σάββατο ότι το έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους, κάτι που το Πεντάγωνο αρνήθηκε

Ελευσίνα: Προσγειώθηκε το C‑130 με τους 91 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στο Αμπου Ντάμπι

Σήμερα

Οι επαναπατριζόμενοι Έλληνες μόλις αποβιβαστούν από το αεροσκάφος θα μεταφερθούν με πούλμαν για αποβίβαση στην Ακαδημίας 1, στο κέντρο της Αθήνας

Γυναικοκτονία 31χρονης στον Κολωνό: «Της είχα ρίξει δύο χαστούκια πριν δύο μήνες»

Σήμερα

Τι υποστήριξε ο κατηγορούμενος στην απολογία του για την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αναρτηθούν ‑ Ποιοι θα δουν αύξηση 20%

Σήμερα

Πληρωμή σε 12 δόσεις έως τον Φεβρουάριο 2027

Πόλεμος στο Ιράν: Πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή

Σήμερα

Ακολουθεί ο αριθμός των θυμάτων σε ολόκληρη την περιοχή -όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα-, σύμφωνα με το Reuters

Πρόταση για περιορισμό των εξουσιών του Τραμπ στον πόλεμο του Ιράν ψηφίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ

Σήμερα

Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία καθώς ήδη η Γερουσία έχει απορρίψει αντίστοιχη πρόταση

Καίγονται οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Μπαχρέιν

Σήμερα

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με απώλειες ή την έκταση των ζημιών.

Μαζική έξοδος από τη Βηρυττό – Χτυπήθηκε βάση των ΗΠΑ στο Ιράκ

Σήμερα

Το Ιράν απειλεί την ΕΕ πως θα πληρώσει το τίμημα αν δεν πάρει θέση υπέρ του Ιράν στην επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.