E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΕΝΦΙΑ: Για ψήφιση στη Βουλή οι νέες κλίμακες με μειώσεις συντελεστών

Σε πόσες δόσεις θα αποπληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ - Αναλυτικά οι εκπτώσεις ανά τιμή ζώνης

ΕΝΦΙΑ: Για ψήφιση στη Βουλή οι νέες κλίμακες με μειώσεις συντελεστών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 15/3/2022 | 20:15

Με νέες κλίμακες και «κουρεμένους» συντελεστές για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 4.500 ευρώ κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα και ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο καθώς και αλλαγές στην κλίμακα των εκπτώσεων κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τροποποιείται η μέθοδος υπολογισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. ως προς τα φυσικά πρόσωπα, σε διαφοροποίηση με τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες (ισούται εφεξής με τον κύριο φόρο επί του κάθε ακινήτου και την προσαύξηση του φόρου φυσικών προσώπων ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας τους).

Επίσης, εντάσσεται στα υποκείμενα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. ο μετά από αποποιήσεις κληρονόμος, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει παράταση και για το έτος 2022 η απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα ακίνητα που βρίσκονται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις για τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων. Ομοίως, παρατείνεται και για το έτος 2022, η απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των ανωτέρω αναφερόμενων πυρκαγιών (ίσχυε για τα έτη 2018-2021).
  • εντός των οριζόμενων οικισμών των Π.Ε. Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών (ίσχυε για το έτος 2021).
  • στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας Αιδηψού της Π.Ε. Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση (ίσχυε ειδικά για το έτος 2021).
  • Μεταβάλλεται ο τρόπος υπολογισμού του κύριου φόρου που διαμορφώνει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. Μεταξύ άλλων, διαφοροποιούνται οι τιμές του βασικού φόρου ανά φορολογική ζώνη καθώς και οι οικείοι συντελεστές.

Οι συντελεστές του βασικού φόρου κτισμάτων διαμορφώνονται, ενδεικτικά, ως εξής:

  • για τιμή ζώνης από 751 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. σε 2,80 ευρώ/τ.μ. αντί 3,70 ευρώ/τ.μ. που ισχύει σήμερα,
  • για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ/τ.μ., ενώ με το ισχύον καθεστώς για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4,5 ευρώ/τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 είναι 6 ευρώ/τ.μ.
  • για τιμή ζώνης από 2.501 έως 3.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 4,50 ευρώ/τ.μ., αντί 7,60/τ.μ. που ισχύει σήμερα.

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται λεπτομέρειες σχετικά με τις περιπτώσεις εντάξεων νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων (Α.Π.Α.Α.) και προσδιορίζονται οι σχετικές υποχρεώσεις των φορολογουμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού των εκπτώσεων στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

  • Επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ενώ σήμερα η εν λόγω έκπτωση ισχύει για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ.
  • Προσδιορίζεται στο 25%, η έκπτωση φόρου για αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ.

Υπάρχει πρόβλεψη για καταβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε έως δέκα (10) μηνιαίες δόσεις (έως σήμερα δεν προβλεπόταν μέγιστος αριθμός δόσεων).

Επιπλέον, ρυθμίζονται ζητήματα αναφορικά με τον χρόνο υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων, ιδίως ως προς την περίπτωση κληρονόμων μετά από αποποιήσεις καθώς και την περίπτωση κληρονομικής διαδοχής. Επίσης, προσδιορίζεται ο Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022, μείωση 6% του ΦΠΑ στα λιπάσματα αλλά και εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις προβλέπει το νομοσχέδιο για το νέο ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα:

  • Καθορίζεται για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης ανά χιλιόλιτρο, για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.
  • Καθορίζεται συντελεστής Φ.Π.Α. έξι (6) τοις εκατό (αντί του 13% που ισχύει) στα λιπάσματα
  • Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, για τα φυσικά πρόσωπα καθώς και για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες
[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σουηδία: Μεταφέρουν ολόκληρη εκκλησία στην άλλη άκρη ‑ Πόσο θα κοστίσει

Πριν 11 ώρες

Το εμβληματικό ξύλινο μνημείο 113 ετών, κινδυνεύει από καθιζήσεις και γι` αυτό πρόκειται να μεταφερθεί ολόκληρο σε απόσταση 5 χιλιομέτρων

Επανέρχονται τα 40άρια ‑ Ποια θα είναι η πιο θερμή ημέρα της εβδομάδας

Πριν 11 ώρες

«Ρόλερ κόστερ» θυμίζει ο καιρός τις τελευταίες ημέρες

Χαλάνδρι: Στο κορμί της 47χρονης έμεινε η λάμα από το μαχαίρι του 28χρονου

Πριν 11 ώρες

Νέες αποκαλύψεις για τη δολοφονία της 47χρονης από τον 28χρονο στο Χαλάνδρι

«Πονοκέφαλος» η αναζήτηση φοιτητικής στέγης: Τα υψηλά ενοίκια εκτοξεύουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Πριν 11 ώρες

«Τρομάζει» η αναζήτηση κατοικίας για τους φοιτητές που πέρασαν σε σχολές μακριά από το σπίτι τους

Συναγερμός στη Νέα Υόρκη: Πέντε νεκροί και 14 νοσηλευόμενοι από τη νόσο των κλιματιστικών

Πριν 11 ώρες

Συνολικά 108 κρούσματα λεγεωνέλλωσης έχουν καταγραφεί στο Χάρλεμ

Αγριο ξύλο σε συναυλία στην Καλιφόρνια ‑ Την άφησε αναίσθητη από τα χτυπήματα και έτρεξε να κρυφτεί

Πριν 11 ώρες

Αφορμή για το βίαιο περιστατικό ήταν το γεγονός ότι ο σύντροφος του θύματος έριξε το ποτό του πάνω στον άνδρα που της επιτέθηκε

Μπαλί: Προσπάθησε να περάσει 1,4 κιλά κοκαΐνη κρυμμένη... σε seχ toy

Πριν 11 ώρες

Κινδυνεύει ακόμη και με θανατική ποινή

Χίο: Με κρανιοεγκεφαλική κάκωση η 30χρονη που δέχθηκε επίθεση από τον πρώην σύντροφό της

Χτες

Ο δράστης αρχικά τράπηκε σε φυγή, αλλά τελικά εντοπίστηκε και συνελήφθη από τις Αρχές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.